Sivas Belediyesi yıkılıp yeniden yapılması durumunda Perakende Sebze Hali'nin altını çok katlı otopark yapmak istiyor.
Bu kapsamda Mavi Çarşı'nın altını da otoparka dönüştürmek isteyen belediye, çarşının altına yapılması planlanan otoparkı da bölgedeki mevcut otopark ve halin altına yapılması planlanan otopark ile birleştirerek devasa bir otopark oluşturmayı hedefliyor.
Sivas Belediyesi kentte her geçen gün büyüyen ve içinden çıkılmaz bir hal almaya başlayan otopark sorununu büyük ölçüde çözmek için kolları sıvadı.
Kentte çok katlı otoparklar yapmak için harekete geçen Belediye'nin gündeminde çok önemli noktalar var.
Belediye, Perakende Sebze Hali'nin yıkılıp yeniden inşa edilmesi durumunda teknik bir sorunla karşılaşılmaz ise halin alt kısmını çok katlı otopark yapacak. Bunun yanı sıra Paşa Camii'nin arka kısmında kalan Mavi Çarşı'nın alt bölümünü de otopark yapmayı hedefleyen belediye, Mavi Çarşı'nın altına yapılması planlanan oto parkı da arka bölümdeki mevcut otopark ve halin altına yapılacak otopark ile birleştirerek devasa bir kapalı otopark oluşturacak.
Belediye, Örtülü Pınar Mahallesi'ndeki bir alanı ve Sivas Lisesi'nin kavşak bölümündeki kot yüksekliği olan bahçe bölümünün alt kısmını da yine teknik bir sorunla karşılaşılmaması halinde çok katlı otopark için kullanacak.
Belediye bu yerlerin dışında birçok alternatif yeri de gündeminde bulunduruyor.
"OTOPARK KONUSUNDA ÖNEMLİ İŞLER YAPMAYI PLANLIYORUZ"
Sivas'ın otopark sorununu büyük ölçüde çözüme kavuşturmak istediklerini dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, belediye olarak bu konuda gerçekleştirmeyi planladıkları çalışmaları gazetemize açıkladı.
Sivas'ta otopark konusunda büyük şikâyetler olduğunu ancak yıllardır çözüm üretilemediğini belirten Çınargil, “Şehrin ihtiyaçları içerisinde çok önemli bulduğumuz, hep şikâyet ettiğimiz, yıllardır şikâyet edilen fakat köklü çözüm üretilemeyen otopark sorununu öncelikle büyüteç altına almak istiyoruz.
Biz hizmet dönemimizde Sivas'ın otopark sorununu tepeden tırnağa çözemeyebiliriz. Ama otopark konusunda çok önemli işler yapmayı planlıyoruz. Bunun içinde alternatif yerlerimiz var. Örtülü Pınar Mahallesi'ndeki Uzun Hacıoğlu Camii'nin bulunduğu bölge bunlardan bir tanesidir.
Caminin yan tarafında bir şahıs mülkiyeti var. Orayı kamulaştırmak istiyoruz. Oradaki vatandaşımızla görüşmek suretiyle gerekirse ona takas önereceğiz. Hemen onun yanında bir belediye payı var, onun yanında araç yıkanan yer var ve Maliye'nin yeri var. Maliye'den tahsis talebimizi yaptık. Maliye'nin sıcak bakabileceği ümidi ve düşüncesindeyiz.
Biz bu doğrultuda birinci öncelikli alternatif olarak bu alanı uygun buluyoruz.
Sivas Lisesi'nin bahçesinin kot yüksekliğinden istifade etmek suretiyle, birazda derine girmek, oradaki kavşak düzenlemeleri ile birlikte orada bir merkeze yakınlık sebebiyle otopark alanı oluşturmak istiyoruz. Özellikle trafiğin yoğunlaştığı bölgelerde otopark sorununu çözmek ciddi rahatlamalara neden olacaktır diye düşünüyoruz.
Çok katlı otoparklar üretmek istiyoruz. Sivas Lisesi'nin altı çok katlı olabilir mi onu şuanda söyleyemiyorum ama bu diğer Örtülü Pınar Mahallesi'ndeki yerde en az iki katlı otopark projesi geliştirebileceğimizi düşünüyorum. Teknik bir sorun ile karşılaşmazsak.
Ciddi bir sorun yaşamazsak bunun çalışmalarını yaptırıyorum ben. Orada büyük bir otopark üreteceğiz. Üst kısmını da o mahalle çok merkezi bir mahalle olmasına rağmen bir yeşil alanı oturup dinlenilebilecek bir yeri yoktur. Bunu değerlendirmek istiyoruz.
Yine şehir merkezinde çok yoğun bir bölgede bir talebimiz daha var. O talebimiz eğer karşılanırsa Mavi Çarşı'nın altını SGK ve Özel İdare'den talep etmek suretiyle otopark yapmak istiyoruz. Zaten orada bir kapalı otopark var. Gerekirse ikisini birbirine açmak suretiyle otopark alanını genişletmek istiyoruz. Bir sonraki aşamasında da bunun da çalışmalarını yaptırıyorum. Yine söylüyorum ve opsiyonlu konuşuyorum. Eğer teknik sorunlarla karşılaşmazsak asıl kafamızdaki, bizi tatmin edecek proje, perakende sebze halinin yeniden yapılması anlayışı kapsamında onun alt bölümünü Meydan Cami'nden taraftan başlamak suretiyle çok katlı otopark fikrine paralel mavi çarşının altı ile birleştirip hali hazırda faaliyet gösteren otoparkla bütünleştirip devasa bir otopark üretmek istiyoruz. Mavi çarşının üzerini de çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları ile de vatandaşların rahatlıkla gezebilecekleri, oturabilecekleri, nefes alabilecekleri bir yer haline dönüştürmek istiyoruz. Burada uygun olmayan, gelişi güzel kullanılan yerler var. Bu alanları düzenleyerek, böylesi hizmetlere ihtiyaç varsa, bu hizmetleri nizami bir şekilde temin edelim. Çünkü şehrin göbeğinde yapılan bu yerin kesinlikle bu şehre yakışmadığını düşünüyorum.
Yanında Paşa Camii gibi önemli bir ibadethane var. Ve çok merkezi olan bu yerde ne yazık ki karma karışık bir tablo var. Bu tabloyu ortadan kaldırabilmek, o mahallenin yaşayan insanlarının istifade edebileceği, oturup nefes alıp dinlenebilecekleri, çaylarını yudumlayabilecekleri bir yer haline getirmek istiyoruz.
Bu iki tane otoparkı yapmamız halinde ben inanıyorum ki kent merkezinde büyük bir yoğunluğu alacağız. Otopark ile ilgili önümüze çıkan her projeyi, her alanı değerlendirmek istiyoruz. Neden? Şehrin en önemli ve öncelikli sorunlarından bir tanesi de otoparktır diye düşünüyoruz. Bu sorunu da ortadan kaldırmak istiyoruz."
"İŞLETMECİLERE VEREBİLİRİZ AMA…"
Otoparkların işletilmesi ile ilgili şuan için net bir fikrin bulunmadığını dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, halkı memnun edecek, kurumsal bir kimlik ortaya koyabilecek işletmeciler bulunması halinde parkları bu işletmecilere verebileceklerini söyledi.
Çınargil şu şekilde konuştu:
"Otoparkların işletmesini işletmecilere de verebiliriz. Bizim işletmecilerden çekinme nedenimiz, kurumsal kimlik ortaya koyamayan, müşteri memnuniyeti fikrini ön plana çıkaramayan işletmecilerin elinde bu tür yerleri bulundurması halinde burada vatandaş mağduriyeti gündeme gelebiliyor. Mutsuzluk oluşturabiliyor. Biz eğer bu işleri bu manada yapıp, üstesinden gelebilecek işletmecileri bulabilirsek memnuniyetle onlara veririz. Ama bunu yapacak formatta, formasyonda kişiler ve işletmeciler yoksa o zaman biz bu şehrin vatandaşlarını mutlu ve huzurlu yaşatmak durumundayız.
Bunu temin etmek için de sorumluluk almamız gerekiyorsa o sorumluluğumuzu da alırız" dedi.
"ALTERNATİF YERLER VAR"
Şehirdeki otopark sorununu en aza indirmek için çeşitli formüller üretmeye çalıştıklarını dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Çınargil, bazı alternatif alanlarında gündemlerinde olduğunu söyledi.
Çınargil, "bahsettiğimiz yerlerin dışında alternatif yerler de var. Mesela Selçuk İlköğretim Okulu'nun yanındaki bir alan ile ilgili görüşme halindeyiz. O yerle ilgili verdimiz rakam beğenilmiyor. Aslında iyi de bir rakam veriyoruz, sırf hizmet alanı oluşturabilmek için. Mesela o alanı almış olsak Selçuk İlköğretim Okulu ile entegre bir çalışmanın içerisine gireriz, o alanı almamız halinde. Ama Selçuk İlköğretim Okulu ile ilişkilendirebileceğimiz bu yeri kısa vadede otopark olarak düşünebiliriz ama Ulu Cami, Kale Projesi çerçevesinde Selçuk İlköğretim Okulu'nun orada olmadığını düşünün. O projeksiyon daha farklı bir projeksiyon. Buğday Pazarı'nın olduğu bölge ile ilgili vatandaşlarımızla görüşeceğiz. Eğer bir mutabakat sağlarsak, orada hangi türden yapılaşma temin edilecek olursa olsun, konut veya ticaret, mutlaka ciddi bir otopark alanı koyduracağız projeye" dedi.
"OTOPARK HARÇLARI AMACINA UYGUN KULLANILACAK"
Kentte bugüne kadar belediyenin otopark harçlarından gelir elde ettiğini ancak, bu otopark harçlarından elde edilen gelirlerin amacına uygun kullanılmadığını dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, bu anlayışı değiştirmek istediklerini söyledi.
Çınargil sözlerini şu şekilde noktaladı:
"Biz bu konuda ciddi çalışmalar yapacağız. Madde 1: Her projenin eklentisinde otopark olacak.
Madde 2: Otopark harçları alınıyor burada fakat yeni otoparklar üretilmiyor. Otopark harçları sadece belediyeye gelir getiren bir kavram olarak kalmış. Anlayış böyle. Bu anlayışın da değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Belediye otopark harcı aldığı yere mutlaka otopark üretmeli. Otopark üretemiyorsa harç almamalı. Belediyenin bu tarz bir kaynağı oluşuyor, ama başka yerlerde kullanılıyor. Amacına uygun kullanılmayan bu kaynağı amacına uygun bir şekilde değerlendirmek istiyoruz.
Çünkü bu şehrin insanları mutlu ve huzurlu yaşamak için ne tür bir desteğe ihtiyacı varsa onu almalıdır."
Ersan Arslan / Sivasın Sesi