Dedikodu yapmayacaksın!
Dedikodu yapmayacaksın!
ALLAH, uymamız için bize Kur'an'ı gönderdiğinde içine şu mealde bir ayet koymamış: "Ey iman edenler! Biz size bazı ayetler gönderdik. Siz bunlara isterseniz uyun, istemezseniz uymayın. İşinize geldiğine riayet edin, işinize gelmiyorsa riayet etmeyin."
ALLAH'a iman ettim ve Kur'an'ın tüm ayetlerini kabul ettim diyen hiçbir Müslüman'ın böyle bir lüksü yoktur. Yalan söylemek, zina etmek, adam öldürmek herkes için suçtur. Bazılarımız yaparsa günahtır, bazılarımız yaparsa günah değildir diye bir kural yoktur. Kim yaparsa yapsın günah her yerde ve her zaman günahtır.
Hele hele, İslami emir ve yasakları bilip buna göre hareket etmemek daha günahtır. Yani namaz kılmanın farziyetinin farkında olup namaz kılmamak, dedikodu yapmanın ölmüş insan eti yemek olduğunu bilip dedikodu yapmak, hırssızlığın günah olduğunu bilip hırsızlığa devam etmek katmerli günahlardan sayılmaktadır.
Dolayısıyla Müslüman'ım diyen ve İslam'ı yaşama iddiasında olan insanın kafasına göre hareket etmesi, işi geldiğinde İslam'a uyması işi geldiğinde İslam'ı umursamaması diye bir şey olamaz.
Dedikodu hastalığı da bunlardan biridir. İnsanlar arasına giren fitnenin en büyük müsebbibidir. Hele bunu dini bütün insanlar yaparsa daha fena olur. ALLAHu Teala Kuranı Kerim'de "O, ALLAH'ın kendisine okunan ayetlerini işitir de sonra büyüklük taslayarak sanki hiç onları duymamış gibi direnir. İşte onu acı bir azap ile müjdele" (Casiye 7-8) diyerek dedikodu ve sair günahlara bile bile devam edenleri uyarır.
"Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi adet edinen herkesin vay haline! Andolsun ki o, Hutameye atılacaktır" (Hümeze 1,2,4). Ben yaparsam dedikodu olmaz, ama başkası yaparsa olur diyenler mi var yoksa? Bakın Peygamber Efendimiz nasıl tarif ediyor dedikoduyu:
Rasulullah "Dedikodu, kardeşini onun hoşlanmadığı bir vasıfla anmandır" diye tarif etti. Birisinin "Eğer kardeşimde, dediğim vasıflar varsa ne buyurursunuz?" demesi üzerine "Eğer dediğin vasıf kardeşinde varsa dedikodu olur. Yoksa iftira etmiş olursun" buyurdu. (Ebu Hureyre)
Rasulullah "Ben miraca çıkarıldığımda bir kavmin yanından geçtim. Bunlar bakırdan tırnaklarıyla yüzlerini ve göğüslerini tırmalıyorlardı. Bunun üzerine "Ya Cibril, bunlar kimlerdir?" dedim. "Bunlar, insanların etini yiyen dedikoduculardır..." buyurdu." (Enes bin Malik)
Millî Gazete'mizin okuyucularına hediye ettiği Ahlaki Hastalıklar ve Kurtuluş Yolları kitabında, dedikodu günahının üç türünden ikisi şöyledir: 1- Dedikodu yapıp "Dedikodu yapmıyorum, onda olanı söylüyorum" demektir. Bu hal, kesin haramı helal saymak olduğu için küfürdür. 2- Dedikodu yapıp, bunu dedikodusu yapılana ulaştırmaktır. Bu büyük bir günahtır ve helalleşmedikçe tövbe de tamam olmaz. Çünkü bir mümine eza vardır ve bu sebeple kul hakkı ortaya çıkmıştır. (Mustafa Bilgen)
Rasulullah "Dedikodu zinadan daha şiddetlidir" buyurunca, "Nasıl olur ya Rasulullah" denildi. "Dedikodudan sakının, muhakkak ki dedikodu zinadan daha kötüdür. Kişi zina eder, sonra tövbe ederse ALLAH tövbesini kabul edebilir. Halbuki dedikodu yapanı, yaptığı kişi affetmedikçe ALLAH da affetmez" buyurdular.
Rasulullah "Dedikodu edip tövbe eden kimse cennete en son gidecektir. Dedikodu edip tövbe etmeyen kimse cehenneme ilkönce girecektir" buyuruyor.
Rasulullah "Kıyamet günü bir kimsenin sevap defteri açılır. Ya Rabbi, dünyada iken şu ibadetleri yapmıştım. Sayfada bunlar yazılı değil "der. "Onlar defterinden silindi. Dedikodusunu yaptıklarının defterine yazıldı" denir.
Sufyan bin Abdullah'tan bir rivayette şöyle deniyor: "(Bir gün) Rasulullaha, "Hakkında korkacağım şeylerin en tehlikelisi nedir?" dedim. Mübarek dilini eliyle tutarak: "İşte budur!" buyurdu.
Peygamber Efendimiz "Herkesi cehennemde yüzüstü düşüren dillerinin biçtikleri ve kazandıklarından başkası mı zannedersin?" buyurdu. (Muaz bin Cebel)
Dedikoduyu işiten Müslüman'ın yapması gereken iş, Kasas 55. ayette bahsedildiği gibi: "Onlar boş söz işittikleri zaman ondan yüz çevirirler ve "Bizim işlerimiz bize, sizin işleriniz size. Size selam olsun. Biz kendini bilmezleri (arkadaş edinmek) istemeyiz derler."
Dedikodusu yapılan kardeşini daima müdafaa etmektir. Yoksa dedikoducuyu tasdiklemek değil. Rasulullah "Bir kimse kardeşinin ırz ve şerefini dedikodu yapana karşı müdafaa ederse, ALLAH Teala kıyamet günü o kimseyi cehennemden uzaklaştırır" buyurdu." (Ebud Derda)
Fatih Sertyüz/arastirmaci yazar
|