Cevap: Peygamberimizin Kur'an ı Açıklaması Sözünden Ne Anlamalıyız
Değerli kardeşim, bu verdiğiniz ayetler ile ilgili cevapları birçok yazımda vermiştim.
Allah elçisine itaat etmemizi kesin emretmiştir. Peki neden, çünkü elçisinede öyle bir tembih etmiştir ki, kullarıma yalnız KUR'AN ile hükmet demiştir. Bu ayetleri hatırlayın lütfen. Hatta elçim bizim gönderdiklerimize ilave yapmış olsaydı, onun şah damarını keserdik ayetlerinide birçok kez örnek vermiştim.
Hikmet bilgelik, ilim sahibi demektir. Allah elçisine topluma Kur'anı anlatıp tebliğ ederken, ona güzel bir şekilde izah etmeyi, örnekler vererek Kur'an ın Allah katından geldiğini anlatmak için ilim verdiğini söyler.
Hikmet i bizler Allah dan isteriz, bu ayet örneklerindede vardır. Kur'anda bir hikmettir yani ilimdir.Örnek vermek gerekirse.
Bakara 269 Allah hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilirse, ona pek çok hayır verilmiş demektir. Ancak akıl sahipleri düşünüp ibret alırlar.
Âl-i İmrân 58 (Resulüm!) Bu söylenenleri biz sana ayetlerden ve hikmet dolu Kur'an'dan okuyoruz.
Nahl 125 (Resulüm!) Sen, Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et! Rabbin, kendi yolundan sapanları en iyi bilendir ve O, hidayete erenleri de çok iyi bilir.
Dikkat ederseniz Allah hikmet yani ilim sözünden bahsederken Kur'anı da kast ediyor. Bakın bizlerin nasıl dua etmemiz ve hikmeti Rahmandan dilememizi istiyor.
Şu’arâ 83 Rabbim! Bana hikmet ver ve beni iyiler arasına kat. Demekki hİKMET sözünde çok özel ve farklı birşey değil, ilim irfan anlamı çıkartmalıyız.
Yoksa Allah elçisine hikmet vermekle dine ilave yapma yetkisi vermiştir dersek yanılırız. Bizlerinde Allah dan hikmet dilememizi istiyor.
Verdiğiniz ayet örnekleri ile ilgili nasip olursa bir yazı daha hazırlamam sanırım iyi olacak. İleriki haftalarda onuda yazar ve nasip olursa yayınlarım.
|