Alıntı:
sivaslınet Nickli Üyeden Al?nt?
Aklı kullanmanın gereği doğru sonuca varmaksa, yolun da, yolun sonunun da doğruluğunun tesbiti akılla olmayacak mı?
|
Herşey akılla olur zaten, biz şu cümleleri yazarken de aklımızı kullanıyoruz. Bahsettiğim konu şu, aklın yolu bir derken; bir tane yol var, tüm akıllar ordan gider, demek doğru olmaz bence. Bir çok yol olablir, yöntem olabilir. Ama sadece sonuç bir olur, yani doğru bir tanedir.
Alıntı:
Yöntemler göreceli olarak elbette bir olmayabilir. Ama doğru yöntemi kullanmak akılla mümkün değilmi? "İlim çin'de de olsa ona gidin" sözü bu gerçek içindir. Matbaa eğer çin'de ise deriye yazarak mektup gönderme sistemini neden kullanalım. Akılla doğru yöntemi edinmek gerekir.
|
Tabi ki teknoloji(çin örneği) kullanmak gerekir. Kısa yol, yöntem hangisi ise onu kullanmak daha mantıklı. Fakat uzun yönteme yanlış diyemeyiz. Doğrudur fakat uzundur, zahmetlidir. Yemeği odun ateşinde pişirmek var, mikro dalga fırında pişirmek var. İki yöntem de doğrudur. Akılla yöntemin kısalığına kolaylığına gitmek lazım.
Alıntı:
Her yöntemin doğruluğu tartışılmalıdır. Tartışılamadığının nedeni yasaklar veya dayatmalardır. Matematiğin de doğru yöntemi vardır. Kısıtlı zamanı olan bir sınav düşün. Doğru yöntem işte orada kullanılmalıdır. Zamandan dolayı sınavı kaybetmek te vardır. Öyle ya, gösterilecek kulak uzaktaki elle gösterilmez.
|
Kısıtlı zamanı olan bir sınavda doğru yöntem değil, en kısa yöntem hangisi ise onu kullanmak gerekir. Kısa derken gidip yanlış bir yöntemi yapmak değildir. Mutlaka doğru işlem neyse onu yapmak gerekir. Ama kısa yöntem hangisi ise ona yönelmeli. Burada isim verirken, tam anlam karşılayıcı isimler vermemiz lazım aslında. Şuan aynı şeyleri söylüyor olabiliriz ama verdiğimiz isimlerden dolayı farklı anlaşılabiliriz. Örneğin ben matematik sınavı için, "doğru yöntem değil", doğru işlem ve kısa yöntem kelimelerini kullanıyorum.
Alıntı:
İşte üzerinde durulması gereken de bu. Patronlarla az mı kavga yapılıyor? "Herkesin yöntemi kendine göre doğrudur" kabulü kavgalara katliamlara yol açıyor. Doğrularda birleşmek gerek. Bizler kurt yada kuzu değiliz. Akıllı yaratıklarız.
|
Her insanın düzeyi eşit değildir. Para ve güç kimde varsa ona göre kendi doğruları vardır. Elbette böyle olmaması gerekir. Fakat dünyanın gerçek hali budur, insanlar kavga yapacaktır, savaş yapacaktır, birbirlerini öldüreceklerdir, para kazanma hırsı uğruna herşeyi yapacaklardır.
Alıntı:
Yahu seninki de işmi şimdi? Yukarda misal verdik. Birisine normal bir mesaj göndereceksin. Zarf, kağıt, kuşla, özel ulak, kargo, dumanla mesaj, e-mail, cep tlf, türlü yöntemler var. Yüz tane akıllı insana sorsan sana şartları sorup hemen en akıllıca yöntemi bulacaklardır(birleşeceklerdir ). Yönemde akıl kullanılmaz mı? Madem kullanılmazdı da mühendislik te neden yöntem için uzmanlık eğitimi var?
Madem yönteme takıldık, sonuçsal doğruları bırakıp(uzlaştık çünkü) "yöntem üzerinde akıl gereklimi"yi tartışalım..
|
Yöntem üzerinde aklı kullanırız, kullanmayız demiyorum. Fakat her konuda yöntemlerde BİR olunmaz. Yani akıllar sonuçlarda birdir fakat yöntemlerde bir değildir.
Bana sorsan ben telefonla msj göndermek isterim. Ha başkasıda çıkar, kardeşim ben güvercin ile göndereceğim, diyebilir. Sen bu adama "yanlış" düşünüyorsun diyemezsin. Fakat şunu dersin, hangi yüzyılda yaşıyoruz be adam.
Yöntemde aklı, işin kısalığı için, kolaylığı için kullanırsın. Doğru-yanlış içinde kullanırsın ama doğrular içinde ki yöntemler içinde sadece kısalık, kolaylık, ucuzluk bakımından aklını kullanırsın. Adamın parası vardır, 5bintl lik koltuk alır. Sen bintllik koltuk alırsın. O da koltuk, bu da koltuk. Sen adama, senin koltuğun koltuk değil diyemezsin. Sadece pahalılığı konusunda eleştirebilirsin. Bak yöntem konusunda zengin adamla fakir adam bir değil. Zengin adam pahalı yöntemi seçti, diğer adam ucuz yöntemi seçerek sonuca(koltuk) ulaştı. Yani yöntemlerde her zaman BİR olunmaz.
Alıntı:
Hala onlara göre diyorsun. Ben ise NORMAL, MANTIKSAL İNSANİ AKIL'a göre diyorum. Sen nasıl mesaj gönereceğini aklını kullanamayan birisine sorarmısın? Amerika'nın yöntemlerini normal akıl, yani insani, mantıksal akıl kabul ediyor mu?
|
O paragrafı bir amerikalıymışsın gibi düşün. Dışardan bir devlet olarak değil. O paragraf "katliam, kavga, döğüş cümlelerin için bir örnekti.
Alıntı:
Burada mutabıkız zaten. Doğru görecelidir. Gerçeğe uygunluğu ispat edildiğinde o genel(evrensel) doğru olur. Bunu geçtik.. Yöntemsel doğrularda uzlaşamıyoruz.
Mesela eşit insan haklarının sağlanması bir sonuçsal doğru ise, hangi yöntemle sağlanacağı konusunda aklın yolunun bir olması gerekmez mi?
Gerekmezse doğru düzen yöntemi tartışmaları neden yapılsın? RTE, Suriye'ye "yönteminiz yanlış, aklınızı kullanın" neden desin?
Not: Yazı senin için mecburen uzadı. Aslında kısa ve öz yazmak gerek.
|
Eşit insan haklarının sağlanması sonuçsal doğrudur evet. Sen Türkiye devleti olarak bu hakları sağlamak için farklı yöntemlere başvurabilirsin. Eğitim hakkını verirken farklı yöntemlerle verebilirsin. İlla başka ülkelerle aynı yöntemleri uygulamak zorunluluğumuz yok. Tekrar söylüyorum, yöntemde aklı kullanırken, "bu yöntemi en kolay nasıl başarırım, en kısa sürede nasıl yaparım veya maliyetinin nasıl en aza indirerek sonuca ulaşırım", bunu düşünmek gerekir bence.