Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 30.11.2008, 18:02   #41
aykut-akay
Yiğido
 
aykut-akay - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
aykut-akay Şuan aykut-akay isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 27.01.2013 20:45
Tournaments Won: 4

Üyelik Tarihi: 05.06.2006
Mesajlar: 88
Tecrübe Puanı: 707 aykut-akay FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: COCA COLA BÖCEK TARİFİ [ ANKET ]

Alıntı:
aykut-akay Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster

Dişi (sol) ve erkek (sağ) Cochineal

Cochineal (Dactylopius coccus), Dactylopiidae familyasından değişik kaktüslerde asalak olarak yaşamını sürdüren bir böcek türü. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan, kırmızı rengi veren bir böcektir. İlk olarak Astek'ler tarafından kök boyası olarak kırmızı rengi vermek amacı ile kullanılmıştır.

Avrupa'ya 16. yüzyıllarda gelmiştir ve başta çeşitli gıda maddelerine renk vermenin yanısıra, tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Karmin bu böceğinin dişilerinden veya yumurtalarindan çıkartılan bir boya pigmentidir.




Elde edilmesi [değiştir]Cochineal; Kanarya adalarında ve Meksika'da yaşayan bir böcektir. Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilmektedir. Kaktüs bitkisine kene gibi yapışarak hayatını sürdürür. Cochineal böceği için özel tarlalar kurulur. Bu böcekler ve larvaları, Meksikalı köylüler tarafından toplanır.. Cochineal böceğinin suyu yani Karmin, Musevilerden ‘kosher sertifikasi’ alamadığı için ticari olarak önemli bir engelle karşı karşıya bulunmaktadır. Müslümanlarda da Hanefi fıkıh alimlerince haram olarak değerlendirilmektedir.

Kullanımı [değiştir]Böcekten elde edilen karmin maddesi gıda renklendirme ajani olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürününde kullanılan karmin sosisler ve işlenmiş kümes hayvanı gibi et ürünlerinde, meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve süt ürünlerinde de ve her tür kolalarda (asitli içecek)doğal renklendirici olarak bulunabilir[1]. Bir insan yiyecekler ile birlikte yılda ortalama bir ila iki damla karminik asit tüketmektedir.[2].

Kozmetiklerde ise saç ve cilt bakım ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarında, ayrıca allıklarda kullanılmaktadır[2][3].


Sağlığa zararı ve yan etkileri [değiştir]Doğal olduğu için yan etkileri çok azdır, toksik veya kanserojen değildir. Bununla birlikte, çok nadiren bazı duyarlı kişilerde anafilaktik şok tepkisine sebeb olabilir <url=http://www.cfsan.fda.gov/~lrd/fr060130.html> Food & Drug Administration. Listing of Color Additives Exempt From Certification; Food, Drug, and Cosmetic Labeling: Cochineal Extract and Carmine Declaration. 26 Haziran 2006 tarihinde erişilmiştir.


Dağılımı [değiştir]Bu böcekler Meksika, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da dikenli bir kaktüste yaşarlar.


Kaynakça ve notlar [değiştir]^ Canary Islands cochineal producers homepage. 14 Temmuz 2005 tarihinde erişilmiştir.
^ a b Wild Flavors, Inc.. E120 Cochineal. 19 Temmuz 2005 tarihinde erişilmiştir.
^ Bruce MacEvoy. Natural Organic Pigments. 14 Temmuz 2005 tarihinde erişilmiştir.

herhalde bazi arkadfaslarin coke dirmasiyla ortakligi var arastirin ondan sonra konusun
__________________
aykut-akay isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla