Barikat ben sana şöyle bir soru sorsam... 10. ya da 11. yüzyılda yaşasan ve o dönemde Uygur Alfabesinin kullanımından Arap Alfabesine geçtiğimiz dönemde olsan buna da karşı çıkar mıydın??? O zaman Arap kültürünün etkisinde kalıp Uygur Alfabesinden vazgeçildiği için de Ortaasyadaki yazıtları okuyamıyoruz...
Arap alfabesi Türkçe Dilbilgisindeki kuralları tam olarak karşılayamamaktadır... Bizim Dilimizde ünlü uyumları söz konusu bunu arapçada yazamazsın, ayrıca senin dediğin dil sadece sarayda konuşuluyordu ve Anadolu'daki halk Öztürkçe konuştukları için yazımda zorlanıyorlar hatta okuma yazma oranı da bu zorluktan dolayı düşük kalıyordu... Osmanlıda okumayı 2 senede öğrenirken Dil Devriminden sonra en yaşlı teyzeler amcalar bile 6 ayda öğrenir oldu... Halkımızdaki okur yazarlar bir anda cahil kaldı diyorsun... Afedersin ama bu kabul edilemez ve senin gibi aydın, araştıran bir gencin bunu söylemesi beni çok üzdü... Barikat halkın zaten %10'u okur yazar, hangi tüm halk baştan okumaya başlamış? Hangi okumuş yazmışlardan bahsediyorsun? Halk zaten okuma yazma bilmiyor... Bilimde 700 yıl geri gittik diyorsun, hakikaten anlam veremiyorum bu söylediklerine... Hangi bilim? Zaten bilimde geri kaldığımız için yıkılmadı mı Osmanlı, kendisini geliştiremediği için, belki de medeni ülkelerde olan bilimsel gelişmeleri anlayamadıkları için geri kalmış olmayalım?
Bunun yanında Akif'in, Mevlana'nın, Yunus'un, Pir Sultan'ın hangi eserine uzaksın? Hangi eserini bulamıyorsun hangi eserinden mahrum kaldın, geçmişteki eserlere nasıl uzak kalıyorsun, divan edebiyatından nasıl oluyorda kopartılıyoruz?Ecdadını tanıyacak eserler nasıl yabancı dilde kaldı? Onlar hala Türkçe, istersen Arap Alfabesi öğrenir okursun, ister Latin Alfabesi ile yazılmışlarını okursun...
Dilbilgisi yönünden tekrar bakalım... Elif harfi Türkçe'de hangi harfi karşılıyor... Yani içerisinde Elif'in geçtiği bir kelime yazsak hangi harfin yerinde Elif kullanacağız? Ya da ﻭﻭVav harfini hangi harf yerine kullanacağız? Ya da Gayn'ı nerde kullanıyorlardı, Gayn harfi yerine hangi harf geldi? Türkçedeki zengin ünlü sistemini Arap Alfabesi ile karşılayamazsın...
Bir gecede yapıldı diyorsun... Bir gecede yapılmadı... Uzun çalışmalar sonrasında yapıldı ve Atatürk üşenmeden yeni harfleri anlatmak için kendisi Türkiye'yi gezdi ve halka anlattı yeni alfabeyi... Hatta o tahta başındaki meşhur fotoğrafı da Sivas'ta çekilmiştir... Ayrıca bir tek gecede yapılsa bile bunu doğru karşılamak gerek adı üzerinde DEVRİM...
Mehmet Akif Ersoy sürülmemiştir, kendisi dinini Türkiye'de rahat yaşayamayacağını düşündüğü için, daha rahat yaşayabileceği bir yere Mısır'a Üniversite Hocası olarak gitmiştir... Ama 11 sene kaldıktan sonra da o karşı olduğu iddia edilen Atatürk için şunları söylemiştir.
"Mısır'da 11 yıl kaldım. Fakat 11 saat daha kalsaydım artık çıldırırdım. Sana hâlisane bir fikrimi söyleyeyim mi: İnsanlık da Türkiye'de, Müslümanlık da Türkiye'de, hürriyetçilik de Türkiye'de. Eğer varsa, Allah benim ömrümden alıp Mustafa Kemâl'e versin!"
Rıza Nur'a gelince bu ülkenin en büyük vatan hainlerinden birisi, Arap milliyetçisi, Atatürk düşmanı, Atatürk'e suiakst girişminin baş kahramnalarından, Kurtuluş savaşı zamanında Atatürk'ün önünü kesmek ve başarılarını baltalamak için her türlü pisliği yapmış, karaktersiz, ya da 2-3 karakterli, İngiliz ajanı olduğu tahmin edilen bir adamın Atatürk ne yapsa karşı çıkması doğaldır... Zira bu devrim yapılmasaydı bir kaç sene sonra neden Latin Alfabesine geçmiyoruz diye Paşa'ya karşı çıkabilirdi...
Bu Devrim, Türk Devriminin en önemli parçasıdır... Türk Milletinin çağdaş ülkeler seviyesine gelmesi için gerekli olan en önemli alt yapıdır... Osmanlı'dan kopartma çabasında olduğunun düşünülmesi bana göre hatadır... Ne Osmanlı edebiyatından kopulmuştur ne de Osmanlı tarihinden hatta tam tersine halkın (Anadolunun yani Sarayın değil) okumasını, Osmanlı eserlerini okuyabilmelerini sağlamıştır... Yani geçmişi anlamamızı sağlamışıtır, geçmiş eserleri okuyabilmemizi sağlamıştır... Okuma bilmeyen bir halk alfabe arapçada olsa latin de olsa okuyamazdı ama latin alfabesi ile çabuk okuyabilen bir halk artık Mevlana'da okuyabildi, Yunus'ta, Akif'te...
Saygılar...