Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 16.11.2009, 20:05   #27
goramaz
Usta Yiğido

goramaz - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

goramaz Şuan goramaz isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 20.08.2025 22:38

Tecrübe Puanı: 1378 goramaz BU GIDISLE COK MESHUR OLACAK
Standart Cevap: Okullarda Din Eğitimi Verilmiyor

Alıntı:
Urumçi Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
ilk olarak sondan başlayım sevgili sandallı.

Aleviler namazı, orucu, haccı, zekatı inkar etmiyorlar, inkar edenleri alevilik maskesi altına saklanmış hamakatlar bunda hemfikir olmamız lazım. Zira benim bir çok alevi arkadaşım var ve seni bilmem ama benden daha fazla ibadet yaptıkları kesin. Evet bugüne kadar tek tük rastladım bende öylelerine yalnız bunun müsebbibi gene biziz. Nasıl mı biz aleviliği senelerce görmezden gelirken onu siyasi emelleri olanların kucaklarına attık. Avrupa Müslüman-Türklerinin çoğu Bektaşi onlarda böyle bir sorun var mı peki? Yok, peki neden yok çünkü oralarda malesef ayrımcılık politikası uygulanmamış. Şimdi böyle hararetli bir şekilde alevilik tartışmalarına taraf olan kesimlere bakıyorum birisi Necip Fazıl'ın betimlemesiyle Ham Softa Kuru Yobaz, diğeri de alevilik kisvesi altında kendi inançsızlığını ya da ideolojisini savunan kitle... Anadolu'da bir de şu gerçek var gayri müslim vergilerinden kurtulmak için vakti zamanında Aleviliği tercih etmiş Ermeni ve Rum (rum kitlesi azınlıkta) kesimleri de var. Ve Kürt alevisi denilen kitle genelde Ermeni menşaeli kitle. Ha burada onları ayırmak için demiyorum, onların aidiyetlikleri farklı. Aynı bizim meşhur yahudi dönmesi sebataylar gibi...

Neyse konudan sapmadan her alevi dediğin senin tasnif ettiğin gibi değildir hatta kırsal kesimdeki alevilerin büyük bir çoğunluğu öyle değildir. Bizim genelde gördüklerimiz şehir hayatında asimile olanlar ve kimliksel olarak dışlanmışlık sonucu karşı saf tutanlar. Bu yüzden aleviler nasıl müslümanmış yaa gibisine çıkışlarda bulunmak yersiz. Allah'a, Resülü Hz. Muhammed'e ve kitabı mukaddes Kuran'a inanan her insan Müslümandır düstürünü baz almalıyız ki bu konuda ali evine sığınmışlar olarak alevi olmuş vatandaşlarımızı Müslüman olarak görmeliyiz. Aksi halde aynı problemler Sunniler içinde geçerli. Zira günümüzde sünnilerin hangi kolu olursa olsun içlerinde malesefki ibadet görevini yerine getirmeyen kitle çoğunlukta. Sunnilerin kaçı ibadet farzlarını yerine getiriyor ki? Pekala farz-i ibadetini yerine getirmeyen sunniler olduğu için sunnilikte müslümanlık değildir diyebiliriz. Sakıncalı bir duruma teşekkül eder.

Ayrıca olayı alevilere indirgemeden de şu şekle getirebiliriz, benim eğitim aldığım sistemde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinde Hanefilik dominant idi. Şu sıralar Malikilik baskın olmaya başlamış o ayrı. Ders içeriklerine 7 sene boyunca somut ibadet ve müslümanlık öğretilemez mi? Öğretilemiyor demek ki bakınız Türk gençliğine liseyi bitirenlerine, kaçı doğru dürüst dinini biliyor. Demekki burada sakatlık var. İslam Felsefesi öyle ezber usülü somut bilgilerden daha faydalı bir öğrenim ve eğitim sistemidir, kanıtlandı. Sebebi şiyarı da pek ayandır bu vakianın zira eğitim alanında dini açıklamadan önce dinin neden olduğunu, getirisinin ne olduğunu, sosyolojik olarak neden gereklilik duyduğumuzu ve dinin gelmesindeki şartların yerine biz gelmiş bir dinin içeriğine abanıyoruz. İyi de bu dinin gelmesindeki bilimsel sebepler, bakınız bilimsel olarakta Müslümanlığın yer almasında sebepler vardır. Ben bir çok inançsız kişiye Hz. Muhammed (SAV) efendimizin en azından dünyanın en iyi filozofu olduğunu kabul ettirdim bu şekilde. Sempati oluşmasında ve farklı perspektiflerde bakılarak da konuya hakim olunmasındaki faydalardan birisi sadece bu. Diğerlerinin başında ise gelişen ve marjinalleşen toplumda Peygamber Efendimize olan hürmeti sağlayacak müspet verileri hakim olmaktan geçer. Peki bakalım din eğitimi müfredatına ne var bilgi sadece bilgi. Vahdet-i Vucud u bile farklılaştırmaya maal açan bilgi. Kendi islami felsefelerimizi bile materyalist yazarların yaftaladıklarıyla öğreniyoruz ya da katı islamın yobaz dolduruşlarıyla reddediyoruz... Netice de ne oluyor gerçek mümin kardeşlerimiz islam'ın felsefesinden uzaklaşırken nerede kokana sofu var bu felsefeye sahip çıkıyor. Benimsersiniz ya da benimsemezsiniz şuanki tasavvufi dergahların durumları ortada. Müslümanlığın mezhebi ya da görüşü ne olursa birleştirici en yegane unsuru İslam'ın kitabı ve felsefesi gerçekliliğini hepimiz biliyoruz. Şimdi bundan yoksun bir Müslüman halk olarak İslam'ın muzaffer ışığı altında birleşmemiz ne kadar ümit verici!..

Ayrıca ders içeriklerinde somut bilgilere boğmak yerine insanları üstelik o somutk bilgiler 7 senede öğrenilememişken "O sizlere düşünüp tutasınız diye öğüt veriyor!" mukaddes lafından hareketle insanları İslam Felsefesini düşünmeye dolayısıyla İslami düşünmeye itelemek yerine kuru kuruya şu şöyledir bu böyledir tarzında bilgi vermek ne kadar İslam'ın kabul ettiği mantığa uygundur. Ayrıca Alevileri kazanmamız, unuttukları ortak değerleri hatırlatmamızdan ve felsefi olarak onlarla pek farklı düşünmediğimizi göstermekten yaymaktan geçer. Böyle orada burada onlar müslüman mı bunlar müslüman mı dersen kutuplaşma ekseriyetinde de çatışma doğar. Adamlar Ali evine sığınmış kişiler peki nedir bu Ali Evi? Hz. Ali efendimizin düşünce ve inanç sistemi değil mi? Hz. Ali efendimiz müslüman, peygamber efendimizin damadı ve yeğeni değil mi? Hz. Hüseyin, Hz. Hasan ortak acılarımız değil mi? Eee inanç aynı esasında, acılar aynı, Peygamber ve Allah aynı, Kitap aynı çıkıp oradan bir kaç kerkenez Alevilik adı altında saçma sapan icraatlar yapıyorsa düşünsel alanda, buna sen aleviler şöyle böyle diye tepki göstermek yerine düşünsel alanda ürettiğin felsefelerle yanıt vereceksin ki İslam Felsefesi de bütünleşilebilecek en yüce felsefe ise neden buna bu denli bir tepki veriliyor anlamış değilim. Dile kolay 7 sene hafta da iki saat olması münasebiyle bir ders veriliyor ama kazandırımı ne! Bir şeyler kazandırmak istiyorsak bu şekilde yapılabilir kanısındayım, aynı zamanda seninde çok farklı düşüneceğini zannedmiyorum zira gayelerimiz bir, sadece hatalar var ortada...

Neyse İslam'ın somut bilgilerine gelince onun da tamamen Diyanet'e bağlı yani Milli Eğitim bakanlığından bağımsız Din Kurslarıyla verilmesi yandaşıyım. Zaten en büyük eğitimi ailede alıyorken makul bir istek. Haa bu kurslarında mezhepsel olarak eğitim vermesi yandaşıyım, yani alevisi Diyanetimizin tayin ettiği bir alevi hoca eşliğinde eğitimini almalı, Hanefisi aynı şekilde, Malikisi aynı şekilde vs vs... Bu da insanın mezhebini ya da dini tasniflendiği değerleri farklı ibadet şekillerini ve ibadeti farklı yerine getirme şekillerini (kurbanda mesela aranacak özellikler alevilerde farklıdır, hanefilerde farklıdır, şafilerde farklıdır) öğrenmesi dininin yanında mezhebini de öğrenmesi açısından ayrı bir önem ifade edecektir...
kıymetli hemşehrim.. birinci madde de nereye takıldınız anlamdım: Ben de aynı şeyi söyledim zaten.. Eğer aleviler Müslüman ise; Alevilerin din dersini almasından neden rahatsız olunuyor.. Zira namaz oruç, zekat gibi ibadetler dedğiğiniz gibi onlar için bağlacıdır...
Eğer ikinci grubu kastediyorsak ; Alevilik örtüsü altında ateist düşüncelerini barındırıyprsa bu insanlar o zaman Müslüman değildir o zaman din dersleri görmesinler...Ben de bunu söylüyorum zaten..
İkinci maddenize gelince kimsenin inancını yargılamak gibi bir lüksümüz yok zaten.. ''bunlar nasıl alevi '' gibi bir sözüm olmadı... Eğer bir insan İslamın şartını inkar ediyorsa Müslüman olamaz ki alevi olsun.. Uygulayamayabilir o oyrı mesele.. herkesin günahı da sevabı da kendisine.. Ama dini bir emri inkar çok farklıdır..Bunu alevi olsun sunni olsun dinsiz olsun kim inkar ederse etsin sonuç değişmez.
Diğer iki maddenize gelince somutluktan bahsettiğim benim paket bilgi değildir.. eğitimin ilkelerinden birisi somutluk ilkesidir.. yani bir konuyu ne kadar basitleştiriseniz bu öğrenci için o kadar kalıcı olur..beş duyu organınızı ne oranda öğrenmeye katarsanız öğrenmede oran da o derece yükselecektir. Ama bu din dersi için zordur..sadece ibadet konularında ve ahlak konularında bu somutluğu verebiliyorsunuz ama inanaç konularında zor..

islam felsefesi tamam.. İslam ferlsefesi o kadar kolay mı .. siz süper zekasınız sanırım Ben lisans tezimi İslam felsefesi dersinden almıştım 22 23 yaşlarımı İslam felsefesine ayırdım .. bir bölümü bazen üç dört kere okumak zorunda kalıyorsunuz.. İSlam felsefesini 10-17 yaş grubu çocuklara ve gençlere verebilmek için öncelikler felsefe derslerini görmesi gerekir ki 12 yaşına kadar çocuk somut düşünce evresindedir.. bu bakımdan zordur...sorgulamak açısından bakıyorsanız eğer bu zaten din derslerinde kullanılıyor...tabi ki sorgulayacak çocuk sorguluyorlar da emin olun.. çocuklarımız zannettiğimizden daha zekii..

ayrıca maliki mezhebinin din dersinde ağırlıklı olduğunu neye dayanarak söylediniz bir örnek verebilir misiniz ben gerçekten merak ediyorum..
son olarak ilk öğretim din kültürü ve ahlak bilgisi ders programını milli eğittim bakanlığı talim terbiye bölümünden incelenirse ders hakkında daha sağlıklı bilgilere ulaşılacaktır. buradan vermek okuyucular için sıkıcı olabilir..
Aleviler e de kesinlikle bir yargılayıcı öteleyici tutum olamaz...benim yazdıklarımdan bu anlam çıkmaz... sadece soru sordum ve cevap bekledim.. bu onları ötelediğim dışladığım anlamına gelmez..
saygılar tekrar