Usta Yiğido
seva Şuan
Son Aktivite: 31.08.2010 20:51
Üyelik Tarihi: 04.02.2008
Yaş: 40
Mesajlar: 15.375
|
Cevap: DOMUZ GRİBİ PANİĞİ
Meksika’da 86 kişinin ölümüne yol açan, ABD’de ve değişik ülkelerde görülen domuz gribi, dünyayı alarma geçirdi. Uzmanlar hastalığın yayılabileceği uyarısını yaptı. Meksika’da okullar kapatıldı
Meksika’da ortaya çıkan ve toplam 86 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan, ABD’de 20 kişide, Kanada’da 6 kişide rastlanan domuz gribinin dünyaya yayılmasından korkuluyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Margaret Chan, Meksika ve ABD’deki domuz gribi salgınının daha çok yayılabileceği uyarısında bulundu.
ABD Hastalıkları Denetleme ve Önleme Merkezi’nden Anne Schuchat, enfeksiyonların birçok toplulukta görülmesi nedeniyle, daha fazla vakaya rastlanabileceğini söyledi. Meksika’da okullar, müzeler, kütüphaneler ve tiyatrolar, binden fazla kişinin hastalandığı salgını önlemek için kapatıldı.
Japonya’nın en büyük uluslararası havaalanında sağlık kontrolleri artırılırken, Filipinler, Meksika’dan gelen ve ateşi olan yolcuları karantinaya alabileceğini bildirdi. Tayland ve Hong Kong’taki sağlık yetkilileri de durumu yakından izlediklerini belirtti.
‘Evrim geçirebilir’
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika’da ölümlere yol açan domuz gribi virüsünün evrim geçirerek çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıkladı.
DSÖ yetkilisi Keiji Fukuda, “Virüsün evrim geçirmesi kuvvetle muhtemel. Bunun halk sağlığı için çok daha tehlikeli hale gelmesi de açıktır” dedi. Başkan Obama’nın koordineli bir çalışma emri verdiği ABD’de yoğun önlemler alındı.
İşte vakalar
Domuz gribinin ortaya çıkmasından bu yana bildirilen vakalar ve şüpheli vakalar şöyle:
MEKSİKA: 86 kişi yaşamını yitirdi. 1324 kişi domuz gribi şüphesiyle gözetim altında.
ABD: Kansas eyaletinde sağlık yetkilileri 2 kişinin domuz gribine yakalandığını doğruladı. Bu kişilerden biri iyileşti. California ve Texas’ta da 8 vakaya rastlandı. New York’ta 8, Ohio eyaletinde de 2 yeni vaka görüldü. New York’ta ayrıca grip belirtileri gösteren 75 öğrenciye tahlil yapıldı.
YENİ ZELANDA: Meksika’dan dönen 25 kişi karantinaya alındı.
İSRAİL: Meksika’dan dönen bir İsrailli karantinaya alındı.
İSPANYA: Meksika’da bulunmuş 7 kişi gözetim altında.
FRANSA: Meksika’dan gelen ve hastalığa yakalandığı sanılan 3 kişiye tahlil yapıldı.
İNGİLTERE: Domuz gribi belirtileri gösteren British Airways havayolu şirketinin bir kabin görevlisi Meksika’dan dönüşünde Londra’da hastaneye kaldırıldı.
5 SORU 5 CEVAP
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor.
İnsana bulaşır mı?
Domuz gribi, domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor. Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyor.
Domuz eti yiyenler domuz gribine yakalanır mı?
Domuz etinin yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Virüs solunum yoluyla bulaşıyor.
Bu, domuzlarda yeni bir grip türü mü?
İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor. Domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde, yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor. DSÖ’ye göre, Meksika’da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.
Aşısı var mı?
Domuzlara yapılan aşı bulunuyor, ancak, insan için henüz aşı yok.
Memorial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarlar Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyaya yayılmasından endişe edilen ''domuz gribi''nin bilinen bir hastalık olduğunu, domuzların vücudunda çeşitli grip virüsleri bulunabildiğini söyledi.
Kuşa ait virüslerin de domuzlarda enfeksiyon yapabildiğini belirten Doç. Dr. Keskin, domuzun vücudundaki çeşitli virüslerden kaynaklanan enfeksiyonların aynı anda oluşabildiğine dikkati çekti.
Domuzun vücudunda hem domuz virüsü hem de kuş gribi virüsünün aynı anda bulunması halinde bu virüslerin birbirleri arasında genetik alışveriş yaparak başka bir virüs tipi ortaya çıkardığına işaret eden Keskin, şöyle konuştu:
''H5N1 dediğimiz kuş gribi virüsü insanda hastalık yapan bir virüs. Domuz gribi de muhtemelen bu türde gelişmiş bir virüstür. Domuz türünde hastalık yapan bir virüs. Bu virüs bazen insana da geçebiliyor. İnsan, domuz ve kuş gribi karışımından oluşan bir virüs türü denebilir.''
Domuz gribinin insana da bulaşabildiğini anlatan Doç. Dr. Keskin, şöyle devam etti:
''İnsanda görüldüğü zaman bildiğimiz griple aynı belirtileri gösteriyor. Belirtileri, ateş, baş ağrısı, burunda akıntı, kuru öksürük, gözlerde kızarıklık gibi klasik griple aynı. Ama domuz gribi daha kolay yayılıyor ve bulaşıcı özelliği daha yüksek. 2 gün ile 1 hafta arasında kuluçka süresi var. Solunum yoluyla bulaşıyor. Virüsten korunma yöntemi de klasik griple aynı.''
-KORUNMA YÖNTEMİ-
Doç. Dr. Kenan Keskin, domuz gribinin direk temasla da geçebildiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Nasıl bildiğimiz gripten korunmak için kalabalık yerlerde bulunmamamız gerekiyorsa ya da havalandırması olan yerlerde bulunmalıysak, domuz gribinden korunmak için de özellikle domuzlarla ortak paylaşım alanlarında bulunmamak lazım.
Bizim kültürümüzde pek yok ama domuzlar arasına girmek zorundaysak maske takmak ve ortamı havalandırmak gerekir. Normal gripten korunma yöntemleri bu grip türünden korunmak için de aynen uygulanmalı.''
-TEDAVİSİ ZOR-
Domuz gribi hastalığının tedavisinin zor olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Keskin, ''Tedavisi olan bir hastalık demek doğru olmaz. Viral hastalıklardan ve iyi bir tedavi imkanımız yok. Ama klasik gripte olduğu gibi bu amaçla kullanılan ilaçlar da var'' dedi.
Domuz gribinin özellikle ağır seyreden vakalarında hastanın hastaneye yatırılarak vücut gribi atlatana kadar, yaşamını devam ettirmesine yönelik destek tedavisi uygulandığını belirten Keskin, ''Vücutta bir komplikasyon gelişmesi halinde, yani domuz gribinin dışında vücutta başka mikroplar ortaya çıkarsa tedavi ona göre değişir. Mesela hastada zatürre, beyin iltihabı gelişebilir, o zaman tedavi buna göre yapılır'' diye konuştu.
-''TÜRKİYE'DE OLMAZ DEMEK, DOĞRU OLMAZ''-
Türkiye'de şu ana kadar domuz gribi vakasına rastlandığını duymadığını ifade eden Keskin, ''Türkiye'de, hiç olmayacak demek doğru olmaz. Bilinçli olmak lazım'' dedi.
Dünya Sağlık Örgütü, Meksika'da ortaya çıkan ve toplam 81 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan, ABD'de de 10 kadar vakaya rastlandığı bildirilen domuz gribinin daha çok yayılabileceği uyarısında bulunmuştu.
olay neden müslüman ülkelerde görünmüyor. çünkü müslümanlıkta domuz eti haram ama hristiyanlar ölümüne yiyor bu tür hastalıklar birer azaptır. Allahın bunlara azabıdır. siz domuz eti yemeye devam Müslüman olupta yiyenlerede haram olsun boğazında kalsın inş...
__________________
Allahım gönlümde olanı hakkımda hayırlı eyle,
Hakkımda hayırlı olana gönlümü razı eyle.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
CANDA ÖZÜR OLMAZ...
|