|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Serbest Kürsü Serbest Konular |
![]() |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
![]() |
#1 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() NECMEDDİN ÖZBEK Şuan
![]() Son Aktivite: 18.01.2015 21:31
Üyelik Tarihi: 29.06.2010
Yaş: 72
Mesajlar: 9.708
Tecrübe Puanı: 1526
![]() |
![]() İsmet İnönü (1884 - 1973)
1884 yılında İzmir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sivas' ta tamamladıktan sonra Mühendishane İdadisini (Askerî Lise) bitirdi. 1903 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1906 yılında Harp Akademisi' nden mezun olarak, ordunun çeşitli kademelerinde görev yaptı. 1910-1913 yılları arasında Yemen İsyanı'nın bastırılması harekâtına katıldı. Bu ve bundan önceki görevlerinde hudut problemleri ve asilerle yapılan anlaşmalarda başarılı hizmetleri ve meslekî özellikleriyle dikkati çekti. Birinci Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesi'nde Kolordu Komutanı olarak Atatürk'ün emrinde çalıştı ve öğrencilik yıllarından beri devam eden dostlukları ile devletin geleceği hakkında ortak fikirleri gelişti. Suriye Cephesi'nde savaştı; Millî Mücadele sırasında Atatürk'ün en yakın silâh arkadaşı olarak çalıştı. Edirne milletvekilliği ve bakanlık yaptı. Albay İsmet Bey, mebusluk ve bakanlık da uhdesinde kalarak Garp Cephesi Komutanlığı'na getirildi. 25 Ekim 1920'den sonra Batı Cephesi Komutanı olarak Çerkez Ethem isyanını bastırdı. Birinci ve İkinci İnönü Savaşlarını yönetti. Tuğgeneral rütbesine yükseldi. Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz'dan sonra kazanılan zafer üzerine Mudanya Mütarekesi'nde Büyük Millet Meclisi'ni temsil etti. Lozan Barış Konferansı'na Dışişleri Bakanı ve Türk heyeti başkanı olarak katıldı. 24 Temmuz 1923'te Lozan Andlaşması'nı imzaladı. Cumhuriyetin ilânından sonra 1923-1924 yıllarında ilk hükûmette Başbakan olarak görev aldı, 1924-1937 yılları arasında bu görevini sürdürdü. İnönü, Atatürk İnkılâplarının gerçekleşmesinde ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sağlam temeller üzerine oturtulmasında Atatürk'ün en yakın mesai arkadaşıydı. Atatürk'ün ölümünden sonra, 1938 yılında, TBMM tarafından Türkiye'nin ikinci Cumhurbaşkanı olarak seçildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'yi savaş felâketinin dışında tutmayı başardı. Savaştan sonra çok partili siyasî rejime geçilmesine büyük destek oldu. 1950 yılında, yapılan seçimleri kaybettikten sonra, 1960 yılına kadar Ana Muhalefet Partisi Başkanı olarak siyasî yaşamını sürdürdü. 27 Mayıs harekâtından sonra Kurucu Meclis üyeliğine seçildi ve 10 Kasım 1961 tarihinde Başbakanlığa atandı. 1965 yılında bu görevden ayrıldıktan sonra milletvekili olarak siyasî yaşamına devam etti. 1972'de Parti Genel Başkanlığı ve milletvekilliğinden istifa ederek; ölünceye kadar (25 Aralık 1973) Anayasa gereğince Cumhuriyet Senatosu tabiî üyeliği görevinde bulundu.
__________________
Harabat Ehline Hor Bakma Zakir. Defineye Mâlik Viraneler Var. |
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 4 Kullanıcı NECMEDDİN ÖZBEK'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#2 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() NECMEDDİN ÖZBEK Şuan
![]() Son Aktivite: 18.01.2015 21:31
Üyelik Tarihi: 29.06.2010
Yaş: 72
Mesajlar: 9.708
Tecrübe Puanı: 1526
![]() |
![]() büyük devlet adamı ve şerefli bir asker olan merhum inönüyü rahmet minnet ve şükranla anıyor yüce mevladan mekanının cennet olmasını diliyorum.
__________________
Harabat Ehline Hor Bakma Zakir. Defineye Mâlik Viraneler Var. |
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 4 Kullanıcı NECMEDDİN ÖZBEK'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#3 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖnceVatan_58 Şuan
![]() Son Aktivite: 15.07.2012 08:54
Üyelik Tarihi: 03.05.2008
Mesajlar: 3.605
Tecrübe Puanı: 997
![]() ![]() |
![]() ![]() Ülkemize çok şeyler kazandıran Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı değerli devlet büyüğümüz İsmet İnönü'yü rahmetle anıyor saygılarımı sunuyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 4 Kullanıcı ÖnceVatan_58'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#4 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alibaba58 Şuan
![]() Son Aktivite: 11.06.2013 12:44
Üyelik Tarihi: 25.10.2007
Yaş: 44
Mesajlar: 3.139
Tecrübe Puanı: 969
![]() ![]() |
![]() Hiçbir ülke yoktur ki kendi içerisinde bizim kadar çok hain yetiştirebilsin.
İSMET İNÖNÜ |
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 3 Kullanıcı Alibaba58'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#5 |
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salim58 Şuan
![]() Üyelik Tarihi: 11.05.2009
Yaş: 58
Mesajlar: 59.381
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ''İsmet İnönü, İstiklal Savaşımızda, Cumhuriyetimizin kuruluşunda ve ilk yıllarında üstlendiği görev ve sorumluluklarla yakın tarihimizin en önemli simaları arasına girmiştir.
İkinci Cumhurbaşkanımız merhum İsmet İnönü'yü saygıyla, rahmetle anıyorum.''
__________________
Asil İnsan İdare Eder, Aciz İnsan Şikayet Eder, Basit İnsan İftira Eder, Dürüst İnsan Sabreder... |
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 4 Kullanıcı Salim58'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#6 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabiha Serin Şuan
![]() Son Aktivite: 21.05.2014 18:16
Üyelik Tarihi: 06.09.2006
Yaş: 70
Mesajlar: 1.396
Tecrübe Puanı: 845
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Ülkemizin kurtuluşunda unutulmaz emeği olan, Türkiye’ye demokrasiyi getiren, Kurtuluş Savaşının Atatürk’ün yanında zaferle sonuçlanmasını, Lozan Antlaşmasının gerçekleştirilmesini sağlayan, İnönü Savaşlarının muzaffer komutanı , İkinci Cumhurbaşkanımız Büyük Asker ve Devlet Adamı İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 38.yıldönümünde şükran ve minnetle anıyorum. Nur içinde yatsın,mekanı cennet olsun.
|
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 4 Kullanıcı Sabiha Serin'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#7 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aktassa Şuan
![]() Son Aktivite: 24.04.2016 20:30
Üyelik Tarihi: 13.10.2010
Mesajlar: 1.194
Tecrübe Puanı: 664
![]() |
![]() Devlet adamlığı konusunda birşey diyemesem de başarılı bir askerdi.
Şükranla anıyorum...
__________________
CAHİLLERLE GİRDİĞİM HER KAVGAYI KAYBETMİŞİMDİR!.. |
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 2 Kullanıcı aktassa'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Aşık Veysel ölümünün 38. yılında anılacak | Sivaslilar.Net | Anasayfa Haberler | 3 | 14.03.2011 15:59 |
UYAN TÜRKİYE... | abircan | Köşe Yazıları | 104 | 01.11.2010 11:52 |
Aşık Ruhsati ölümünün 99. yılında anıldı | Sivaslilar.Net | Anasayfa Haberler | 7 | 25.07.2010 16:26 |
Mehmet Akif Ersoy, Ölümünün 74. Yılında Şarkışla'da Anıldı | Sivaslilar.Net | Haberler | 6 | 04.03.2010 15:05 |
Türk Solundan Yazıcıoğluna Çirkin Saldırı. | sivaslıgenç | Serbest Kürsü | 66 | 24.05.2009 16:57 |