[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
Sivas'ın Suşehri ilçesinde kadınlar soğuk kış günlerinde tüketilmek üzere kuşburnu marmelatı yapıyor.
Suşehri ve bölgesinde oldukça yaygın olarak yetişen kuşburnu, yöredeki kadınlar tarafından marmeladı yapılarak kışlık yiyecek olarak saklanıyor.
İçerdiği mineraller ve vitaminlerle gıda ve ilaç sanayisinde de kullanılan kuşburnu, Suşehri yöresinde son dönemlerde marmelat olarak sofralardaki yerini alıyor.
Günlüce köyünde kuşburnu marmelatı yapan Nurhan Şahin (33), bölgede kuşburnu marmeladının özellikle son yıllarda yapılmaya başladığını söyledi.
Kuşburnu marmeladının hazırlanışını anlatan Şahin, "Dağlardan topladığımız kuşburnu meyvesini yıkadıktan sonra çiçek ve uç kısımlarını kestim. Su ile haşladıktan sonra haşlama suyu ile birlikte metal süzgeçten 3 kez geçirdim. Bu işlemi kuşburnuları az az süzgeç üzerine alıp, tahta kaşıkla ezerek gerçekleştirmek gerekir.
Çekirdeklerin ve tüylü kısımların karışmadığından emin olmak için bir kez de un eleğinden geçirdim. Kuşburnuları pişirme kazanına aldıktan sonra soba üzerinde kısık ateşte karıştırarak pişirdim. Toz şeker ilave ettim. Marmeladı pişirme tenceresinde soğumaya bıraktım, sonra marmeladı kavanozlara koydum. Kuşburnu marmeladını serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edeceğim, kış aylarında kullanacağım" dedi.
Sivas Hürdoğan.