|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Arşiv Güncelliğini Yitirmiş Konular |
![]() |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
![]() |
#1 |
Genel Koordinatör
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertugrul Şuan
![]() Son Aktivite: 19.01.2013 13:22
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Bilgisayarın hayatımızdaki yerini almasıyla birlikte dilimize de bazı kelimeler girmeye başladı.
Bu zararlı kelimeler bazen hiç alakası olmayan anlamsız "birşey" olurken, bazende telaffuzu zor bir kelimenin kısaltması olabiliyor. Üzerinde durmak istediğim konu hepimizin yeri geldiğinde kullandığı "yaw" kelimesi. Şimdiye kadar kaç defa kullandık bu kelimeyi bilemiyorum. Ama derinlemesine düşününce o kelimenin orjinalini bozmanın uygun olmayacağını anlayabiliriz. Şöyle ki; bu kelimenin orjinali hepimizin bildiği üzere yahu kelimesidir. "ya" ve "hu" kelimelerini ayrı ayrı inceleyecek olursak neden bu kadar üzerinde durduğumuz daha iyi anlaşılacaktır. Ya kelimesi arapça olup "ey" anlamındadır. Hu kelimesi ise Allahın sıfatlarından biridir.Sufiler zikir çekenlerken hu hu diye çekerlerdi. Yani Allah Allah diye çekiyorlardı. Yani yahu kelimesi ey Allahım anlamına gelmektedir. Farklı bir açıdan bakarsak, şöyle bir deyim vardır "haydan gelen huya gider". Bir çoğumuz hay ve huy'u eski birer şehir ismi sanabiliriz. Ama öyle değil. Burda kastedilen hay ve huy gene Allahın sıfatlarındandır. yani "Allahtan gelen Allaha gider" gibi bir anlam ortaya çıkar. Bazı kaynaklarda alimler, rüzgar estiğinde çıkardığı huu sesini "Allahı zikrediyor"diye yorumlamışlardır. Rüzgarın bile eksiksiz söylediği bu kelimeyi bizlerinde eksiksiz söylemesi gerekli kanaatimce. Güzel Türkçemizi doğru kullandığımızda ve kelimelerin hikmetini anlayabildiğimizde daha huzurlu bir millet olacağımıza inanıyorum. Biz öyle bir milletiz ki Hayır'ımızda dahi bir Hayır vardır. Şaşırdığımızda Allah Allah deriz. Hayrette kalırsak Sübhanallah deriz. Umduğumuzda,dilediğimizde İnşaallah deriz. Korktuğumuzda Tövbe estafurullah deyiveririz. Belki fazla derinlere dalmışsın denebilir,ama benimki yalnızca bir tavsiye. Yaw yazacağımız yerlerde yahu dersek gerçek anlamını ifade etmiş olur ve daha faydalı bir söz söylemiş oluruz.
![]() |
![]() |
#2 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() FatihCan Şuan
![]() Son Aktivite: 03.07.2009 14:15
Tecrübe Puanı: 775
![]() ![]() ![]() |
![]() Yahu hakikakaten güzel bir konuya değinmişin paylaşım için teşekkürler.
Biz Sivaslılar olarak güzel Türkçemize sahip çıkmalıyız çünkü Cumhuriyetin temeli BURADA atıldı.
![]() |
#3 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() arikarinkuchi Şuan
![]() Son Aktivite: 28.09.2015 23:05
Tecrübe Puanı: 1100
![]() ![]() |
![]() yaw gerçekten teşekkür ederiz
güzel konu ya değinmişin yani yahu diyecektim
![]() |
#4 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() altuntas58 Şuan
![]() Son Aktivite: 11.10.2012 20:24
Tecrübe Puanı: 4537
![]() |
![]() Teşekkürler cahar kardeşim yine çok önemli bir konya değinmişsin bu kelime sizin dediğiniz gibi gercek anlamda kullanılırsa ne ala anlamı dışına cıkarılıp YAV denirse bence çok kaba bir kelime oluyor hatta ben yav diye hitap edenleri hiç ciddiye almıyorum bu kelimeyide genellikle gencler telefuz ediyor bence ya tam anlamıyla ( YAHU ) diyelim yada yav kelimesini hiç kullanmayalım diyorum tabiki bu benim fikrim herkes istediğini yapmakta hür ve serbesttir
![]() |
#5 |
Genel Koordinatör
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertugrul Şuan
![]() Son Aktivite: 19.01.2013 13:22
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Ne yazık ki hep geçmişimizle övünüp,geleceğimiz hakkında hayıflanıyoruz. Ecdad günlük
yaşamında manivayatını güçlendirmek için kelimeler türetmiş,günlük kullanılan kelimelerin bir çoğunda hikmetler var. Manevi değerlerimizden ödün vermeden,özümüzü kaybetmeden yaşadığımızda hep başarılı olmuşuz,ne zamanki özümüzden kopmaya,birilerine hayranlık duymaya başlamışız işte o zaman çöküş başlamış ve devam ediyor.
![]() |
![]() |
#6 | |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sonbahar5803 Şuan
![]() Son Aktivite: 21.09.2009 13:57
Tecrübe Puanı: 825
![]() ![]() ![]() |
![]() Alıntı:
![]() |
![]() |
#7 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RaZZcE Şuan
![]() Son Aktivite: 18.01.2011 12:17
![]() Üyelik Tarihi: 01.05.2007
Tecrübe Puanı: 774
![]() ![]() ![]() |
![]() bilgin icin cok tesekkürler
bunu bilmiordum bende "yahu" diyecegime "yaw" diyordum bazen ![]() artik "yahu" deriz ins.
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|