--->: GÜRÜN-Sarıca
Yaklaşık 250 yıllık geçmişi olan ve geçmişi Oğuzların Bayat Boyu'na kadar dayanan Sarıca Köyü halkının büyük bir bölümü Adana, Hatay ve Kırıkhan bölgelerinden gelmişlerdir. Tök oğulları olarak bilinen bu oymak, soyadı kanunundan sonra (Yılmaz ; Türk ; Karakuş ; Atmaz ; Çalışkan) gibi soyadları almıştır.
Sarıca ve Töklerde toplam nüfus; Kadın: 611, Erkek: 571, Toplam nüfus: 1182 kişidir.
Hane sayısı Sarıca merkez, 1997 yılında 50 hanedir. Tökler mezrası, 93 hanedir.
Sarıca merkezin nüfusu kadın: 152, erkek: 146, Toplam: 298'dir.
Tökler mezrası; 884 toplam nüfusu olup, bunun 459 kadın, 525 erkektir.
İbo kahyalar (Gazi) Sivas Elbey bölgesinden gelmiştir. Billikler (Polat), Malatya Hekimhan bölgesinden gelmişlerdir. Bektaşlar (Boyraz; Kıymetli; Köker; Kurt; Çalışkan), Kapısızlar (Kapısız), Rıdvanlar (Yıldız; Demir; Sarıkala; Gökdeniz; Doğan), Seydolar (Çulha), (Karakaya), Salaylar (Akdeniz), Osman Çavuşlar (Ateş), Sülükler (Yıldırım)(Sevim), Tökler de Antakya Reyhanlı (Karakuş; Türk; Yılmaz; Atmaz; Kılıç) gibi soyadını taşıyan aileler yurdumuzun değişik yerlerinden gelerek buraya yerleşmişlerdir.
Bir Bayat köyü olan Sarıca Köyü geleneklerini yaşatmaktadırlar. Köyde Üniversite mezunu oranı her geçen gün artmaktadır.
Sivas iline 153 km, Gürün ilçesine 48 km uzaklıktadır. Sarıca Köyü Malatya'nın Hekimhan İlçesi'nin bazı köyleriyle sınır komşusudur.
ekonomisi tarımözellikle meyvecilik(Kayıs-Elma) ve hayvancılığa dayalıdır. Bunun yanında arıcılık köyün belli başlı geçim kaynakları arasındadır.
__________________
Allahım gönlümde olanı hakkımda hayırlı eyle,
Hakkımda hayırlı olana gönlümü razı eyle.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
CANDA ÖZÜR OLMAZ...
|