|
|||||||
| SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Arama | Bugünki Mesajlar | Forumlar? Okundu Kabul Et |
| Anasayfa Haberler Sivas Haberler |

![]() |
|
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
|
|
|
#1 |
|
Site Habercisi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sivaslilar.Net Şuan
Tecrübe Puanı: 968
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Restorasyonları yılan hikâyesine dönen ve uzun süredir tamamlanamayan tarihi eserlerden Cifte Minareli Medrese'nin şerefe bölümleri tahrip olmaya başladı. Minarelerin alt bölümleri su alan şerefe kısımlarında zamanla kopmalar meydana gelmesinden endişe ediliyor. Sivas'ta uzun süredir restorasyon çalışmaları devam eden tarihi eserlerde her geçen gün başka bir olumsuzluk patlak veriyor. Son olarak yağışlar nedeniyle tarihi Çifte Minareli Medrese'nin şerefe kısımları su aldı. Yağışlar durmasına rağmen, nemli kaldığı gözlenen şerefe bölümlerinin ilerleyen dönemlerde çürüme nedeniyle parçalanmasından endişe ediliyor. Bu konuda çalışma yapılmasını isteyen vatandaşlar, ilgili makamlara da ateş püskürdü. Tarihi eserlerin içler acısı hale geldiğini dile getiren vatandaşlar, "Bu minareler yıkılırsa altından kimse kalkamaz. Yüzlerce yıl ayakta kalan bu eşsiz eserlere böyle mi sahip çıkılıyor. Bunun adı restorasyon mu?" şeklinde tepkilerini dile getirdi. Tarihi eserlerin içinde bulunduğu olumsuzluklara tepki göstermek için gazetemize ulaşan çok sayıda vatandaş, bu olumsuzluktan kentteki tüm idarecilerin sorumlu olduğunu savundu. Başta Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Yıldırım ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü olmak üzere tüm idarecilerin bu olumsuzluklar karşısında gereken hassasiyeti göstermediklerini ve basiretsiz kaldıklarını savunan vatandaşlar, “1271 yılında yapılmış ve yaklaşık 740 yıl ayakta kalmış eserlerimiz, adı “restorasyon” olan çalışmalarda güçlendirilmek yerine daha çok mu tahrip edildi? Bu sorunun cevabını bu konunun uzmanlarının vermesi gerekiyor. Ama galiba görünen köye kılavuza da gerek yok. Gözümüzle gördüğümüz kadarıyla eserlerimiz hiçte iyi bir durumda değil. "Eskisi daha iyiydi" dersek yanlış olmaz. Yıllardır restorasyon tamamlanamadığı gibi iskeleler çivilerle vidalarla tarihi eserlerin duvarlarına tutturuldu, bir taraftan restorasyon yapılırken bir taraftar tarihi eserlere zarar verildi. Bunu sizin gazeteniz de de diğer basın yayın organlarında da zaman zaman gördük, okuduk. Bizim bu gördüklerimizi bir tane idareci görmez mi? Allah aşkına, bu eserlere kim sahip çıkacak? Bu şehri idare edenler bu olumsuzluklardan kendilerine hiç mi pay biçmiyorlar?" şeklinde tepkilerini dile getirdiler. Tarihi Şifahiye Medresesi'nin duvarlarının da içler acısı bir hal aldığını dile getiren vatandaşlar, yüzlerce yıl ayakta kalan ve bugüne kadar böyle bir olumsuzluğun meydana gelmediği medresenin duvarlarının, tahrip olduğunu, su çektiği için renginin değiştiğini söyledi. Bu olumsuzlukların sorumluları hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını da merak ettiklerini dile getiren vatandaşlar, "Türkiye'nin dört bir yanında vakıf eserleri onarılıyor. Restore ediliyor. Aynı olumsuzluklar acaba başka şehirler de de var mı? Varsa da biz duymadık, görmedik. Neden bu tür olumsuzluklar hep Sivas'ın başında. Niçin bizim kentimizdeki işler ya yarım kalıyor, ya rezil rüsva oluyor? Bu olumsuzluklara biran önce müdahale edilmesini ve restorasyonların layıkıyla yapılarak tamamlanmasını istiyoruz" Şeklinde konuştu. Ersan Arslan / Sivasın Sesi |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Navigator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _DuMaN_58 Şuan
Son Aktivite: 04.02.2016 21:29
Tournaments Won: 3Üyelik Tarihi: 20.08.2006
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ben böyle restorasyon beceriksizliği görmedim hayatımda. Aferin çifte minaremizi mahvettiniz.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() burak5866 Şuan
Son Aktivite: 19.08.2021 16:47
Tecrübe Puanı: 854
![]() |
benim için dünyanın en güzel yapısı.geçen hafta sivastayken o kadar çok izledim ki onu baka baka doyamadım.o şerefelerindekiler benimde dikkatimi çekmişti.sol minarede özelliklede.inşallah gereken önlemi alırlar.dünyanın en güzel eseri bu lüften iyi bakın.Vakıflar Bölge Müdürlüğü size sesleniyorum.
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | Arama |
| Stil | |
|
|