Alıntı:
seva Nickli Üyeden Al?nt?
Atatürk döneminde
tarihsel bir anlam içerdiğini kavramak için, Kürtçe’nin 1980 yıllarındaki durumunu kısaca anımsamak yeterli. Bilindiği gibi, 22 Ekim 1983 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan 2932 sayılı “Türkçe’den başka dillerde yapılacak yayınlar hakkında Kanun”un, 3. maddesi “Türk vatandaşlarının anadili Türkçe’dir” tanımını yaparak, “Türkçe’den başka dillerin anadil olarak kullanılmasına ve yayılmasına yönelik her türlü faaliyette bulunulmasını” yasaklamıştı.
|
1983 tarihinde çıkan bir kanunu nasıl Atatürk çıkartıyor anlamadım ben bu işi...
Kenan Evren'in yaptıklarına ve ona Kemalizm denilemeyeceğini öncden söylemiştim... Ayrıca dönemin şartlarında belki gerekli belki de gereksiz bir kanundu... Geçmişi değerlendirirken şimdiki zamanın şartlarıyla değerlendirmeyin lütfen, zamanın şartlarına göre değerlendirin...
Atatürk dönemindeki Kürt ve Güneydoğu politikaları değişmese ve ölmeden önce toprak reformuna izin verselerdi şimdi bu sorunları yaşamıyorduk, siz bana Kemalistlerin kürt sorununu yarattığını söylüyorsunuz...