Site Habercisi
Sivaslilar.Net Şuan
Üyelik Tarihi: 03.08.2005
Mesajlar: 1.847
|
HASTALIĞA BAĞLI PROBLEMLER
KABIZLIK: Kabızlık, bağırsak gazları çok sık karşılaştığımız bir sorun bunun için ebegümecini yoğun gaz içinde papatya çayını önerebiliriz ikisinin de oldukça etkili olduğu test edildi.
BALGAM: Çok önemli bir problem halledilemediği zaman vakumla balgamı aldırmak zorunda kalabilirsiniz. Ebegümeci, susam yağı, keten tohumu gibi bitkiler balgamın sökülmesine yardımcı olsa da en etkili yöntem yüz üstü yatırmak ve bebekliğinde yapıldığı gibi avuç içi ile kürek kemiklerinin arasına onu rahatsız etmeyecek şekilde hafif hafif vurarak balgamı çıkarmaya çalışmak.
ATEŞ: Yine eski bilgilerimize başvuracağız. Genelde ılık suyla yerine göre soğuk su ateşli bölgelere kompres yapmak. Ateşli durumlarda sık sık ateşin derecesini ölçün panik yapmayın bu hastalık esnasında ateşin olması savaşın devam ettiğini gösterir hem toksinlerin atılmasına da yardımcı olur yeter ki sınırı aşmasın üst sınır 38 ondan sonrası tehlikeli olabilir.
YUTKUNMA GÜÇLÜĞÜ: Çiğneyebiliyorsa ağzına sakız verin yutup yutmadığını kontrol edin emzik ve biberonlar (eğer çocuk kabul ediyorsa) yutkunmanın sürekliliğini sağlıyor.
AĞLAMALAR: Ağlamanın sebebini bulup halletmeye çalışın çiş, kaka, gaz sancısı vs… her hangi bir ağrı ebeveynler açısından rahatsız edici bir durum ama aylarca “ııh” sesini bile duyamayacağınız anların da olabileceğini düşünüp şükredebilirsiniz üstelik ağlama bir çok siniri faaliyete geçireceğinden buna olumlu bir durum gözüyle de bakabiliriz.
TERLEMELER: Özellikle kafa bölgesinde yoğun terlemeler olabilir sebebi genellikle aşırı elektriktendir saçlarını kısa tutmanız ve terli bölgeleri kurutarak hastayı rahatlatabilirsiniz terlemeye de tehlikeli boyutlarda olmadığı müddetçe olumlu gözle bakabiliriz.
DİŞ GICIRDATMALARI: Aşırı elektrik deşarjından kaynaklanır yapacak tek şey etkisini azaltmaya çalışmak bunu da eczanelerden alacağınız dişlikler vasıtasıyla yapabilirsiniz.
KASILMALAR: RİVOTRİL ve LİORESAL Bu ilaçlar, artık yürüyemeyen ve fazla kasılması olan hastalarda kasları gevşetmek için verilir. Yeşil reçete ile verilmektedir. Bunların dozu çocuğun kasılma derecesine göre ayarlandığı için genellikle hekimler anne ve babalara şöyle öneriyor: günde verilebilecek en yüksek miktar damladır (ya da tablettir). Kasılmaların derecesine göre bundan daha fazla yetinebilirler. Deneyerek dozu ayarlayabilirsiniz. Fazla gelirse uyku yapar, o zaman dozu azaltırsınız. (aileler doz ayarlamada zorluk çekiyorlarsa çocuklarını doktora sık götürerek dozu ona da ayarlatabilirsiniz.) hekimler bu ayarlamayı aileye bırakmaktadır.
SSPE HASTALIĞINA BAĞLI PROBLEMLER VE TAVSİYELER
1.AĞLAMALAR
Ağlamaların sebebi çoğunlukla,
a) Gaz sancısı
b) Kaka problemi (kabızlık)
c) Çiş problemi (idrarda tutukluluk)
d) Kasılmaları (kas ağrıları oluşuyor)
e) Yutma göçlüğü (boğazlar, bademcikler, yutak borusunun dralması)
f) Yanlız kalmaları
g) Sevmediği şeylerin yedirilmesi
h) Vücutta meydana gelmiş olan bir enfeksiyonun rahatsızlığı
2.ATEŞ
Karşılaştığımız 2 tür ateş vardır.
a)Hastalığımızdan kaynaklanan ateş:
Bu ateş çoğunlukla38 dereceye kadar çıkan ateştir. Vücudun kendisi hastalığa karşıgöstermiş olduğusavunma cinsi ateştir. Bu ateş hastalığımız süresince karşımıza çok çıkacaktır. Panik yapılacak bir durum değildir.Yin de sık sıkölçmek gerekir. Bu arada ateş düşürücü şuruplar kullanılır. Sürekli bezle müdahale edilir. Koltuk altı ve kasıkları ıslatarak çocuğa uygulayın.
b)Enfeksiyonun sspe hastalığıyla birleştiği ateş:
bu ateş çoğunlukla 40, 41 derece’ye kadar çıkar. Böyle bir durumda evde oyalanmayıp, doktoragitmek gerekir. Enfeksiyonu öğrenip ona göre müdahale edilip, oluşan bu mikrobu bir an önce yok etmek lazımdır. Bu da antibiyotikle halledilir. Bağışıklık sisteminin daha da düşmesi çocuğun ölmesine sebep olur. Bunun için iğneli antibiyotikle tedavi etirin.Bu arada oluşan kilo kaybında da çocuğu ek besin olarak hazır mama takviye edilen, özellikle MİLUPA’nın her türlüsü mevcuttur. Kilo almasıhem enfeksiyonun yok olmasına, hemde sspe hastalığına faydası çok büyüktür. (Enfeksiyonla beraber havaleler ve kasılmalar artar.)
a)sirke ile baş, koltuk altı ve kasık bölgelerine pamuk veya bez yardımı ile ıslatarak, tanpon yapılır, sık sık değiştirilir.
b) Ilık banyo yaptırılır.
c) Gün içerisinde 38;5 dereceden yukarıda ise doktora başvurulmalıdır, çünkü başka bir enfeksiyon ile birleşmemiş ise kasılma ve havaleler artar, yapılacak ilk iş enfeksiyonu öğrenmek ve antibiyotik ile (iğne hastalığa müdahale edilmelidir), (hap veya şurup ile oyalanmamalıdır.)
3.AĞIZ VE BOĞAZ İLTİHABI
Ağzının içini mümkün mertebe temiz tutmalıyız. Dişleri günde 2-3 kez fırçalamalıyız. Karbonatlı suylada her gün bir kez dezenfekte edin. Özellikle dilin üzerindeki beyaz tabakayı diş fırçası yardımı ile temizlerseniz, oradaki sinirleri de uyarıp, zaman içerisinde dilini kullanmasına fayda sağlarsanız, tat almasına da sebep olursunuz. Boğazına yapacağınız masajda çok faydalı olacaktır.
Masaj:Baş parmağınızla, işaret parmağınızı çocuğun boğzındaki gırtlağın yanlarındaki damarlara koyup, yukarıdan aşağıya doğru biraz bastırarak asmanız onu rahatlatır. Aynı zamanda buradaki kasları hareket ettirdiğinden dolayı çocuktaki yutma refleksini kuvvetlendirir. Yeme+Yutkunmadaki zorluklar ortadan kalkar. Her yemekten önce yapınız. Zaman içerisinde farkı anlayacaksınız.
Balgam:Limon suyunu damlatarak kullanmak çok faydalıdır. Balgamın üzerine düştüğü için onu içindeki asitle parçalar. Kimi zaman yutar kimi zaman çıkarır. Önemli olan onu sökmesidir.
Ebegömeci, ıhlamur, su, bal, tarifesi çok daha geçerlidir, bu çay da balgamı öksürterek söktürür.
Masaj: Her ikisinde de; çocuğunuz öksürdüğü zaman da onu oturur vaziyete alıp, kaldırarak önden göğsünün yanlarına arkadan göğsün hizasında olan sırtının yanlarına avucunuzun içi ile üçgen çeklinde, elinizin içinde hava bırakarak çocuğa vurunuz, halıyı döver gibi pat pat sesleri çıkacaktır. Bu tanponla onun içindeki balgamı kopartırsınız. Bunun uygulanması şarttır. Çünkü göğüste toplanan balgam ciğerleri sarar, çocuğun nefes almasını önler, tabi kalbi tıkar. Nasıl bu durumu çözmek lazımdır. Bu masajı her seferinde vuruşları 25-25 ön, 25-25 arka olmak üzere günde 2-3-4 her ne kadar yapasanız o kdar balgam atar. Çıkarmasa da balgamı çiş ve kakasında muhakkak çıkar.
a) Polen, bal ile yedirilir.
b) Karadut şurubu yavaş yavaş içirilir.
c) Okaliptus suyuna pekmez veya bal karıştırılarak içirilir.
d) Okaliptus yağı ile masaj yapılır. Başparmağımız ve işaret parmağımız ile yukarıdan aşağıya doğru gırtlağın her iki yanındaki kaslar ovulur.
e) Ebegümeci, su, bal kaynatılır, demlenerek içirilir.
4.DİŞ GICIRDATMALARI
Aşırı elektrik deşarjından kaynaklanır. Eksik doz rivotrilden de kaynaklanıyor. Rahatsız edilmekten özellikle uyurken yerinin değiştirilmesi vb sebeplerden oluşmaktadır. Eczanelerden alacağınız dişlikler vasıtasıyla bu sorunu biraz azaltırsınız
Gün içerisinde ayaklarını içine su dolu bir kapta 5-10 dk. Bekletiniz. Kışın su ılık olsun, yazınsa serin, onu çok rahatlatır. İçine 2 damla papatya ve lavanta yağı damlatabilirsiniz. Mümkünse gün içerisinde 1 defa düş aldırın.
Yazın toprağın içine bir oyuk açıp, içine dolduracağınız su ile ayaklarını içine sokmanızda onu rahatlatır. Toprak onun enerjisini alır.
Bakır bir telli eline bağlayıp, telin bir diğer ucunu toprağa gömerek enerjisini attırabilirsiniz.
Çocuklarımız hareket etmedikleri için vücutlarındaki enerji birikimi oluşup elektrik akımı yüksek oluyor. Fizyoterapi, vücuda hareket yaptırmanızda onun kasılmalarına, diş gıcırdatmalarının azalmasına çok iyi gelecektir.
5.YUTKUNMA GÖÇLÜĞÜ
Bizim can noktanız olan çok önemli bir harekettir. Bu hareketin gitmesi demek çocuklarımızın ölmesi demektir. Beynin en son unutuğu bir harekettir. Bu hareketi çocuğumuza unutturmamamız gerekiyor. Bunu ona anlatmalısınız. Yaşaması için gerekli olduğunu ve bunu yapabileceği, ona güvendiğinizi, sizin için onun ne kadar gerekli olduğunu ve sizi seviyorsa bu hareketi hiç unutmamasını onun beynine motive edin. Yani şartlandırın, öğretin, yemen lazım, yutman lazım, hastalığı yenmen için bunu yapmalısın, yapabilirsin vb..
Dile kaşık ile bastırarak önce uyarın, sonra mamasını verin her bir kaşık mamadan önce başka bir kaşık yardımı ile dili uyarıp sonra mama yedirin.
Yemek yemeden önce kendine ait bir diş fırçası ile ıslak olsun, dili bastırarak, ovarak, dişetlerine masaj yaparak, dişlerini fırçalayarak dili uyarıp, yemek yedireceğinizi söyleyip öyle besleyin. Unutmayınki bu çocuklar sizi duyuyor, ona söylediğiniz her sözü de anlıyor. Ama cevap veremiyor.
Ağzını açmıyorsa, dudaklarının üzerine, çene kemiklerine, boğazına baş ve işaret parmaklarınızla masaj yapın ağız çevresini uyarın. Sevdiği yemekleri, kolay yiyeceği şeyler verin.
Yutma göçlüğünden dolayı Kilo gitti ise zaman kaybetmeden Milupanın hazır mamalarından yedirin. Tavsiye ettiğiniz hareketleri yaparsanız ve mamayı yedirirseniz zaman içerisinde kaybedilen kilolar alınacağından çocuğun bağışıklık sistemi düzelecek, bu zorluk da ortadan kalkacaktır. Çocuğunuz zaman içerisinde katı yiyecekler dahi yiyecektir. Mamayı da yadirmede güçlük çekiyorsanız kilo da çok çok gitmiş ise sonda bağlatabilirsiniz. Bu şekilde beslenirken de orada sıvı olarak birşeyler yuturun ama şu varki bir çok hasta bu dönemden geçti, tavsiye etiğiniz bu önlemi kaideye alın, bu dönemler çok zor da olsa geçiriliyor. İnsanoğlu herşeyi başarabilir, yeterki azimli olsun, Allaha dua etsin. O bizi bağışlayan, gören işiten, ve duyandır, onun istediği olur. Kuluna karşı her zaman merhametlidir. Bize tek yardım eden “O” dur sabrın sonu selamettir. İnşallah bu kötü günler geçecek Allah yavrularımızı bize bağışlıyacaktır.
Hayatta tek değilsiniz, sadece sizin başınızda , sizin hanenizde değil bu acılar, sadece sizin yüreğiniz kanamıyor. Bizler bir ididk on olduk, on idik yüz olduk, bin olduk. Gelin bir olalımi birlikten güç doğar birbirimize yardım doğar, çocuklarımıza şans doğar.
6.ASAB BOZUKLUĞU:
Karabaş otounu kaynatıp üzüm pekmezi ile içilir.
7.BALGAM (Flegma):
a) limonu ağız içine bir kaç damla şeklinde sıkarak verilebilir.
b) Karabaş otu kaynatılır, içilir.
c) Sirke çay kaşığı ile içirilir.
d) Sarmısak ile süt kaynatılarak içirilir.
e) İncirle süt kaynatılarak içirilir,
f) Bal tuz ile karıştırılarak yedirirlir.
g) Kekik suyu ile kaynatılıp sirke ilave edilip içirilir.
8.BAĞIRSAK İLTİHABI – KOLİT:
a) Keten tohumu bal-macun yapılıp yemeklerden önce bir kaşık yedirilir.
b) Kantaron kaynatılır, birer bardak içirilir.
c) Büğürtlen yedirilir.
d) Papatya ıhlamur kaynatılarak içirilir.
9.BAŞIN GENEL HASTALIKLARINDA:
Karabaş otu kaynatılarak içirilir.
10.BAYILMA VE BAŞDÖNME:
a) Soğan koklatırılır.
b) Yabani nane koklatırılır.
c) Limon ve portakal suyu içirilir.
11.DİL ŞİŞKİNLİĞİ:
a) Çemen suyu ile kaynatılır. Yada yavaş yavaş içirilir
b) Rezene ile su kaynatılıp, bal ilave edilir, ağızda tutulur.
12.DİL İLTİHABI:
a) Ada çayı ile gargara yapılır, yada yavaş yavaş içirilir
b) Ahududu çayı ile gargara yapılır, yada yavaş yavaş içrilir.
c) Meyan kökü çayı ile gargara yapılır, yada yavaş yavaş içirilir.
d) Dilin üzeri ve ağız içi karbonatlı, su ve diş fırçası ile fırçalanır ovulur,
13.DİŞ ÇÜRÜMESİ:
Dişetlerini kuvvetlendirmek, dişleri fırçalamak gerekir.
a) Biberiye, böğürtlen, defne tohumu sirke kaynatılıp, elde edilen mayi ile gargara yaptırılır.
b) Ebegümeci su ile kaynatılıp gargara yaptırılır.
c) Papatya su ile kaynatılıp gargara yaptırılır.
14.EL VE AKAY TİTREMELERİ:
a) Karabaş otu su ile kaynatılıp bal ilave edilerek içirilir.
b) Kekik su ile kaynatılıp bal ilave edilerek içirilir.
c) Hatmi kökü su ile kaynatılıp bal ilave edilerek içirilir.
d) Turunç çiçeği su ile kaynatılarak bal ilave edilerek içirilir.
e) Sarmısak yedirilir.
15.FELÇ:
a) Havuç, mandalina, ceviz, badem, hurma, ayva, hoşaf, polen, çörek otu, kereviz tohumu, zeytinyağı ve hindistan yağı yedirilmeli.
b) Ambel koklatılır.
c) İğde kaynatılarak birer bardak içirilir.
d) Biberiye kaynatılarak içirilir.
e) Yasemin yağı ile masaj yapılır.
g) Hastaya deniz ve kum banyosu yaptırılır.
16.GAZLAR:
a) Rezene su ile kaynatılıp içirilir.
b) Kekik, nane ve su kaynatılarak içirilir.
c) Anason ve su kaynatılarak içirilir.
d) Zencefil ve su kaynatılarak içirilir.
e) Çörek otu, havuç, sarımsak, ayva ve enginar yedirilir.
f) Karabaş otu ve su kaynatılarak içirilir.
g) Biberiye ve su kaunatılarak içirilir.
17.GRİP:
a) Ihlamur, limon ve su kaynatılarak içirilir.
b) Adaçayı ve su kaynatılarak içirilir.
c) Portakal, mandalina ve elma yedirilir.
d) Sarmısak yedirilmeli, en az günde bir tane kullanılmalı.
e) Papatya, nane ve su kaynatılarak içirilir.
f) Biberiye ve su kaynatılarak içirilir.
g) Masaj: Boyun ile omuzun birleştiği yerin tam ortası, kuvvetlice ovulur.
18.GÖZLERİ KUVVETLENDİRME:
a) Böğürtlen yedirilir.
b) Karabaş otu kaynatılarak içirilir.
c) Badem yedirilir.
d) Saf zeytinyağı göz çevresine sörülür.
e) Havuç yedirilir.
f) A vitamini kullanılır.
19.HIÇKIRIK:
a) Nane ve su kaynatılarak içirilir.
b) Limon ağzına damlatılır ve su verilir.
20.İDRAR YOLU İLTİHABI:
a) Arpa su ile kaynatılarak içirilir. 4 su bardağı suya iki çorba kaşığı arpayı 15 dakika kaynatılarak 3 kere 1 fincan içirilir. Yada yarısı olabilir.
b)Ebegübeci su ile kaynatılarak içirilir.
21.İDRAR TUTUKLULUĞU:
a) Papatya çiçeği, kereviz ve su kaynatılarak içirilir.
b) Kiraz sapı ve su kaynatılarak içrilir.
c) Ayrık otu ve su kaynatılarak içrilir.
d) Maydanoz ve su kaynatılarak içirilir.
e) Prasa ve zeytinyağı yemeği yedirilir.
f) Bal ve su kaynatılarak içirilir.
g) Yüz üstü yatırılarak, karın kısmına baskı uygulanır.
h) Ayaklarını karnına doğru ileri ve geri hareket ettirilir.
22.İŞTAHI AÇMAK:
a) Nane ve su kaynatılarak şeker ilave edilerek içirilir.
b) Yemeklerde karabiber kullanılır.
c) Çörek otu bal ile yedrilir.
d) Kekik ve su kaynatılarak içirilir.
e) Cıva perçemi su kaynatılarak içirilir.
f) Kantoron çiçeği su kaynatılarak içirilir.
23.KABIZLIK:
a) Her akşam sebze yemeği yedirilir.
b) Ebegümeci, bal ve su kaynatılarak içirilir.
c) Kuru erik ve su kaynatılarak içirilir.
d) Sinameki ve su kaynatılarak içirilir.
e) Hıyar, kereviz, domates, havuç suyu, zeytinyağı, susamyağı, yoğurt, semizotu, kayısı, elma patlıcan, bamya, kabak ve keten tohumu yedirilir.
24.KANSIZLIK:
a) Yumurta, süt, pekmez, dut, badem, kuru üzüm, polen, hurma, ceviz yedirilir.
b) Kantaron ve su kaynatılarak içirilir.
c) Maydanoz ve su kaynatılarak içirilir.
d) Biberiye ve su kaynatılarak içirilir.
e) Cıva perçemi ve su kaynatılarak içirilir.
25.KARACİĞER:
a) Enginar yemeği yedirilmeli, enginar yaprağı su ile kaynatılarak içrilir.
b) Kereviz su ile kaynatılarak içirilir.
c) Ardıç tohumu su ile kaynatılarak içirilir.
d) Maydanoz su ile kaynatılarak içirilir.
e) Biberiye su ile kaynatılarak içirilir.
f) Kekik su ile kaynatılarak içirilir.
g) Zeytinyağı, limon suyu aç karnına sabah içirilir.
26.KUSMA:
a) Nane limon suyu ve şekerli su kaynatılarak içirilir.
b) Ihlamur, su ve bal karıştırılarak içirilir.
c) Kekik ve su kaynatılarak içirilir.
d) Adaçayı ve su kaynatılarak içirilir.
27.ÖKSÜRÜK:
a) Kuru incir, hurma ve su kaynatılarak içirilir.
b) Süt, kuru incir kaytılarak içirilir.
c) Süt, sarmısak ile kaytılarak, bal karıştırılarak içirilir.
d) Keten tohumu, bal ile aç karına yedirilir.
e) Limon kabuğu, tarçın ile karıştırılarak yedirilir.
f) Ebegümeci ayva çekirdeği, mandalina kabuğu su ile kaynatılarak içirilir.
28.UNUTKANLIK:
a) Kuru üzüm günde 15-20 tane yedirilir.
b) Fıstık içi, elma, kabak ve soğan yedirilir.
29.UYKUSUZLUK:
a) Papatya su ile kaynatılarak içirilir.
b) Biberiye su ile kaynatılarak içirilir.
c) Ihlamur su ile kaynatılarak içirilir.
d) Adaçayı su ile kaynatılarak içirilir.
e) Nane, su ile kaynatılarak içirilir.
f) Yatak odası maviye boyanması iyi gelir.
g) Akşam yemekleri sarmısaklı yoğurt yedirmek faydalıdır.
30.ZAYIFLAMA:
a) Süt, pekmez, tatlı badem yedirilmeli.
b) Keten tohumu, bal, incir, fındık, muz yedirlmelidir.
c) Çam fıstığı, pirinç, sütlaç, kestane, ördek eti, zencefil tozu ve sütle karıştırılarak yedirilir.
|