Cevap: Osmanlı 'da Burçlar
Yengeç: SERETAN
Temmuz ayının burcu Seretan'a ilişkin ilginç bir ayrıntı; Osmanlı sultanlarından II. , III. ve IV. Murad ile II. Mahmud, bu burca dâhil idiler.
Osmanlı'da burçlar üçlü olarak dört üçgen kümeye ayrılmaktadırlar. Bun larda iklimleri, temel öğeleribuluruz. Dört iklimi gösteren burçlar şöyledir:
İlkbahar burçları (burc-ı rebiî): Hamel, Sevr, Cevza burçları.
Yaz burçları (burc-ı sayfî): Seretan, Esed,Sünbüle burçları.
Güz burçları (burc-ı harîfî): Mizan, Kavs, Akreb burçları.
Kış burçları (burc-ı şefvî): Cedî, Devî ve Hût.
Temmuz ayının burcu Seretân, yaz burçlarının başındadır. Buna burc-ı harçeng ya da Kamerin(ay) beyti olduğundan, burc-ı hilâl de denilir.Bunun parlak yıldızının adı verilmemekle birlikte arkasındaki iki yıldıza Hımareyn denilir. Kamer yani ay Seretân burcuna gelince mektup ve elçigöndermek, avlanmak, özellikle su kuşları avla mak,yeni biçip giymek, yıkanmak, şerbet içmek olumlu yorumlanmıştır.
Seretân burcunu etkileyen Kamer dünyaya enyakın gezegendir. Kamer'e ilişkin kişiler sebatsız,kararsız, hayalci, zayıf ve dayanıksızdırlar. Bu burç Pazartesi günü ile cuma gecesine egemendir.Rengi beyazdır. Şems (güneş) altınsa, Kamer gümüştür. Dostu Şems'tir, düşmanı yoktur. Şems'e göre daha az ışıklı olduğu için Kamer'e Neyyir-iasgar denir. Bundan çıkan meslekler, hallaç, gemici,deveci, tohum eken köylü ekinci, balıkçı, çoban veçırpıcıdır.
Bu arada küçük bir ayrıntı da Osmanlıdevletinden… Os manlı sultanları içinde doğum tarihlerinden anladığımıza göre Seretân burcuna dâhil olanlar, II. Murad, III. Murad, IV. Murad ve II. Mahmud şeklinde sıralanıyor.
__________________
Allahım gönlümde olanı hakkımda hayırlı eyle,
Hakkımda hayırlı olana gönlümü razı eyle.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
CANDA ÖZÜR OLMAZ...
|