Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 30.01.2009, 23:14   #55
almina_58
Yiğido
NO AVATAR

almina_58 Şuan almina_58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 12.12.2009 23:34

Tecrübe Puanı: 628 almina_58 FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Blinzeln Cevap: Satacak ne kaldı?

Alıntı:
Kibrisli Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Buyrun benimle tartışın...
Sormuşsunuz "Satmanın Türkçesi nedir?" diye Satma zaten Türkçedir... Sat-ma yani şu anki hükümetimizin yapmadığı iştir eğer -me,-ma eki olumsuzluk eki ise ör: sakın satma.... Ancak klavyedeki k harfinde bir sorun varsa Satmak yazmak isterken k harfinin basmaması sonucu Satma anlamında çıktıysa ve amaç satmak'ı sormaksa: Bir değer karşılığında bir malı alıcıya vermek anlamında söylüyor TDK sözlüğü. Aynı sözlükte Bir çıkar karşılığında bir şeyi gözden çıkarmak, feda etmek diye de bir anlam var ki sanırım buradaki kullanım amacı budur...

Özelleştirme de yine -me -ma eki olumsuzluk eki ise hükümetimizden istediğimiz ama yapmadığı eylemdir, sakın özelleştirme... Ancak burada kullanılan anlamı ile özelleştirme sanayi ya da ticari alanda devlet elindeki kuruluşların özel sektörlere satılması anlamındadır gibi geldi bana.

Liberal ekonomiye gelince, işte bu benim en karşı olduğum konudur. Liberal ekonomi emperyalist ülke politikalarının gelişiminden sonra ortaya çıkmış "bırakınız yapsınlar" anlamıdadır. Ama tıpkı sosyalizmde olduğu gibi insan kavramı unutulmuş ve insanın daha çok, çok daha çok hatta daha daha da çok isteme güdüsü gözönünde bulundurulmamış, zengin olmak için sömürme ve kan emme bu politikanın en önde gelen halidir. Serbest piyasa ekonomisi olarakta geçen bu kavram halkı özel sektörler karşısında babasız kalmasını sağlar... Devlet güdümünden çıkan özel sektör istediği gibi fiyat politikası geliştirir ve oynar. Çünkü daha çok kar elde etmek ister bu özel sektör, ister ve ister sonra ne olur ağaçlar kesilir, ozon delinir, Tuzla'daki gibi insanlar çalıştıkları tersanelerde hayatını kaybeder. Çünkü insanoğlu açgözlüdür. Ve dünyanın başına gelmiş en büyük felaket olduğunu da şu anda dünyada varolan ekonomik krizden de anlayabiliyoruz. 2009 idare eder geçecek 2010'da asıl kriz patlayacak diyen ekonomistlere dikkat ederim onlar 2003 yılında böyle giderse 2007-2008de kriz patlayacak dediler. Aynı kişiler altın alın dedi geçen yıl mart ayında Allah'tan dinlemişim
Özgürlük, Bırakınız yapsınlar anlayışı insanoğlu için uygun değildir. Belki ABD'ye, Almanya'ya uyar ama Türkiye'ye uymaz, halkın sosyal yapısı diğer ülkeler gibi değildir. O bakımdan her ülke kendisine has bir ekonomik, sosyal ve kültürel bir politika geliştirmelidir. Çünkü ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel yapıları örf adetleri, yaşayış şekilleri, iklim şartları herşeyi birbirinden farklıdır. O bakımdan her ülke kendi ideolojisine sahip olmalıdır.

Şimdi, eğer benle tartışacaksanız buyurun tartışalım. Ancak kavram ve kişi tartışması yapmam. İdeoloji tartışacaksanız tartışalım, yoksa bana Baykal şunu yaptı bunu dedi derseniz olmaz. Öncelikli olarak siz ideolojinizin ne olduğunu söyleyin bana, kendi ideolojinizi anlatın, fikirlerinizi söyleyin bende karşı olduklarımı, neden karşı olduğumu, katıldıklarımı neden katıldığımı söyleyeyim, kendi fikrimi kendi ideolojimi anlatayım siz de karşı çıkın istediğiniz konulara. Ama dediğim gibi kişi ya da kavram tartışmam.

Saygılar...
Ben sondan başlayayım öncelikle;
Kardeş ben kimseye sahip olduğum ideolojiyi söylemem da açıklamam da. Zaten gerek de duymam.Benim ideolojim zaten yorumlarımda saklıdır.Bunu anlamak isteyen anlar.Ancak burası forum sitesi olduğu için ve herkes burada özgürce yorumlarını anlattığı için herkes kendi perspektifinden olaylara bakıyor ve tabiki yorumlar da siyasi oluyor bilimsel değil.
Ben de naçizane bildiğim kavramlarla bazı arkadaşların siyasi yorumlarına dayanak oluşturacak sebepleri anlamaya çalışıyorum.Ben bu konuya biraz da bilimsel açıdan bakmak istiyorum ki doğru olan da budur bence.Çünkü biz bazı şeylerin anlamlarını bilmeden bazı konularda yorum yapıyoruz.Tabi bilmeyen insanları siyaseten kandırmak çok kolaydır.
Arkadaş konunun başlığına "Satacak ne kaldı" demiş.Tabiki burada satmaktan kasıt özelleştirme yoluyla devlet mallarının özel bir şirkete verilmesi kaba bir tabirle böyledir.Ancak tabiki iş siyasete geliyor ya, adam satmayı toprak satmakla eş değer buluyor.Şimdi toprak satmak ile devletin malı bir özel şirkete devretmek arasındaki farkı bilmeyen birisi kesinlikle siyaset yapmış olur ki bunun da hiçbir bilimsel dayanağı olmaz.Özelleştirmenin de anlamı söylediğim gibi devlete ait mal veya hizmetlerin özel bir şirkete devredilmesi yoluyla yapılan bir idari düzenlemedir.
Şimdi liberal ekonomiye geldiğimizde;Tabiki ben sizinle aynı düşünmüyorum.Evet devlet belli konularda ekonomiye yardımcı olacak.Ancak devletin ekonomiyi doğrudan yönlendirmesi bana göre yanlış.Çünkü devlet kendi kurumlarıyla örneğin Kitler yoluyla bazı satışlar yapması durumunda bu her zaman için devletin zararına olur.Çünkü devlet personeline aylığını aralıksız öder elektirik su ne bilim temel ihtiyaçlar devletin cebinden çıkar her türlü masrafı devlet öder fakat bu kadar gideri olduğu halde giderden daha az gelire sahip olur bu durum devletin bu kurumlarda zarar etmesine neden olur.Zaten Kitler in %90 ı böyledir.Çünkü adam ekmek elden su gölden devlet babasının arkasında olduğunu bilerek çalışır ancak işgücüne katılımı da rahatlıktan dolayı o derecede azalır.Dolayısıyla çözüm, bu kurumların kar elde edecek özel sektöre devredilmesidir.Çünkü bunlar devletin elinde bir hantallık oluşturmaktadır ve devletin zarar etmesine neden olmaktadır.Ayrıca insanlara tek başlarına ekonomik faaliyette bulunma hakkı verilmelidir ve bu konuda teşvikler oluşturulmalıdır ki insanlarımız kendilerini geliştirebilsin.Çünkü tembellik buradan gelir.Devlet baba herşeyi yapar demek bizim hiçbirşey yapmamamız demektir.

Şimdi konuyu toparlayacak olursak bazı şirketlerin devletten alınıp özel sektöre devredilmesi son derece olumlu birşeydir.Devlet böylece asli görevlerini daha rahat yapmaktadır.Ayrıca toprak satmak ile bir mal ve hizmetin yabancı bir sektöre devredilmesi arasındaki farkı da sizlere bırakıyorum.Umarın bu farkı çözersiniz
almina_58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla