--->: GÜMÜŞDERE'LİLERİN SOHBET ALANI
Patates Üreticilerine Eğitim Toplantısı Düzenlendi
İl Tarım Müdürü Mehmet KAYA: Patateste entegre mücadele, patates üretimi sırasında karşılaşılan hastalık ve zararlılar hakkında gerçekleştirilen toplantıyla ilgili yaptığı açıklama da: Son zamanlarda ülkemizde yoğun olarak tohumluk patates üretimi yapılan iller de Patates Siğili ‘nin ortaya çıkması, bu hastalığa bulaşık olmayan, hastalıklardan ari topraklarda yapılma zorunluluğunu getirmiştir. Bu noktada SİVAS ili önemli bir konumdadır. Çünkü ilimiz sınırları dahilinde bulunan tarım alanlarında gerek hastalık gerekse aşırı gübreleme ve ilaçlamaya bağlı bir kirlilik, patates nematodu ve hastalık tespit edilememiş topraklarımızın tamamı hastalıklar ve kirlilik konusunda temizdir. İlimizde bunun sonucu olarak son yıllarda alternatif ve sanayi ürünü olarak patates üretimi yaygınlaşarak artmaktadır. Bu amaçla İlimiz Patates Üreticileri Birliği üyeleri ve patates üretimi yapan çiftçilerle patates tarımı, patateste entegre mücadele ve patates üretimi sırasında karşılaştığımız hastalık ve zarlılarla mücadele konusunda bilgilendirme ve eğitim toplantısı gerçekleştirdik. Toplantı da: Dikim sezonunun yaklaştığı şu günlerde kaynağını bilmedikleri patates tohumunu almamaları ve mutlaka ‘Sertifikalı Patates Tohumu’ kullanılması konusunda uyarılarak dikkatli olunması gerektiği belirtilmiştir. Üreticilerimizin tarlalarını periyodik olarak kontrol etmeleri, tarlasındaki zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımaları ve mücadele zamanına bilinçli karar vermeleri konusunda eğitim çalışması yapılmıştır. Entegre Mücadele sonucunda Patates üretiminin kalite ve miktar yönünden artırılması, Sağlıklı patates elde edilmesi, Doğal düşmanların ve doğal çevrenin korunması, İlaç kullanımının azaltılması ve ilaçların çevreye verdiği zararın önlenmesi amaçlanmaktadır”. Dedi
|