Cevap: Görevler tam yapılmıyor Sivas geri kalıyor
Sivas ın çok ileri gedememesinin bir çok faktörleri vardır. Sivas bu günkü konumda olmamalıydı fert başına düşen milli gelirden payını alamadı. Kayseriye göre çok gerilerde kaldı bunu itiraf etmek gerek. Çok yakın il olan kayseri örnek alınmalıydı. Bizler sivaslı olarak biraz ters ve dedikoducuyuz istememezlik var. Kayseri de bir firmada aradığım mamulu bulamadım mağaza sahibi beni kendi arabasıyla komşusuna götürdü ,orada da beğenmedim teşekkür ettiler .Kısa bir fıkra var: Kayserilinin biri yurt dışında yıllarca çalışıyor gün geliyor memleketine dönmesi gerekiyor. köyüne geliyor akşam komşuları hoş geldin e geliyorlar ve uzun yıllar kaldı ne yaptı diye merak edenler oluyor.Fabrikada çalişmasından bahsederken adam çok sessiz merak ediyorlar.fabrikayı aldın mı diye soruyorlar adam çok mahçup duygulu bir ses tonuyla cevap veriyor "Sahibi de kayseriliydi alamadım "diyor. Bu örnekleri çoğaltabiliriz Sivasta hangi yatırımlar doğru gitti ki Demirçelik, gibi ve "Sidaş Sivas dokuma sanayi"ortaklarından biri de bendim yılların emeği ve verdiğimiz paralar gitti. Bütün ortaklar hüsrana uğradık. Böyle olaylar ve gelişmeler sivasta geçmişte çok olmuştur.Sivaslı bir türlü birlik ve beraberliği sağlayamıyor. Çok ortaklı müesseseler uzun ömürlü olamıyor. Senlik ,benlik meselesi, her şeyi ben bilirim ,sen anlamazsın gibi düşünce ve görüşler bağlayıcı olamıyor. Yani orucu tuttuğumuzla bayram etmiyoruz onun için de gelişemiyoruz. Sivaslılar büyük metropol kentlerde ve başka şehirlerde çok başarılı oluyorlar buralarda büyük iş adamlarımız var . Bunları da takdir etmek gerek küçük Sivasımız da biz bize iyi olamıyoruz. Gurbette yakınlaşıyoruz ama kendi ilimize faydamız olmuyor.Sivas ta küçük ölçekli irili ufaklı birçok fabrika ve Atelye niteliğinde işyeri olsa da tatmin edici olamıyor. Esk isanayı,Yeni sanayı, Toptancılar sitesi, Ağır sanayı derken merkez dışına çıkan iş kolları istedikleri başarıyı yakalayamıyorlar.
Eskı ile mukayese ettiğimizde bu günkü konumu çok çok üstün azınlanmayacak kadar başarılı işler yapılmış Sivas ı karış karış geziyorum sokak sokak bildiğim Şehir merkezinin çehresi çok değişmiş. Taşrada bulunan iş adamlarımızın Sivas a yatırım yapmaları ve buraya olan vefa borçlarını ödemeleri gerekmektedir. Belediye Başkanının İstanbul da bulunan Sivaslı iş adamlarının toplantılarına katılarak onları teşvik etmesi yeterlı olmayabilir. Her Sivaslı elinden geleni yapması gerekir milletin vekilleri de bunun içinde bulunması gerekmektedir sevgilerimle.
Ağaoğulları 21/10/2010.
|