2 Temmuz 1993 yılında 37 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan olayların 16. yıl dönümünde provokatörler yine amaçlarına ulaşamadı.
Madımak Oteli önünde bir vatandaşın iş merkezinin penceresinde Muhsin Yazıcıoğlu posteri açması büyük tepki toplarken otel önündeki öfkeli gurup, iş merkezinin camlarına ellerindeki su şişelerini fırlattı.
2 Temmuz 1993'te Sivas'ta yaşanan olayların 16. Yıl dönümü binlerce kişiyi Madımak'ta bir araya getirdi. Anma programı için kente gelen binlerce kişinin arasında yerini alan bazı provokatörler ise amaçlarına yine ulaşamadı.Programın başından itibaren etraftaki vatandaşları tahrik etmeye çalışan kişiler, Madımak Oteli önünde de sahneye çıktı. Bir iş merkezinin penceresinde açılan Muhsin Yazıcıoğlu posterine büyük tepki gösteren bir gurubun tırmandırmaya çalıştığı gerilim polis ekiplerinin zamanında müdahalesi ve diğer gurupların müdahalesi ile önlendi.
‘Sivas 2 Temmuz Madımak Katliamı Anma Programı' adı altında düzenlenen anma programı geniş güvenlik önlemleri eşliğinde gerçekleştirildi.Sivas'a çevre il ve ilçelerden çok sayıda polis gücü sevk edilirken, anma programı öncesi ve süresince güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutuldu. Program başlamadan önce Ethem Bey Parkı önünde konuşlandırılan çevik kuvvet ekipleri burada özel koruyucu kıyafetlerini giydi.
16. yıl önce yaşanan olayları protesto eden guruplar, ‘Katiller halka hesap verecek', ‘Madımak Müze Olacak' gibi pankart ve sloganları ile Ethem Bey Parkı önünden Cumhuriyet Meydanı'na doğru ilerlerken, bazı gurupların evlerinin balkonlarında bulunan vatandaşlara sataşarak ‘Madımağı yakanlar, şimdi bize bakanlar' şeklinde tahrik edici sloganlar attıkları gözlendi.
BEBEKLERİYLE GELDİLER!
Oldukça ilginç pankart ve dövizlerin de açıldığı yürüyüşte, en çok dikkat çeken dövizlerden bir tanesi ise, üzerinde ‘Diyanet Kaldırılsın' yazan döviz oldu.2 Temmuz'u unutturmamak adına organize edilen programa 7'den 77'ye kadın erkek, yaşlı, çocuk binlerce insan katılırken, bu guruplar arasında henüz etrafında ne olup bittiğini anlamayan ve annelerinin sürdüğü bebek arabalarının içinde etrafa şaşkın, şaşkın bakan bebekler de yer aldı. Arabalarını ‘2 Temmuz'u unutmadık, unutturmayacağız' yazan dövizlerle paylaşan bebekler ilgi odağı oldu.
SİVAS KARDEŞLİK ŞEHRİ OLACAK
Çeşitli döviz ve pankartların açıldığı yürüyüşte en çok dikkat çeken ise üzerinde ‘Sivas Kardeşlik Şehri Olacak' yazan az sayıdaki pankartlar oldu. Sivas'ta yaşanan üzücü olayların bir daha yaşanmaması ve Sivas'ın kardeşlik şehri olmasını arzulayan vatandaşların açtığı bu pankartlar, onca kalabalık ve pankartların arasında en güzel mesajı vermeyi başardı.
YAZICIOĞLU POSTERİ BÜYÜK TEPKİ TOPLADI!
2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ile meydana gelen ve 37 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan Sivas Olaylarının 16. Yıl Dönümü'nde yine provokatörler iş başındaydı.
Madımak Oteli'nin karşısındaki Selçuk İlhanı'nın penceresinden bir kişi ne amaçla yaptığı anlaşılmaz bir şekilde Muhsin Yazıcıoğlu posteri açtı. Bu sırada hırçın tavırları ile dikkat çeken guruptan bazıları posteri açan vatandaşa ellerindeki su şişelerini fırlatmaya başladı. Az sayıdaki kişinin gerçekleştirdiği bu eyleme daha fazla kişi katılınca kalabalık arasındaki diğer vatandaşlar duruma müdahale etmek istedi. Hiçbir uyarıyı dikkate almadan iş merkezinin camlarına ellerindeki su şişelerini fırlatmaya devam eden kalabalığın öfkesi Madımak Oteli'nin yan tarafında tadilat halinde bulunan iş yerindeki guruba da sıçradı. Burada bulunan bazı kişilerde iş yerindeki taş parçalarını iş merkezinin camlarına fırlatmaya başladı. Olayların daha fazla büyümesini önlemek için otel önüne çok sayıda çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Öfkeli kalabalığın iş merkezine doğru yöneldiğini gören çevik kuvvet ekipleri seri bir şekilde iş merkezinin girişini kapatarak bu girişimi önledi.
Olaylar sağduyulu vatandaşlar ve polis ekiplerinin müdahalesi ile daha fazla büyümeden önlendi.Program çeşitli vakıf ve derneklerin genel başkanlarının konuşmaları ile son buldu.Programın, KESK, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Halk Evi, CHP, EMEP, ÖDP ve TKP tarafından organize edildiği bildirildi.