![]() |
Et kavurmanın sırrı
[B]Lokantada et kavurma 2.5 TL, Adana kebabı 2 TL'den satıldı. Ucuzluğun nedeni ihbarla yapılan baskınla ortaya çıktı.
Konya’da ihbar üzerine sanayi bölgesindeki bir lokantaya yapılan baskında 93 kilogram ete, at eti olduğu iddiasıyla el konuldu. Lokanta işletmecisi 43 yaşındaki Y.A. gözaltına alındı. Y.A.'ya ait evde at kesildiği ihbarını alan polis ve zabıta ekipleri harakete geçti. Eve yapılan baskında ahırda beslenen 2 at ile kesilen bir atın kemiklerini ve iç organlarını buldu. Yapılan araştırma sonucu Y.A.'nın bir lokantanın işletmecisi olduğu saptandı. Gece yarısı polis ve zabıta ekipleri tarafından lokantaya yapılan baskında da 93 kilo kaçak et ele geçirildi. Olayla ilgili Y.A. gözaltına alındı. Lokantada et kavurmanın 2.5 liraya, Adana kebabın 2 liraya, tavuk bonfile şişin ise 2 liraya satıldığı ileri sürüldü. Selçuklu Belediyesi Zabıta Müdürü İbrahim Aydın, kaçak et ele geçirilen iş yerinin çalıştırma ruhsatının da bulunmadığını söyledi. Yusuf A'nın gözaltına alındığı, olayla ilgili başlatılan soruşturmanın devam ettiği bildirildi.[/B] |
Cevap: Et kavurmanın sırrı
[B]Ne kadar sorumsuz bir idarecilerimiz var kacak et yakalanmasa adamın ruhsatsız calıştığını bilemeyecektik adam baktıki ne arayan ne soran var normal eti satma yerine at eti satıp daha çok kazanayım dedi bu kadar başı boş idarecilerimiz olduğu müddetce bizlere daha kim bilir ne etleri yedirecekler ne diyelim allah sonumuzu hayır etsin[/B]
|
Cevap: Et kavurmanın sırrı
[B][COLOR=darkorange]boşa dememiş atalarımız ucuz etin suyu kara olur diye sürümden kazanmak istemiş adam ne varda ihbar ediyorlar ki sanki :Dohhhhhh yiyenlere afiyet olsun :D[/COLOR][/B]
|
Cevap: Et kavurmanın sırrı
[QUOTE=kronik;470177][B][COLOR=darkorange]boşa dememiş atalarımız ucuz etin suyu kara olur diye sürümden kazanmak istemiş adam ne varda ihbar ediyorlar ki sanki :Dohhhhhh yiyenlere afiyet olsun :D[/COLOR][/B][/QUOTE]
[B]çok acımasız sın :D[/B] |
Cevap: Et kavurmanın sırrı
[QUOTE=Salim58;470178][B]çok acımasız sın :D[/B][/QUOTE]
[B][COLOR=darkorange]acımasız olsam adamı ihbar edenlere kızarmıydım adamın ekmeği ile oynamışlar asıl adama acıdım :D[/COLOR][/B] |
Cevap: Et kavurmanın sırrı
[B][I]At eti haram mi? Haramsa neden türki cumhuriyetlerde ( onlarda müslüman) at eti yeniyor. Bence bu konu alimler tarafindan tekrar incelenmeli, eger haram degilse yenmesinde bir sakinca yok. Ben sahsen helal olan seyleri yerim. Bu konu da ehil olan arkadaslarin cevabini bekliyorum. Eger benim teorilerim dogruysa, yazik olmus lokanticilara. [/I][/B]
|
Cevap: Et kavurmanın sırrı
At kesimi ve etinin tüketimi kanunen yasak.
Yenmesinin caiz olup olmadığına gelince at eti helal derler şöyleki, savaşların at üzerinde ve attan başka ulaşım aracı olmadığı zamanlarda atın neslinin tükenmemesi için, Ulema etinin caiz olmadığı yönünde fetva vererek yenmesini yasaklamıştır. yarım doktor candan yarım alim dinden eder derler ya, siz yinede bir bilene veya bir yazılı kaynağa müracaat ediniz. |
Cevap: Et kavurmanın sırrı
[B]Helal bile olsa at eti olduğunu bile,bile yememeyi tercih ederim[/B]
|
Cevap: Et kavurmanın sırrı
[QUOTE=ismail 58;470190]At kesimi ve etinin tüketimi kanunen yasak.
Yenmesinin caiz olup olmadığına gelince at eti helal derler şöyleki, savaşların at üzerinde ve attan başka ulaşım aracı olmadığı zamanlarda atın neslinin tükenmemesi için, Ulema etinin caiz olmadığı yönünde fetva vererek yenmesini yasaklamıştır. yarım doktor candan yarım alim dinden eder derler ya, siz yinede bir bilene veya bir yazılı kaynağa müracaat ediniz.[/QUOTE] Yarim alim ben miyim? :) |
Cevap: Et kavurmanın sırrı
Önceki gün, ‘At eti yedirecekler’ manşetiyle çıkan Ortadoğu Gazetesi’nde, at eti yemenin İslam’a aykırı olduğu iddia edildi. Gazetede, ‘Sonunda bu da oldu. Avrupa Birliği kokoreçi, işkembeyi yasaklamak için harekete geçerken, Müslümanlığa aykırı ne varsa dayatıyor. Av hayvanı etleri, kırmızı et kapsamı dışında bırakılırken, kırmızı etin ‘at, sığır, manda, deve, koyun, tavşan gibi hayvanlardan elde edileceği’ sıralandı’ ifadesine yer verildi. Star Gazetesi yazarı Halit Kakınç ise Ortadoğu Gazetesi’nin mantığına karşı çıkarak, at etinin helál olduğunu söyledi. Kakınç, şöyle konuştu:
KIMIZ İÇİP, YİYORLAR ‘At eti’nin helál olup olmadığı konusunda en küçük bir tereddütü olanlar, İslám ilm-i hallerine başvurabilirler. Teberrüken, yani at’a duyulan sevgi yüzünden yenmesi pek adetten değildir dedim ama, bu da sadece Batı coğrafyasında yaşayan Türkler’le ilgili bir durumdur. Asya coğrafyasında ise Türkler arasında at eti yeme alışkanlığı aynen devam etmektedir. Olayı bir kaç adım öteye taşıyalım. Bugünkü Kazakistan’ın Türkistan Kenti’ndeki Türkiye tarafından restore ettirilen Hoca Ahmet Yesevi türbesinin hemen yanıbaşında bir kımızhane vardır. Yüzyıllar boyunca, bu mekánda kımız içilip at eti yenmiştir. Kımız da dinen haram edilmiş içkiler grubuna girmez. Çünkü, fermante bir içki değildir. Müslüman Türklerin at kurban ettikleri gibi, Araplar da deve kurban etmektedirler. Deve eti de helál edilmiş bir ettir. Yenilebilir.’ İSLAM YASAKLARINDA YOK İslam Hukuku uzmanı olan Prof. Dr. Hayrettin Karaman ise İslam’da at eti ile ilgili herhangi bir yasak bulunmadığını söyledi. Kuran’da yenilmesi yasak olan hayvanlar arasında atın adının geçmediğini belirten Prof. Karaman, şöyle konuştu: ‘Bazı mezheplerde, bazı din bilginleri at etinin yenilmemesi gerektiğini söylemişlerse de bu tamamiyle stratejik bir tavsiyedir. Çünkü at, hem ulaşımda, hem de savaşlarda en önemli unsurlardan birisiydi. Dolayısıyla, yenilmesi orduyu ve ulaşımı zaafa uğratabilirdi. Yoksa, İslam’ın yasakladığı hayvanlar arasında at kesinlikle yoktur.’ MEKRUH, HOŞ KARŞILANMAZ Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz da, İslam’da at etinin yenilmesi ve sütünün içilmesiyle ilgili herhangi bir yasak bulunmadığını belirtti. Yılmaz, ‘At eti heláldir. Ancak Hanefi mezhebi, savaşta kullanılan en önemli silahlardan birisi at olduğu için yenilmesini mekruh kabul eder. Yani hoş karşılamaz. Bu da anlaşılır bir şeydir’ dedi. İstanbul Müftüsü Prof. Mustafa Çağrıcı, İslamiyet’te hiçbir mezhepte at etinin haram olmadığını ancak Hanefiler’de, at etinin mekruh sayıldığını, yani yenilmezse daha iyi olduğuna inanıldığını söyledi. Çağrıcı, ‘Kültürümüzde at savaş aracı olduğu için, herhangi bir hayvan gibi kesimi hoş görülmemiş ve Türk toplumunda at eti geleneklerimize girmemiş. At eti yemek alışkanlıkla ilgili, dinle doğrudan ilgisi yok. At etinin ‘helal’ olduğunu söylerim ama şahsen yemem. At eti Peygamberimiz tarafından günlük ihtiyacın gerektirdiği durumdan dolayı tavsiye edilmemiş olabilir ama men edildiğine dair hiçbir bilgi yoktur’ dedi. (alinti) |
WEZ Format +2. ?uan Saat: 03:59. |
Powered by: vBulletin. Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © - Bütün Haklar Sivaslilar.net'e aittir.