Cevap: Sivas için altınçağ önerileri: kökler ve gelecek!
Sayın arkadaşım Sivas ta kent hakkındaki uygulanması gereken projenize katılmamak imkansız.Önerileriniz için sizi kutluyorum.gerçekten çok güzel bir öneri .Ben İstanbul da yaşayan ve Sivasta yıllarca ticaret yapan bir kişi olarak önerilerinize katılıyorum. Sivas ta gelip geçen bir çok belediye Başkanlarını gördüm. Hepside iyi insanlardı ama iş bununla bitmiyor başarılarla iyi eserler bırakmak tır. Çalışarak gelecek nesillere iyi eserler bırakmak ayrıdır.Makamında oturarak hiç bir iş yapmadan iyi insan dedirtmek ayrıdır. Ben Sivaslının ne dediğine bakmam gözümle gördüğüme elimle tuttuğuma bakarım. Biz İstanbul dan Sivas a kuş bakışı bakarız. Sivas sosyal ve kültürel yönde gerilerde olsa da şehircilik ve mimarı yapılaşmada Belediye Başkanı Sayın Sami beyin başkanlığı döneminde çok güzel projeler üretildi. Şehir modern bir yapıya kavuştu başarılı projelere imza attı bu inkar edilemez. Bizler Sivasta olan yenilikleri Sami beyin döneminde gördük.
Sivas a Sami beyin bıraktığı yerden alıp daha ilerilere götürebilecek bir Başkana ihtiyaç duyulduğu kanısındayım. Sayın Doğan beyinde bu konuda başarılı olacağından eminim.Azim ,irade,sabır insanları başarıya götürür. Yapılması gerekenleri yılmadan çekinmeden yapmak gerektir.
Sivas birçok kültürlere başkentlik etmiş yolların kavşak noktasında bulunan tarihi bir şehirdir. Durum böyle olunca Selcuklulardan kalma eserler,Osmanlılardan kalma eserler.Cumhuriyet döneminden kalma eserlerin etrafları temizlenerek tarihi mirasımız olan eserler gün işiğına çıkmalıdır. Kent meydanı temizlenerek çok güzel bir görünüm ortaya çıkar. Şimdiki valilik binasına biz eskiden Saray önü derdik doğrudur.Buranın arkasında ki bınaların temizlenmesi şarttır.Aliağa camiinin etrafı bınalarla donatılmış bunlar kaldırlmalı ve bu camii nin karsısındaki belediye kaldırlmalı eskiden burası faytoncular duraği ve aynı zamanda mitinğ alanı idi.
Askeri orduevi ve jandarma binasının arkasındaki lojmanların kaldırılması o bölgenin her türlü yapılaşmadan arındırılması bu alana güzel bir görüntü verir. Bunların örneklerini bir çok şehirlerde görüyoruz. Şehircilikte yeni yapılaşma ve degişiklik çok önem taşımaktadır.Kendisini sosyal ve kültürel alanda yenileyemeyen şehirler her zaman geri kalmıştır.Netice itibariyle Sivas şehir merkezinde bulunan her türlü tarihi yapıların etrafi açılarak sivas halkının iç ve dış turizmine sunulmalı dır. Kalenin etrafı temizlenmelidir mahkeme çarsısı, çorapçıhan,Ulucamii bölgesi yenilenmelidir biz biliyoruz burada eskiden ahşap beton karışımı adliye nüfus binaları vardı. Yıkılmasına imkan olmayan eski binaların dış cepheleri tarihi yapı görünümüne dönüştürülmelidir. Elimizde bulunan birçok tarihi yapının kıymetini bilmeyerek kazmayı vurduk mevcut olanların kıymetini bilelim. Al boyalı konaklara ,çifte kubbeli hamamlara dozerleri dayadık yıktık. Muammer bey parkı nicoldu, Kanlı bahçe nicoldu, bunların yerine güzel parklar çay bahçeleri yapılmış bunlar güzel şeyler. Sivas ın çalışkan insanlara ihtiyacı var bunlar yapılmayacak şeyler değil birgün yapılır ümidiyle hoşca kalın. Ağaoğulları 4/8/2010.
|