|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Arama | Bugünki Mesajlar | Forumlar? Okundu Kabul Et |
Arşiv Güncelliğini Yitirmiş Konular |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
28.05.2008, 13:19 | #1 |
Usta Yiğido
seva Şuan
Son Aktivite: 31.08.2010 21:51
Tecrübe Puanı: 2181
|
Yaralanmalarda İlkyardım
Çeşitli nedenlerle vücut dokularının bütünlüğünün bozulması ya da bir kısmının kaybına yara denir.
1. Yaralanmalarda İlk Yardım a. Yapılması Gerekenler Yaralıyı emniyetli bir yere alarak oturtunuz veya yatırınız. Ellerinizi sabunlu su ile yıkayınız. Varsa önce kanamayı durdurunuz. Yara üzerinde giysi varsa dikiş yerinden sökünüz veya kesiniz. Yara çevresinde kılları temizleyiniz. Yara üzerine pansuman koyduktan sonra yara etrafını sabunlu su ile temizleyiniz ve yaraya değmeyecek şekilde tentürdiyot sürünüz. Yara kirli ise yarayı merkezden, dış çevreye doğru ılık sabunlu su ile yıkayınız. Yara üzerine pansuman koyup, sargı bezi ile sarınız. Yaralı kısmın altına kalın karton vb. koyup sararak tespit ediniz, dinlendiriniz. Ağrıyı, şişliği ve morluğu önlemek için o bölgeye havluya sarılı buz koyunuz. Yara içinde batık cisimler varsa, simitçik yapıp koyunuz ve sargı bezi ile sarınız. b. Yapılmaması Gerekenler Yara üzerine tentürdiyot ve benzeri antiseptik sürmeyiniz. Yara üzerine, yara tozu, pudra, merhem, kül, tütün vb. şeyler koymayınız. Batmış olan cisimleri çıkarmayınız. Yara üzerine pamuk koymayınız. Yaraya ve pansuman malzemesine el sürmeyiniz
Stil | |
|
|