|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Anketler Burada anketleri bulabilirsiniz |
Anketimiz: TÜRKÇEmiz nereye gidiyor? | |||
Görsel ve yazılı medyadaki duyarsızlık | 52 | 22,13% | |
Eğitim kurumlarının gerekli TÜRKÇE eğitimi verememesi | 27 | 11,49% | |
İçimizde herzaman varolan Avrupa sempatisi | 102 | 43,40% | |
İlerleyen Teknolojide yerini alamayan TÜRKİYE ve dolayısıyla TÜRKÇEmizin kısır kalması | 26 | 11,06% | |
Diğer bir neden | 28 | 11,91% | |
Katılımcı sayısı: 235. Sizin Bu Ankette Oy kullanma Yetkiniz Bulunmuyor |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
19.01.2008, 00:40 | #1 |
Usta Yiğido
Serd@r Şuan
Son Aktivite: 08.03.2023 15:27
Tecrübe Puanı: 919
|
TÜRKÇEmiz nereye gidiyor?
Arkadaşlar bilmiyorum sizlerde farkındamısınız TÜRKÇEmiz büyük bir yozlaşmanın içerisinde,okey (tamam),bye (Allahaısmarladık),mersi (sağol) vs nereye başımızı nereye çevirsek yabancı kelimelerle,tabelalarla,konuşm alarla karşılaşıyoruz yabancı dile asla karşı değilim hatta her dil bir insan diyen bir düşünceyede sahibim ama beni bu kara düşüncelere sevkeden maalesef Avrupayı kendisine heryönüyle almış gençlerimiz.
Şimdi buna birde İnternet TÜRKÇEsi eklendi örnek;Nbr (nasılsın?),ii(İyi),u (Ya sen),mrb (merhaba),slm (Selam),tşk (teşekkür ederim) Peki ne yapmalıyız?bence TÜRKÇEmizin tahribata uğramasındaki nedenleri bulup öyle çözüm üretmek en doğrusu; Sizce Türkçemizin bu denli kötüye akmasındaki en büyük neden nedir? 1-Görsel ve yazılı medyadaki duyarsızlık 2-Eğitim kurumlarının gerekli TÜRKÇE eğitimi verememesi 3-İçimizde herzaman varolan Avrupa sempatisi 4-İlerleyen Teknolojide TÜRKİYE ve dolayısıyla TÜRKÇEmizin kısır kalması 5-Diğer bir neden LÜTFEN "Diğer bir neden" diyenler bu yozlaşmanın önüne geçebilmek adına düşücelerini açıklasınlar! Not:Avrupada doğmuş,büyümüş yıllarca o yabancı dilleri duymuş ve hayatlarını bu yolla sürdürmüş olan gurbetçilerimizde imla,konuşma ve telafuz hatası olabilir bu gayet doğaldır,sorumuzu anlayıpta bunun cevabını TÜRKÇE veremeyen gurbetçi vatandaşlarımızda kendi kullanabildikleri lisan ile cevaplayabilirler. Teşekkürler!
19.01.2008, 02:16 | #2 |
Yiğido
SivasAhmet Şuan
Son Aktivite: 01.12.2010 14:41
Tecrübe Puanı: 718
|
--->: TÜRKÇEmiz nereye gidiyor?
Güzel bir anket,bende merak ediyorum sonucunda ne çýkacak?
Maalesef bu konuda çok eksikliklerimiz var. |
19.01.2008, 04:56 | #3 |
Usta Yiğido
albina58 Şuan
Son Aktivite: 14.08.2016 21:40
Tecrübe Puanı: 780
|
Bence TÜRKÇE'mize sahip çıkmak,bir nevi onurumuza-haysiyetimize sahip çıkmakla aynı anlam taşımaktadır.Nasıl ki,ülke genelinde yolsuzlukların diz boyu,işlenen adi suçların ayyuka çıkması ne kadar can sıkıcı bir durum ise,aynı şekilde DİL'imizin bozulmasıda aynı orantıda dejenere olmanın bir başka sonucudur.Kendi özümüzü,ancak ve ancak dilimiz ile ifade edebilir.İçine argo-yabancı önek-ve benzeri başka karma dillerin karışımı,kendimizi ifade etmemizde zorluklar çıkardığı gibi,DİL'imiz aracılığı ile yarınlara aktaracağımız,kültür-örf-anane ve kültürlerimizi aktarmamızda zorlaştırır.
EĞİTSEL ve KÜLTÜREL anlamda DİL tek başına bir güç'tür ve onun korunması gerekmektedir.
19.01.2008, 05:19 | #4 |
Yeni Yiğido
Efe_Sabri Şuan
Son Aktivite: 15.01.2010 02:40
Tecrübe Puanı: 0
|
..............ARIYORUM........ ....???
Karamanoğlu Mehmet Bey i arıyorum... Göreniniz duyanınız var mı??? Bir ferman yayınlamıştı... "Bugünden sonra, divanda, dergahta, bargahta, mecliste. Meydan da Türkçe den başka dil konuşulmaya" diye. Dolanın yurdun dört bir yanını Çarsıyı pazarı, köyü, şehri, Fermana uyanınız var mı??? Nutkum tutuldu, şaşırdım merak ettim. Dolandığınız yerdeki Türkçe olmayan isimlere, Gördüklerine, duyduklarına üzüleniniz var mı??? Tanıtımın DEMO, sunucunun SPİKER Gösteri adamının SHOWMEN, radyo sunucusunun, DİSJOKEY. Hanım ağanın FİRSTLADY olduğuna şaşıranınız var mı??? Dükkanın STORE, bakkalın MARKET, torbasının POŞET. Mağazanın SÜPER, HİPER, GROS market, Ucuzluğun damping olduğuna kananınız var mı??? İlan tahtasının BİLBOARD, sayı tabelasının SKORBOARD. Bilgi alışının BRİFİNG, bildirgenin DEKLARASYON, Merakın, uğrasın, HOBBY olduğuna güleniniz var mı??? Bırakın eli, özün bile seyrek uğradığı, Beldelerin girişinde WELCOME. Çıkışında GOODBYE okuyanınız var mı??? Korumanın, muhafızın, BODYGUARD. Sanat ve meslek pirlerinin, DUAYEN, İtibarın saygınlığın, PRESTİJ olduğunu bileniniz var mı??? Sekinin alanın, PLATFORM, merkezin CENTER, Büyüğün MEGA, küçüğün MİKRO, sonun FİNAL, Özlemin, hasretin, NOSTALJİ olduğunu öğreneniz var mı??? İş hanımızı PLAZA, bedestenimizi GALERİA, Sergi yerlerimizi, CENTER ROOM,SHOW ROOM, Büyük şehirlerimizi, MEGA kent diye gezeniniz var mı??? Yol üstü lokantamızı, FAST FOOD, Yemek çeşitlerimizin MENÜ, Hesabını ADİSYON, diye ödeyeniniz var mı??? İki katlı evinizi, DUBLEKS, üç katlı komşu evini TRİPLEKS, Köşklerimizi VİLLA, eşiğimizi ANTRE, Bahçe çiçeklerini FLORA, diye koklayanınız var mı??? Sevimlinin SEMPATİK, sevimsizin ANTİPATİK, Vurguncunun SPEKÜLATÖR, eşkiyanın MAFİA, Desteğe, bilemediniz koltuk çıkmaya, SPONSORLUK, diyeniniz var mı??? Mesireyi, kır gezintisini PİCNİC, Bilgisayarı COMPUTER, hava yastığını AİR BAG, Eh pek olasıcalar, oluru, pekalayı OKEY diye konuşanınız var mı??? Çarpıcı, önemli haberler, FLASH haber, Yaşa, varol sevinçleri, OLEY OLEY, Yıldızları, STAR diye seyredeniniz var mı??? Vırvırık dağının tepesinde ki köyde, CAFE SHOW levhasının altında Acının da acısı kahve içeniniz var mı??? Toprağımızı, bayrağımızı, inancımızı çaldırmayalım derken, Dilimizin çalındığını, talan edildiğini, Özün el diline özendiğine, içiniz yananınız var mı??? Masallarımızı, tekerlemelerimizi, ata sözlerimizi unuttuk, Şarkılarımızı türkülerimizi kaybettik. Türkçemiz elden gidiyor, dizini döveniniz var mı??? Karamanoğlu Mehmet Bey' i arıyorum. Göreniniz, bileniniz, duyanınız var mı? Bir ferman yayınlamıştı... Hayal meyal hatırlayıp da, SAHİP ÇIKANınız var mı??? |
21.01.2008, 08:29 | #5 | |
Yiğido
abuç Şuan
Son Aktivite: 14.02.2012 15:38
Tecrübe Puanı: 699
|
-->: --->: TÜRKÇEmiz nereye gidiyor?
Alıntı:
19.01.2008, 10:52 | #6 |
Usta Yiğido
sivaslıgenç Şuan
Son Aktivite: 21.03.2016 00:42
Tecrübe Puanı: 888
|
-->: TÜRKÇEmiz nereye gidiyor?
Bence İçimizdeki saçma sapan avrupa sempatisi.Böyle giderse güzel Türkçemiz yok olucak.
|
20.01.2008, 00:42 | #7 |
Yeni Yiğido
yalin Şuan
Son Aktivite: 04.12.2010 00:25
Tecrübe Puanı: 627
|
bence bazı ozenti gruplr sayesinde türkçemiz buyuk bir sorunla karsı karsıya kalmakta hanı bazı tıpler vardırya ben onlara tipitip diyorum onlar türçemizi bozmakta tabi bunda avrpa ozentısıde buyuk rol oynamakta türkçemize sahip çıkalım duyarlılıgımızla emegınıze saglık guzel konu secmıssınız
|
20.01.2008, 01:29 | #8 |
Tecrübeli Yiğido
sade58 Şuan
Son Aktivite: 20.04.2011 23:57
Tecrübe Puanı: 731
|
-->: TÜRKÇEmiz nereye gidiyor?
Maalesef yaramı deştiniz.Bu konu o kadar önemliki,ama ne yazıkki medyada yeteri kadar önem bulmuyor.
Halbuki çok önemli bir konu. türkçemize sahip çıkalım,destek olalım. |
20.01.2008, 02:09 | #9 |
Yeni Yiğido
HaZeYN Şuan
Son Aktivite: 03.04.2009 19:25
Tecrübe Puanı: 0
|
aslında türkçe bir yere gitmiyor bizim insanımız daha avrupa birliğine girmeden diline sahip çıkmaya başladı anlaşılmaz bir şey bu kulağa mı hoş gelir bilinmez birçok alışveriş yerlerinde yada halka hizmet maksatlı mağazalarda yabancı isim kullanılıyor hadi bir yabancı firmanın malını satın yani sponsoru olduğu yada bayiliğini yaptığı firmanın adını kullananlar neyse ya bunun dısında geçenlerde ankaraya seminere gitmiştim desparado ...... diye bir iş yeri e be arkadasım meksika birasının adını kullanmanın anlamı ne velhasıl türkçe yerindede insanların aklı nerde demek daha iyi olur bence...
|
21.01.2008, 01:19 | #10 |
Usta Yiğido
Sweetgirl Şuan
Son Aktivite: 02.05.2015 00:50
Tecrübe Puanı: 1064
|
öncelikle Serdar kardesimize böyle bir anket ve konu actigi icin tesekkür etmek istiyorum.. cok önemli ve cok dikkate alinmasi gereken bir konu oldugunu düsünüyorum.... Bence türkcemizi yozlastiran iki sebep var 1. Yurtdisi yasayan insanlarimiz Türkceyi okulda ögrenmediklerinden hata yapabiliyorlar... (benim gibi) ve hata yapildigindada alay edilmekden korktuklari icin sadece yasadigi ülkenin lisanini konusarak Türkcemizin nasil ve neyin nerde kullanildigi unutuluyor. Yani hem kelime hazinesi gelistirilemiyor hemde olan kelime hazinesi yavas yavas unutuluyor. 2. Avrupa özentisi olan Türkiyede yasayan insanlar. Maalesef halen avrupa özentisi olan insanlarimiz var, evet bir yabanci dil bilmek güzel ve yerinde eger kullanilirsa dahada güzel. Ama sirf "bakin iste bende biliyorum" diyebilmek icin (yani göstermelik) kullanilmasi hic hos bir durum degil.
|