--->: HZ. ALİ ile ilgili konular
Aleviler derler Ramazan orucu farz değildir falan filan. Bizim oruç Muharrem ayıdır derler. Ramazan ayı değilmiş. Ramazan orucunu Hz.Muhammed ve Ehl-i Beytide tutarmış eğer ayrıntılı bir şekilde incelerseniz. Şimdi Hz.Muhammed (s.a.a) ve Oniki İmaların Ramazan ayıyla hakkında sözlerine bakalım inşallah.
Resulullah (s.a.v) buyurmuştur ki:
"Şaban ayı benim ayımdır, Ramazan ayıda Allah(c.c)'ın ayıdır. Kim benim ayımdan birgün Oruç tutarsa kıyamet günü ben onun şefaatçısı olurum. Kim benim ayımdan iki gün Oruç tutarsa (bütün) geçmiş günahları affolunur. Kim benim ayımdan üç gün Oruç tutarsa ona:'Ameline yeniden başla (yeni teklife erişmiş birisi gibi tertemiz olmuşsun) denilir. Kim Ramazan ayının Oruc'unu tutarda belini, dilini, korur ve halka eziyet etmezse Alah-u Teala onun geçmiş ve sonraki günahlarını bağışlar, onu ateşten azad eyler ve Darul- Kararda (cennette) ona yer verir."1
Şimdi ise Ehl-i Beyt İmamlarının sözlerine gelelim.
İmam Muhammed Bakır (a.s) buyurmuştur ki:
"İslam beş temel üzerine kurulmuştur. Namaz, zekat, hac, oruç ve velayet."2
İmam Cafer Sadık (a.s) buyurmuştur ki:
"Allah-u Teala Orucu, zengin ile fakirin eşit olması için farz kılmıştır. Çünkü (normal durumlarda) zengin adam açlığı hiçbir zaman tadmıyor ki (fakirlerin ne çektiğini anlasın da) fakirlere acısın. Zira o her istediği şeyi rahatça ele getirebiliyor. Allah zenginin fakire acıması ve aç olana merhamet etmesi için, kullarını (Ramazan ayında Oruç vesilesiyle) eşit bir seviyeye getirmek ve zengine açlık ve acının zorluğunu taddırmak istemiştir."3
Emir-ül Müminin Ali (a.s) buyurmuştur ki:
"Allah-u Teala Orucu halkın ihlasını imtihan etmek için farz kıldı."4
İmam Rıza buyurmuştur ki:
"İnsanlar, açlık ve susuzluğun acısını anlamaları ve bu vesileyle de ahiretin fakirliğini idrak etmeleri için Oruç tutmaya emrolunmuştur."5
İmam Muhammed Bakır (a.s) buyurmuştur ki:
"Herşeyin bir baharı vardır Kur'an-ın baharı da Ramazan ayıdır.6
[1]Bihar'ul Envar c.96 s.356
[2]Usul-u Kafi c.4 sh.62 hadis 1
[3]Men la Yahzuruh-ul Fakih .2 s.49 hadis.1
[4]Nehcul Belaga hikmet.252
[5]Vesail-üş Şia c.4 sh.4 hadis.5
[6]Bihar-ül Envar c.96 s.257
Konu eyupk tarafından (05.06.2008 Saat 09:47 ) değiştirilmiştir..
|