--->: HAYIRLI CUMALAR...
Cumanın farzı
Cuma namazının farzının iki rekat olduğu ve cemaatla kılınış konusu tartışmasızdır. Cumanın farzı diğer gündüz farzlarının aksine kıraat açıktan yapılarak kılınır. Cumanın farzı kılınırken çevre şartlarına göre hareket ederek çok uzun tutulmamalıdır. Bazı imamlar, cuma namazının bu özelliğini dikkate almadıklarından sekiz-on uzun âyeti veya bu uzunlukta bir sûreyi tek rekatta okuyarak -Peygamberimizin tavsiyesinin aksine- usandırıcı olmaktadırlar. Kıraat, iki-üç âyeti veya onlara denk kısa sûreleri geçmemelidir.
Cuma farzı sonrasındaki sünnet namazlar ve zuhr-ı ahir
Cumanın son sünnetleri: Hz. Peygamber'in (s.a.) cumanın farzından sonra kaç rekat namaz kıldığı konusunda iki, dört ve altı rekatlık son sünnet namazı olduğu rivayetleri vardır. Mezhepler, bu rivayetleri değerlendirerek Hz. Peygamber'in yolunu tutmak istemişlerdir. Bu konuda Hanefi mezhebi, önceki dört, sonraki iki rekat olmak üzere altı rekat bulunduğunu tercih eder; nitekim ülkemizde bu görüşe göre hareket edilmektedir. Şafiiler ile Malikîler, dört rekat olduğu rivayetine dayanırlar. Hanbelîler ise, hiç kılınmayabileceğini, kılınırsa iki, dört veya altı rekat olarak kılınabileceğini kabul ederler. Bazı görüşler ise, cumanın son sünnetinin altı rekat olduğunu benimser.
EY YUCE VE SONSUZ KEREM SAHIBI RABBIM SEYTANIN SERRINDEN NEFSIMIZIN SERRINDEN CEHENNEM AZABINDAN KABIR AZABINDAN BOS AMELDEN HAYIRSIZ ARKADASDAN GURURDAN KIBIRDEN CIMRILIKTEN GIYBETTEN VE HERTURLU KOTULUKTEN SANA SIGNIRIZ ( AMIN )
__________________
şuanda yaptığımız hiçbir iş
kılınmayı bekleyen
vakit namazından daha önemli değildir
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
|