Yalan söylemeyeceksin!
Yalan söylemeyeceksin!
Rasulullah "Muhakkak ben, güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" diyor. Böyle Peygamber'in izinden gittiği iddiasında bulunan insan nasıl yalan söyler? Kendi zararına olsa dahi nasıl doğrudan şaşar?
Saff suresi 2. ve 3. ayetlerde "Ey iman edenler, yapmayacağınız şeyleri niye söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, ALLAH katında büyük gazap gerektiren bir iştir" diye uyarılıyor Müminler. Yeni bir dünya iddiasında olan insan nasıl yalan söyler? Kendi çocuklarına yalan söylemenin kötü olduğunu nasıl anlatır?
Tevbe suresi 77. ayeti hiç mi okumazlar: "Nihayet... Yalan söylediklerinden dolayı ALLAH, kendisiyle karşılaşacakları güne kadar onların kalbine nifak soktu."
Yoksa hakikati duyup ona uymazlar mı? "ALLAH ayetlerine inanmayanlar, ancak yalan uydurur. İşte onlar yalancıların kendileridir" (Nahl 105). "Şüphesiz ALLAH, yalancı ve inkârcı kimseyi doğru yola iletmez" (Zümer 3).
"Her kim, ALLAH'ın emir ve yasaklarına saygı gösterirse, bu, Rabbinin katında kendisi için daha hayırlıdır. O halde, pislikten, putlardan ve yalan sözden sakının" (Hac 30) derken, bu ayet dağlara taşlara mı inmiş?
Casiye 7 ve 8. ayetlerde ise "Vay haline, her yalancı ve günahkâr kişinin. O, ALLAH'ın kendisine okunan ayetlerini işitir de sonra büyüklük taslayarak sanki hiç onları duymamış gibi direnir. İşte onu acı bir azap ile müjdele" buyruluyor.
Rasulullah "Doğruluk insanı hayra yönlendirir. Doğruluğu ilke edinen kimse ALLAH katında 'sadık' olur. Yalancılık ta insanı muhakkak şerre sürükler. Şer de cehenneme götürür. Yalancılığı ilke edinen kimse ALLAH katında 'Kezzab (Yalancılar)' defterine yazılır" buyurdu. (İbni Mesud)
Peygambere soruldu: "Mümin, korkak olabilir mi?" "Olabilir" buyurdu. "Mümin cimri olabilir mi?" "Olabilir" buyurdu. "Mümin yalancı olabilir mi?" "Hayır! Olamaz!" buyurdu.
Rasulullah "Dört huy kimde bulunursa halis münafık olur. Her kimde bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar kendisinde münafıklıktan bir özellik kalmış olur: 1- Emanete hıyanet eder. 2- Söz söylerken yalan söyler. 3- Söz verince sözünü tutmaz. 4- Duruşma esnasında hakikatten ayrılır" buyurdu. (Abdullah bin Amr İbnul As)
Rasulullah "En büyük günahları size haber vereyim mi?" dedi. "Evet ya Rasulullah!" dedik. "Haberiniz olsun! Aman! Yalan sözden ve yalan yere şahitlik etmekten sakınınız" dedi ve bu cümleyi durmadan tekrar etti. (Ebu Bekir)
"Ya Rasulullah, hangi Müslüman daha faziletlidir?" diye sordum. Rasuli Ekrem: "Elinden, dilinden Müslümanların salim kaldığı kimsedir" buyurdu. (Ebu Musa)
"(Bir gün) Rasulullaha, "Hakkında korkacağım şeylerin en tehlikelisi nedir?" dedim. Mübarek dilini eliyle tutarak: "İşte budur!" buyurdu. (Sufyan bin Abdullah)
Peygamber Efendimiz "Herkesi cehennemde yüzüstü düşüren dillerinin biçtikleri ve kazandıklarından başkası mı zannedersin?" buyurdu. (Muaz bin Cebel)
Bu kadar ayet ve hadis Müslümanlar içinse -ki öyle- yalan konuşmayacaksın kardeşim! Eğer Müslüman değilsen ve bu ayet ve hadisler seni bağlamıyorsa -ki bağlıyor- ne konuşursan konuş!
Fatih Sertyüz/arastirmaci yazar
|