"Bu toplum sizi tanıyor" diyerek yine tribünler için yazmışsın. Kendi adına konuşursan ezberlerini burada teşhir edebiliriz.
Söylemiştim: Bir kişiyle tartışmak için muhatabın en azından el kadar da olsa bilgi okuması, okuduğunu da anlaması gerekir diye..
İnsanlar ezbere ve sadece çevresinden duydukları ile tartışırsa, bu bir tartışma olmaz zaman kayıbı olur. Arkadaşımız bir monarşi kelimesi duyuyor ve hemen net'e müracaat edip bir iki kelime kopyalayıp buraya asıyor. Ama o kopyaladığının ne anlama geldiğini bilmiyor. Zira tek yolu ezbercilik.
Şimdi monarşinin tanımına bakalım: (Bizde Padişahlık)
Monarşi bir hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir. Saltanatın bir başka adıdır. Bu hükümdar, Türkçede kral, imparator, şah, padişah, prens, emir, kağan, hakan gibi çeşitli adlar alabilir. Monarşiyi diğer yönetim biçimlerinden ayıran en önemli özellik, devlet başkanının bu yetkiyi yaşamı boyunca elinde bulundurmasıdır. Hükümdar öldükten sonra onun soyundan biri gelir (oğlu, kardeşi gibi). Cezalandırma ve bağışlama yetkileri sadece hükümdarın elindedir. Otoritenin bir kralın veya bir imparatorun elinde olduğu yönetim türüdür.
Etimolojik anlamına bakılırsa monarşi bir kişinin yönettiği bir devlet düzenidir. Gerçekte ise bu terim, iktidarın aynı ailede soydan geçme yoluyla kalması biçiminde nitelendirilebilecek bir yönetim biçimini tanımlar.
Monarşi, yüzyıllar boyu, dünyada en yaygın yönetim biçimiydi. Bunlar çoğu zaman, geleneksel tanıma en yakın, tanrısal hakka dayanan monarşilerdi: prens, iktidarı tek başına elinde tutardı ve Tanrı'dan başka kimseye hesap vermek zorunda değildi.
Bir de kopyaladığı "parlemeter monarşi" tanımına bakalım: (Sembolik krallık, demokratik parlementer sistem)
Bu monarşi genellikle parlamenterdir ve demokrasiye pek yakın olabilir: Kral devletin simgesi olarak kalır, ancak yürütme yetkisini bir hükümete bırakır; hükümet de halk tarafından seçilmiş bir millet meclisinin kararlarına uymaya zorunludur. Parlamentonun kabul ettiği kanunlar kral dahil herkesi bağlayacaktır. Parlementer monarşi, demokrasi ve monarşinin birleştiği orta yoldur.
Yani sıraladığın ülkeler Krallıkla yönetilmiyormuş. Kral sembolik kalıyor, demokrasiyle yönetiliyormuş. Bu bir ezbermiş. 