|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Serbest Kürsü Serbest Konular |
![]() |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
![]() |
#1 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() qio Şuan
![]() Son Aktivite: 02.04.2012 22:41
Tecrübe Puanı: 990
![]() |
![]() Madde mi Düşünceyi Doğurur/Geliştirir Düşünce mi Maddeyi Doğurur/Geliştirir?
Maddeyse neden ? Düşünceyse neden ?
![]() |
#2 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() abircan Şuan
![]() Son Aktivite: 21.01.2015 09:55
Tecrübe Puanı: 1055
![]() ![]() ![]() |
![]() YUMURTAMI TAVUKTAN TAVUK MU YUMURTADAN SORUSUNDAN FARKSIZDIR BU,
BANA SORARSAN MADDE DÜŞÜNCEYİ
![]() |
#3 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Glock23 Şuan
![]() Son Aktivite: 05.01.2013 08:20
Tecrübe Puanı: 769
![]() |
![]() Ya bu ayni Yumurtami Tavuktan cikar, yoksa Tavukmu yumurtadan cikar sorusuna benzemis.
Vallaha ben kararimi veremiyorum, madde dusunceyi dogurur yada gelistirir ama dusunce olmadan maddenin ne onemi olurdu.Tas devrinde her yer tas doluydu, dolayisiyla tas(Madde) tekerlegin icadina yardim etti ama, dusuncenin yardimiyla tas, tekerlek haline getirildi.Bence Ikisi birbirini tamamliyor. Ben tavuk ,yumurta ornegi verdim ama sonradan dusundum. Her tavuktan yumurta cikar ama Horoz olduguna gore demekki her yumurtadan tavuk cikmiyor. Konu Glock23 tarafından (30.06.2009 Saat 09:49 ) değiştirilmiştir.. Sebep: Arka Arkaya Mesajlar Yazdığınızdan Dolayı Flood Önleyici Devreye Girdi.Mesajlar Sistem Tarafından Otomatik Olarak Birleştirilmiştir.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Usta Yiğido
![]() |
![]() Bence Madde düşünceyi doğurur / geliştirir
canli ve cansiz madde'dir, madde beyni olusturur.madde olmadan düsünce olmaz.
![]() |
#5 |
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arif Coşkun Şuan
![]() Son Aktivite: 10.05.2016 18:12
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Bencede madde düşünceyi belirler. Bir dağın arkasaında bir şeyin olduğunu söylesem tahmin edin desem ne yaparsınız.. Çeşitili şekiller düşünürsünüz, hayal edersiniz, acaba böylemi acaba şöylemi. Yani maddeyi görmeden düşünce ve şekil belirlenmez, Sadece hayali birşey olarak kafada kalır.
![]() |
#6 |
Usta Yiğido
![]() |
![]() Konu Güncelleme..
![]() |
#7 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sivaslı fd Şuan
![]() Son Aktivite: 31.03.2012 14:12
Tecrübe Puanı: 1106
![]() |
![]() Madde düşünceyi çünkü........ Ben seni görmezsem senin hakkında düşünüp karar veremem...
Düşünce maddeyi çünkü........ Hayal edip kafamda tasarladığım maddeyi düşünmeden gerçeğe dönüştüremem.........
![]() |
#8 | |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ayparcam Şuan
![]() Son Aktivite: 10.10.2011 13:00
Tecrübe Puanı: 693
![]() |
![]() Alıntı:
Bu diyalektik oyununa "tavuk ve yumurta" örnegini vermek pek uygun degil. Cunku tavukta, yumurta da madde olup, bunlardan ikisi de dusunceyi temsil etmedigi icin bir defa "madde-dusunce" örnegine uygun dusmuyor. Elbetteki felsefi idealizmin tersine, bilim, maddenin birincil oldugu görusundedir. Cunku ortada bir madde olacak ki, gözler onu görup beyine sinyalleri yollasin ve dusunce faaliyeti harekete gecsin. Görmeden, bilmek ve dudunmek olanakli degildir. O halde dusunceyi yaratan veya dusunmemizi saglayan maddedir. Aslinda felsefi idealistler bilime karsin, dusuncenin maddeyi yarattigi inancindadirlar. Bunun da nedeni Allah`in görunmemesidir. Yani Allah görunmedigi halde insanlar Allah`i dusunmekte ve Allah`a inanmaktadirlar. Iste felsefi idealizm tam da bu nedenden dolayi maddenin birincil oldugu ve dusunceyi yarattigini kabul etmezler. Cunku bunu kabul ederlerse, Allah diye bir "madde" veya varlik" (tövbe tövbe) olmadigi sonucu cikacaktir. Halbuki benim buna cok basit bir aciklamam var: Insanlar "Allah fikrini" dusunurken yine maddeden yola cikarak Allah`in veya bir yaraticinin (veya dogaustu bir gucun) oldugu dusuncesine varirlar. Cunku insan dunyayi, ayi, gunesi, topragi, suyu, agaci ,baligi vs vs gördukten sonra bir dusunce faaliyeti gelistirirler ve tum bu varliklarin nasil yaratildigi sorusunu sorararlar. Yani Allah`a olan inanca giden yolda maddenin birincil olmasindan geciyor. Cunku insan bu varliklari görmeseydi, (veya bu varliklar olmasaydi) bunlarin nasil yaratildigi sorusunu sormayacak ve bir yaraticinin oldugu fikrine ulasmayacakti. Ve en önemlisi de insan denen madde var olacak ki, dusunce var olabilsin!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Klimasuyu Şuan
![]() Üyelik Tarihi: 01.05.2009
Tecrübe Puanı: 1448
![]() |
![]() Yani, Materyalizm mi, İdealizm mi ?
Madde zaten var olan bişeydir ama düşünce maddenin ürünü müdür? orası tartışılır ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Usta Yiğido
![]() |
![]() Bana sorma , materyalizm mi? , idealiz mi ?, Mistisizmin mi ?. Araştır görüşün doğrusunda fikrini belirt
![]()
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Alkol Ve Madde Bağımlılığı | Serd@r | Arşiv | 1 | 23.04.2008 05:31 |