Cevap: DUA
Alanyalı yabancılar, oruç tutanlar rahatsız olmasın diye hassaslar
Polonyalı Marıusz Suchan
Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan yerleşik yabancılar, oruç tutan Müslümanların rahatsız olmaması için gün içerisinde yiyecek ve içeceklerine dikkat ettiklerini belirtiyor.
Oruç tutmanın Müslümanlar için kutsal bir ibadet olduğuna inanan yabancılar, akşam saatlerinde insanların iftara yetişme telaşının dikkat çekici olduğunu söylüyor.
Polonyalı Aebıeszka Fılıpowjut, Müslümanların 30 gün boyunca oruç tutmalarını çok ilginç buluyor. Kendisinin Katolik olduğunu, kiliselerinde ibadetlerini yaptıklarını belirtiyor ve ekliyor: "Oruçlu olan bir insanın psikolojisini çok merak ediyorum." Filipojut'a ilginç gelen bir başka nokta ise insanların iftar telaşı ve bu telaşın ardından herkesin okunan ezanla birlikte aynı anda orucunu açması.
Oruçluların günlük yaşantısını merak ediyorum
Alman Kathy Krttelmen, İslamiyet'e özgü olan ibadetlerin kendilerinin dikkatini çektiğini belirtiyor. Oruç tutanların günlük yaşantısını çok merak ettiklerini aktaran Krttelman, "Çevremizden duyduklarımıza göre Müslümanlar gece sabaha karşı sahura kalkıp yemek yiyorlar. Daha sonra akşam saatlerine kadar bir şey yemiyorlar. Akşam saatlerinde camilerde ezan okununca da oruçlarını açıyor. Oruç açıldıktan sonra insanların çok mutlu olacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Alman Toustan Houn ise Müslümanların her yıl 1 ay oruç tutmasının dikkat çekici bir ibadet olduğunu söylüyor. Ellerinden geldiğince oruç tutanların yanında sigara içmeyip yemek de yemediklerini anlatan Houn, "Biz Alanya'da yaklaşık 3 yıldır yaşıyoruz. Müslümanların ibadetleri ve yaşantıları bizleri derinden etkiliyor. Türk insanları gerçekten hem yardımsever hem de misafirperver. Türkiye'de yaşadığım için kendimi şanslı hissediyorum." diyor.
Apartmanda bize yemek getiriyorlar
Polonyalı Mariusz Suchan, oruç tutmadıkları halde Türklerin kendilerine karşı davranışlarının çok cana yakın olmasının mutluluk verici olduğunu söylüyor. Aynı apartmanda yaşayan Türklerin iftar saatinde kendilerine yemek ikram ettiklerini söyleyen Suchan, "Yemek getiren komşularıma 'Ben oruç tutmuyorum. Neden bana yemek getiriyorsunuz?' diye sorduğumda; "Olsun kokusu gelmiştir. Siz de bizim kardeşimizsiniz." diyorlar. Bu nedenle Müslümanların gerçekten çok alçakgönüllü ve hoşgörülü olduklarına inanıyorum. Oruç tutmadığımız halde bizlere saygı duyuyorlar." şeklinde konuşuyor.
|