Alıntı:
seva Nickli Üyeden Al?nt?
solcular ve sağcılar arasında benim dikkat çektiğim
sağcılar yaparım, yapacağım derken solcular yapmazsın, yapamazsın derler.
sağcılar, sağ gösterip sol vururken; solcular, sol gösterip sağdan vurulurlar.
solcular, sağcılara "faşist" der.
sağcılar, solculara "anarşist" der.
türkiye bağlamında, sağcılar "ben sağcıyım" sözünü pek öne çıkarmazlarken; solcularda bunun aksi bir eğilim söz konusudur genelde. solcu olmayı bir marifet saymak genel bir eğilimdir.
ayrıca kendini solcu sayan apayrı kesim vardır ki, bu da sanırım ancak türkiye'de görülebilecek bir durumdur. "ulusalcılık" altında solculuk yaptığını iddia eden bu kesim dinin toplum hayatındaki görünürlüğünü azaltmayı solculuk adleder. hem batıcıdırlar, hem de batı karşıtıdırlar. hem halkçı olduklarını iddia edip hem de halkın değerlerine tepeden bakabilirler. hem halkı eğitme iddiasına soyunurlar, hem de eğitim hakkının çeşitli nedenlerle kısıtlanmasına alkış tutarlar. bu kesim genelde CHP'ye oy verir (her CHP'li böyle demek değildir). CHP sol bir parti olmaktan artık epey uzak bir "sol" parti olduğu için bu durumun farkında olanlarsa, buna sadece bir yerleriyle güler.
Tabi herkes için geçerli değil...
|
Çok hoş ve Büyük oranda doğru bir tanımlama olmuş.... Küçük oranda doğru olmadığını düşündüğüm kısımları yazarak tartışma yaratmayayım şimdi

İşte bende bu yüzden ne sağcıyım ne solcu... Ben Cumhuriyet değerlerini ve Halkın öz değerlerini göz önünde bulundurarak Atatürk ilke ve devrimlerini savunan bir Türk genciyim... Önceliğim Türklüktür (Irk olarak değil)...
CHP'de aslında İnönü'nün ilk dönemleri dahil, 40'ların sonuna kadar böyle bir partiydi...Hele hele Ecevit zamanında tüzüğündeki "Parti Kemalist bir Partidir" terimi çıkartılmış yerine Demokratik Sol ve Sosyal Demokrasi terimi eklendğinden beri Kemalizm çizgisinden kaymış başta halkı çok kucaklasa da şimdi uzak kalmıştır... Dünya da sağ partiler para babalarını,elitleri ve jakobenleri kucaklarken sol partiler ezilmiş halkı, köylü ve işçiyi temsil eder... Türkiye de ise Elitleri kendisini sol olarak gören CHP köylü ve eğitimsiz kesimi AKP temsil ediyor... Bunun büyük bir nedeni Türkiye'de dinin siyasete bulaştırılması olabilir... Türk Halkının maneviyatı buna uygun olduğundan kullanılıyor ne yazık ki...
DSP'de 1 sene CHP'de ise 4-5 sene çalıştım... Nedeni bu partileri benimle aynı düşüncedeki arkadaşlarla buluşup birleştirebileceğim düşüncesiydi... CHP'de ise parti içerisinde yükselip gençleştirme ve Sosyal Demokrasi'nin reddi ile yeninden Kemalist bir parti yapmaktı... Ama olmayacağını anlayınca da oy kazanmaları için enerjii harcamak istemedim...
Bunları açıklama gereği duydum çünkü bana solcu felan gibi yaftalar yapıştırılıyor....
Zaman gazetesinin de dediği gibi "Yaftalamadan Düşünün" demek geldi birden içimden