Forum - Ana Sayfa Takvim S?k Sorulan Sorular Arama

Zurück   Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar > Arşiv
SİTE ANA SAYFA Galeri Kayıt ol Yardım Ajanda Oyunlar Bugünki Mesajlar

Arşiv Güncelliğini Yitirmiş Konular



Son 15 Mesaj : Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler           »          Şehzade Osman           »          Hatıra defteri           »          Antilop İle Akrebin Dostluğu           »          Karagöz İle Hacivat Konuşmaları 2           »          Sitemizin Ozanları           »          SEVDİM İŞTE....           »          NEFRET ETTİM İŞTE!!!!!           »          AFORİZMALAR (SAÇMALAMLAR)-1           »          SEÇKİNLER/SEÇİLMİŞLER DÜNYASI           »          Hatalarımızdan Dersler Alabilmek Ümidiyle.           »          Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Değil Miyim)           »          İnancımızı Kullananların Artık Tuzağına Düşmeyelim.           »          ULAŞ-Yapalı           »          TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR PAYLAŞIMAZ
Konu Kapatılmıştır
 
Seçenekler Arama Stil
Alt 15.02.2008, 16:49   #1
abircan
Usta Yiğido
 
abircan - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
abircan Şuan abircan isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 21.01.2015 09:55

Üyelik Tarihi: 03.08.2005
Mesajlar: 3.258
Tecrübe Puanı: 1018 abircan COK SEVILEN BIR KISIabircan COK SEVILEN BIR KISIabircan COK SEVILEN BIR KISI
Beitrag Türkiye din kökenli yeni bir olaya hazır mı?

Yazarlar / Oray Eğin

Türkiye din kökenli yeni bir olaya hazır mı?
oray.egin@aksam.com.tr



“Bir gün öleceğim / Kaçınılmaz bu. / Şaşılacak bir şey yok. / Ama tersine yaşıyorum / Ben sizlere göre. / İşte bunun için, / Çözük saçlı ikindisinde / Yorgun bir günün, / Gölgeler uzarken / Ölüvereceğim eskiden.”

Bu dizelerin şairi Metin Altıok, “Tezgahında Acının” ve benzeri pek çok şiirinde ölüm üzerine yazmıştı. Kendi ölümü üzerine bu kadar çok düşünen ve üreten bir yazı adamı bile sonunun Cumhuriyet tarihimizin en gaddar olayı yüzünden olacağını kestirememiştir ama. Madımak, hayal gücünü aşan bir katliamdı ve Altıok’u orada başka aydınlarımızla beraber kaybettik: “Orada kaldı yanağımın yarısı...”

Temmuz ayında şöyle bir anılıp geçilen Madımak’ın hesabı hâlâ sorulmadığı gibi Sıvas’ın siyasi analizi de tam olarak yapılmadı. Sıvas’taki olayların Aziz Nesin’in provokasyonu sonucu çıktığı gibi bir yanılsama içinde büyük çoğunluk. Hedef bulunca çok daha kolay geçiştiriliyor galiba.

Halbuki o gün Aziz Nesin’in hedef gösterilmesinin sebebi başyazarı olduğu Aydınlık gazetesinin dünyanın en önemli romanlarından “Şeytan Ayetleri”ni tefrika etmesiydi. Salman Rushdie’nin provokatif romanı yayımlanıyor diye birileri düğmeye basmış, bu romanı dine düşman addetmiş ve tarihimizin bu kara lekesi bulaşmıştı.

Sıvas’ın sorumlusu Aziz Nesin değil, din kadar kolay manipüle edilebilecek bir konuyu provokasyona alet eden zihniyet, o karanlık güçlerdi.

“Ben anlarım / Bu acı bizim ora işi hançer acısı / Bir ülkedeniz ne de olsa / Aynı dili konuşsak da / Anlamayız birbirimizi / Hançeri nakışı / Tanıdım acısından Sıvas işi.” Aziz Nesin’in son şiirlerinden biriydi... Devamına da “Suç ne bende ne de sende / Suç seni karanlıklara gömenlerde” diyordu.

Suç hâlâ Türkiye’yi karanlıklara gömenlerde... Ve hep öyle oldu.

Maalesef, Türkiye’nin belleksizliği başına iş açacak gibi görünüyor. Sanki Türkiye hiç dinden dolayı acı çekmemiş, insanlar ölmemiş, bölünmemiş gibi bir kez daha türban üzerinden sanal bir savaşı çıkartılıyor. Evet, bir parça kumaş uğruna...

Bugün türbanı kullananlar Anadolu’yu galeyana getirdiklerinin ne kadar farkındalar, emin değilim. Türbanın bu şekilde gizli gündemle özgürleştirilmesine karşı çıkan, ama aslında türbana karşı olmayan insanlar hedef gösteriliyor ve din karşıtı konumuna getiriliyor. Başkaları tahrik ediliyor. Tartışmayı öyle bir eksene çekiyorlar ki sadece iki taraf varmış gibi algılanıyor: Dine düşmanlar ve dine inananlar...

Bunun ilk defa yaşandığını mı düşünüyorlar peki; hiç mi tarihten haberleri yok? Birilerinin Başbakan’ı uyarması ve Türkiye’nin acı hafızasını ona acilen hatırlatması gerekiyor. Kendisindeki aşırı coşku, kahraman olma isteği, yer yer gözlemlenebilinen ölümsüzlük arzusunu dizginleyip biraz daha metanete yaklaşması gerekiyor.

Zira Türkiye’deki en büyük provokasyonların, en büyük olayların kökeninde hep din istismarı yatıyor. İşte tarihimizin en kanlı olayları: Sıvas, Çorum ve Kahramanmaraş...

1980’in Çorum’unda Cuma namazı kılan halk komünistler camiye saldırdı gibi asılsız haberlerle kışkırtıldı, insanlar sokaklara döküldü, çatışmalar çıktı, Aleviler’le Sünniler ölümle sonuçlanan olaylarda karşı karşıya geldiler... Olayların ardından 600 kadar aile Çorum’dan başka yerlere göç etmek zorunda kaldı...

Günümüzde yaşanan gerginlik, yarın öbür gün Anadolu’nun bir kasabasında türbansızlar türbanlılara saldırdı diye provokasyona neden olursa sorumlusu kim olacak, üzerinde durmak gerekiyor.

Çorum ve Sıvas yetmezse bir de Kahramanmaraş’ı hatırlayalım...

Daha sonra bakanlık da yapan Abdülkadir Aksu’nun emniyet müdürü olduğu dönemde Kahramanmaraş’ta yaşananlar 12 Eylül darbesinin de hazırlayıcısıydı... Sol görüşlü komünist öğretmenlerin cenazesinin Cami’den kalkmayacağına dair yapılan provokasyon, cenazeye katılanların camiyi ateşe verdiği söylentisiyle birleşti ve kentin Alevi mahallelerine saldırılar düzenlendi. Resmi olmayan beyanlara göre 500 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye, Sıvas’tan ders almadığı gibi Kahramanmaraş’ı da tarihte tam olarak yargılayamadı. Hatta oradaki olayların baş sorumlusu daha sonra milletvekili seçildi. Zamanında ülke olarak güvenliğimizi sağlayacak en önemli bakanlığa, İçişleri’ne, o gün asayişi sağlayamayan birini bile getirdik.

O gün din üzerine oyunlar oynanmış, provokasyon yapılmıştı...

Bugünkü gerginlikte yeni bir olay kapıda, herkes pusuda bekliyor, büyük provokatörler olay çıkartacak. Baksanıza, Akmerkez’de uluorta namaz kılınıyor, sırf gösteriş olsun diye, belki de birisi müdahale etse ikinci bir Sıvas yaşanacak...

Ne AKP’nin ne de Başbakan’ın Türkiye’yi bu acılara sürüklemek istediğine inanmıyorum. Hapiste yatmış bir insan olarak bizzat Erdoğan’ın acıdan ve şiddetten olgunlaşmış olduğunu, gençlik heyecanını, akıncı ateşini kaybettiğini düşünüyorum. Bu kısmı da eleştiriyi dengelemek için değil, Türkiye’yi yönetmeye talip bir insanın aksini düşünebileceğine ihtimal vermediğime samimi olarak inandığım için söylüyorum.

Peki ya “bizi karanlığa sürükleyenler?”

Onlar bugün de gerginlikten besleniyor. Başbakan’ın buna karşı durmadığını görmek hepimizi korkutuyor, hepimizin tehlike içinde olduğu hissini uyandırıyor. Çünkü...

“Ben tanırım /
Bu bulut bizim oranın bulutu /
Hemşeriyiz ne de olsa /
Benim için kalkmış ta Sıvas’tan gelmiş /
Yurdumun bulutu.”
__________________
zaman kısa, dünya herkese yeter, mühim olan insanlık
KANIMIZIN KIRMIZISI ALNIMIZIN AKIYLA SİVASSPORLUYUZ
abircan isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif
Alt 15.02.2008, 16:56   #2
özdemir
Usta Yiğido
 
özdemir - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
özdemir Şuan özdemir isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 02.12.2014 15:25

Üyelik Tarihi: 22.11.2007
Mesajlar: 930
Tecrübe Puanı: 707 özdemir SITEMIZE IŞIK ŞACIYORözdemir SITEMIZE IŞIK ŞACIYORözdemir SITEMIZE IŞIK ŞACIYORözdemir SITEMIZE IŞIK ŞACIYORözdemir SITEMIZE IŞIK ŞACIYORözdemir SITEMIZE IŞIK ŞACIYOR
Standart --->: Türkiye din kökenli yeni bir olaya hazır mı?

[/quote] Sıvas’ın sorumlusu Aziz Nesin değil, din kadar kolay manipüle edilebilecek bir konuyu provokasyona alet eden zihniyet, o karanlık güçlerdi. [/quote]

bak abicim ne güzel yazmış. sivastaki olayların sebebinin provakasyon ve karanlık güçler olduğunu. bu demek oluyorki bundan sonra din eksenli olabilecek bir olayı dinle bağdaştırmanın bir manası yok. eğer birileri rahatsız olduysa buda karanlık güçlerdir. ve bunu yapacak olanlarda onlardır. yoksa bizim dinimiz öyle güzel bir dinki kimsenin dinine, düşüncesine ve fikrine karşı durmaz. hoşgörü dinidir islam dini. bunu kullanmak isteyen karanlık güçlerdir. onların oyununa gelmemek için herkesin birbirini anlaması şarttır. ve sağduyulu davranmamız gerektiğini bilmemiz lazımdır.
__________________
ѕєηιη нανα αттığıη уєя∂є , вєηιм яüzgαяıм єѕєя .. !!
özdemir isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif
Alt 15.02.2008, 17:02   #3
serkanka58
Tecrübeli Yiğido
 
serkanka58 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
serkanka58 Şuan serkanka58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır

Üyelik Tarihi: 28.12.2007
Yaş: 49
Mesajlar: 445
Tecrübe Puanı: 645 serkanka58 FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart --->: Türkiye din kökenli yeni bir olaya hazır mı?

ya birader senin müslümanlarla ilgili bir zorunmu var hep müslümanları bir şekilde olumlu(gerçi hiç görmedim ama) olumsuz şeylerle bağdaştırıyosun???????
serkanka58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif
Alt 15.02.2008, 17:25   #4
puar
Usta Yiğido
 
puar - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
puar Şuan puar isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 29.04.2010 14:08
Tournaments Won: 1

Üyelik Tarihi: 03.08.2005
Yaş: 43
Mesajlar: 803
Tecrübe Puanı: 769 puar BU GIDISLE COK MESHUR OLACAK
Standart --->: Türkiye din kökenli yeni bir olaya hazır mı?

Din bir lkenin olmazsa olmazıdır dinini bilmeyen ülkeler her zaman başka ülkelere bağlı yaşamaya mecburdur...dinimizi iyi bilip ona görede yaşamalıyız.
__________________
Gönülleri fetheden, beyan talâkatı değil hareket talâvetidir.
puar isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif
Alt 15.02.2008, 17:27   #5
puar
Usta Yiğido
 
puar - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
puar Şuan puar isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 29.04.2010 14:08
Tournaments Won: 1

Üyelik Tarihi: 03.08.2005
Yaş: 43
Mesajlar: 803
Tecrübe Puanı: 769 puar BU GIDISLE COK MESHUR OLACAK
Standart --->: Türkiye din kökenli yeni bir olaya hazır mı?

Bir toplumun en büyük varlığı dili ve dinidir.
__________________
Gönülleri fetheden, beyan talâkatı değil hareket talâvetidir.
puar isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif
Alt 15.02.2008, 17:51   #6
1967 dernek serkan20
Yeni Yiğido
 
1967 dernek serkan20 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
1967 dernek serkan20 Şuan 1967 dernek serkan20 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 22.06.2014 10:02

Üyelik Tarihi: 03.08.2005
Yaş: 40
Mesajlar: 42
Tecrübe Puanı: 692 1967 dernek serkan20 isimli Üye Tecrübe Puan?n?zını Kapatmıştır.
Standart --->: Türkiye din kökenli yeni bir olaya hazır mı?

ya bu konu üstüne bu sitede uğraşılıyor yaa
tebrikler vallahi
ben bu tür yazılara karşı çıkıyorum
burda yapılmak istenende insanları düşünceleri ile tartıştırmaktır
sürekli bu ve benzeri konuları genelde aynı insanlar açıyor
site yöneticilerinin bu işe el atması lazım
ülkede kaos felan yok olmayacakjta olmzda birileri her yerde her sitede illa vurgulama ihtiyacı hissediyor illa ortamı germeye çalışıyorlar
bu konuşar son bulsun
__________________
Medeniyet açmak ise bedeni
hayvanlar bizden daha medeni
BACIMIN ÖRTÜSÜ TAKILMIŞ NAMERDİN GÖZÜNE, ACIRIM TÜKÜRÜĞÜME BİLLAHİ TÜKÜRSEM YÜZÜNE
M.Akif ERSOY
1967 dernek serkan20 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif
Konu Kapatılmıştır


Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesaj?n?z? De?i?tirme Yetkiniz Yok

BB Code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim


WEZ Format +2. ?uan Saat: 20:34.


Powered by: vBulletin. Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Copyright © - Bütün Haklar Sivaslilar.net'e aittir.