Cevap: FLAŞ GÜNCEL YAZI
yani snein bahsettiğin bu olumsuz tabloda Türkiye ilk defa araç kullanımında dünya ortalamasının üstüne çıkıyor bu nasıl oluyor açıkla onu gelelim kurumların %80 inin yabancılara satılması olayı atayım oku ezberleri bozalım değilmi;
Kemalistler yillardir "AK PARTI MEMLEKETTE SATILACAK YER BIRAKMADI, HER YERI YABANCILARA PES KES YAPARAK SATTILAR, UYAN TURKIYE UYAN" gibi soylemleri dillerine dolayip durdular. Bu basit korku ve lirikleri yalan yanlis millete empoze etmeye calistilar.
Bu oyle maksatli bir propagandadir ki goren duyan da sanki sahtekarlik veya usulsuzluk yapilmis sanacak. Kemalistlerin bu ezberlenmis soylemlerini dogrulamayan, bunu somut orneklerle destekleyen objektif bir yazi hazirladik...
Turkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Kafadan devleti satiyorlar diye feryad etmenin bir anlami yoktur. Ulke satilacakta Anayasa Mahkemesi oyle bakacak?
Turkiye'nin kuvvetler ayriligi ilkesine dayali bir yapisi vardir. Yasama, yurutme ve yargi erklerinden olusan uclu kuvvet ayriligi ilkesi temel alinmistir.
Anayasa Mahkemesi ise Cumhurbaskani veya yeterli sayida imza sahibi milletvekillerinin müracaati ile, yasalarin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyerek, yururluge girmesine ya da iptaline karar veren son mercidir. Yani Ak Parti hukumeti hukukun ustunde degildir.
Bu baglamda…
Hukuk gozetimi altinda arsa satmak farkli, bir kurulusun lisans haklarini vermek farkli veya soylenildigi gibi ulkeyi satmak cok daha farklidir. Burada yapilan satma degil, “ozellestirmedir”. Ozellistirme bir sirketin isletme hakkinin devir edilmesidir. Bir nevi belli bir surelige kiralanmasidir.
Ozellistirmeler ihale usulu ile yapilir. Ihaleyi, en yuksek miktari veren kisi alir. Ihalelerde irk, uyruk veya dini inanc kriterleri dikkate alinmaz. Bu Anayasaya aykiridir. Bu ister bir Alman, ister bir Azerbaycanli veya ister bir Ugandali olsun fark eder mi?
BIR TURK IS ADAMI PARAYI VERDI IHALEYI KAZANDI DA HUKUMET VEREMEYIZ MI DEDI?
Her hangi bir Turk vatandasinin yurt disinda nasil ozellestirme ihalelerine girebiliyorsa, ev veya arsa sahibi olabiliyorsa, ayni sekilde yabanci ulkenin herhangi bir vatandasi da bu haktan yararlanabilir.
Mesela Turk Telekom satilmadi, 21 yilligina isletme hakki devri ile kiralandi. 6 yili gecti, toplam 15 yillik isletme suresi kaldi. 15 yil sonra tum yatirimlar ve gayrimenkulleri ile birlikte devlete devredilecek.
Turk Telekom'un yani sira limanlar, elektrik dagitim sirketleri (2035), arac muayene istasyonlari, otoyollar, GSM sirketleri, havalimanlari ve hidroelektrik santraller tekrar kamuya devredilecek.
- Adamlar isletme hakkini aldiklari yerde kendi Cumhuriyetlerini mi ilan etti?
- Adamlar kuruluslari sirtlayip kendi ulkelerine mi goturdu?
- Adamlar Turk iscileri isten cikartip, yabanci uyruklu isci mi aldi?
- Kuruluslarin kimin elinde oldugu degil, hizmet kalitesi nedir ona bakilmali.
- Bu anayasal bir haktir. Bu hak; uluslararasi hukukun en onemli karinesi "mutekabiliyet esasi ilkesine" dayanir. Bu "karsiliklilik ilkesi" olarakta gecer.
KARSILIKLILIK ILKESI NEDIR?
Iki devletin, karsilikli anlasarak uyruklarina benzer ve esit yontemler uygulanmasidir.
- Kanunlara gore yabancilara satilacak topraklarin da belirli bir olcusu vardir. Danistay bu olcu ve sinirlar kapsaminda satis gerceklesmezse yurutmeyi durdurma karari alma hakkina haizdir.
- Ornegin: Ulkemizde TSK'nin kanunlar nazarinda birinci derecede guvenlik mahali olarak belirledigi alanlar kiralanmiyor, satilmiyor ve satilamazda.
- Olaganustu durumlarda (savas vb) devlet bu kurumu kendi bunyesine geri cekebilir.
- Batili gelismis ulkelerin hemen hemen hepsinde savunma disinda her alan, ozel sektorun elindedir.
Yabancı sermaye Turkiye'ye gelip yatirim yaptiginda topraklarimizi ele gecirmis, egemenlik hakkimızi ortadan kaldirmis olmuyor. Aksine, kendi kâr ederken, 'kazan-kazan' formuluyle Turkiye'ye de kazandiriyor. Bunun disinda 'yap-islet-devret' formulu de cok benimseniyor.
OZELLISTIRMENIN FAYDALARI:
- Zarar yapan bazi kuruluslarimiz, kara gecti. (Ornegin TEDAS)
- Hantal olan devletin kurumlari, ozel sektor ile daha esnek bir yapiya kavustu.
- Kuruluslarin degerleri artti.
- Vergi ile odenen iscilerin yuku kalkti, artik devlete vergi veren kurumlar haline geldi.
- Kuruluslar arasi rekabet artti, bu da fiyatlara yansidi.
- Hizmet kalitesi artti.
- Cok sayida kurulus cumartesi-pazar gunleri dahi hizmet verir hale geldi.
Eger Kemalistler bu yaziyi okuduktan sonra hala "ulkeyi sattilar, satacak birsey kalmadi" diyorsa birakin konussunlar cunku siyaset onlara gore degil.
Ne demisler; "En koyu cehalet, hakkinda hicbir sey bilmedigin bir seyi reddetmektir." Iste onlarin yaptiklari bu.
* Mevcut Anayasa'yi Ak Parti degil CHP ve askeri rejimler yapmistir.
|