Alıntı:
LaEdri Nickli Üyeden Al?nt?
Harf devriminin amacı nedir peki?
|
Birinci neden yukarıda belittiğim halk ile iktidar sınıfı arasındaki dil farkını kaldırmak. Ama bana göre asıl nedeni şimdiye kadar edindiğim bilgiler dahilinde şöyle açıklayabilirim.
Türklerin orhun yazıtlarından da öğrenebildiğimiz kadarıyla V ve V. yy dan itibaren kendi sözlü edebiyatı ve dili mevcut . Daha sonraları özellikle islamiyetle birlikte arapça ve farsçanın etkisi altına girmiş. Hanedan sınıfıyla ,halkın konuştuğu dil arasında uçurumlar oluşmuş.Türkçe arapça harflerle kolaylıkla yazılabilen ve anlaşılabilen bir dil değil. Bu nedenle latin harfleri uygun görülmüş dil hem sadeleşmiş hem de kolaylaşmıştır.Biliyorsunuz Türkçe okunduğu gibi yazılan, yazıldığı gibi de okunan bir dildir.Bu nedenle de kolay öğrenilip yaygınlaşmıştır. Ulusal birliğin ve kültürün oluşması ve gelişmesinde herkesin anlayacağı ortak bir dilin olması da önemlidir.
Benim şahsi fikrimi sorarsanız ,özellikle bazı meslek dallarında, Osmanlıcanın daha iyi oturduğunu düşünüyorum. Osmanlıca yerine getirilen, Türkçeleştirilmiş bazı kelimelerin tam anlamını vermediğini ve içini dolduramadığını düşünüyorum. Ama sadece bazı meslekler için geçerli bu fikrim.
Asıl başlık konusunu epey dağıttık ama.Konu konuyu açıyor