Forum - Ana Sayfa Takvim S?k Sorulan Sorular Arama

Zurück   Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar > Haberler > Anasayfa Haberler
SİTE ANA SAYFA Galeri Kayıt ol Yardım Ajanda Oyunlar Bugünki Mesajlar

Anasayfa Haberler Sivas Haberler

Son 15 Mesaj : Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler           »          Şehzade Osman           »          Hatıra defteri           »          Antilop İle Akrebin Dostluğu           »          Karagöz İle Hacivat Konuşmaları 2           »          Sitemizin Ozanları           »          SEVDİM İŞTE....           »          NEFRET ETTİM İŞTE!!!!!           »          AFORİZMALAR (SAÇMALAMLAR)-1           »          SEÇKİNLER/SEÇİLMİŞLER DÜNYASI           »          Hatalarımızdan Dersler Alabilmek Ümidiyle.           »          Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Değil Miyim)           »          İnancımızı Kullananların Artık Tuzağına Düşmeyelim.           »          ULAŞ-Yapalı           »          TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR PAYLAŞIMAZ

Seçenekler Arama Stil
Alt 29.01.2008, 20:30   #1
Sivaslilar.Net
Site Habercisi
NO AVATAR

Sivaslilar.Net Şuan Sivaslilar.Net isimli Üye şimdilik offline Konumundadır

Tecrübe Puanı: 919 Sivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz sein
Standart BAŞKANDAN DEDİKODULARA CEVAP

Belediye Başkanı Sami Aydın, belediyenin hayata geçirdiği projelerle ilgili olarak, ‘rant elde ediyorlar' şeklinde dedikodu yapanlara cevap verdi. Başkan Aydın, bir takım yetkili kişilerin de katıldığı bu dedikodulardan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, “Sivas Belediyesi'nin 3,5-4 yıllık döneminde her şey ortadadır. Ben sadece kendime değil, bütün arkadaşlarıma bu konuda kefilim” dedi.

Belediye Başkanı Sami Aydın Sivas'a en iyi şekilde hizmet etmenin gayreti içerisinde olduklarını dile getirdi. Belediye olarak, hayata geçirdikleri projelerde belediye bütçesine yük getirmediklerini belirterek, tam aksine belediyeye kâr ettirecek uygulamalarda bulunduklarına dikkat çeken Başkan Aydın, belediyenin yapmış olduğu önemli çalışmalarda kendileri için 'rant elde ediyorlar' şeklinde dedikodu üretenlere ise cevap verdi.
Sivas Belediyesi'nin kendisine kaynak üretme konusunda ve bu kaynakları iyi kullanma konusunda oldukça başarılı olduğunu belirten Başkan Aydın, bunun Sivas'ın gelişmesine önemli katkısının olduğunu dile getirdi.
‘RANT ELDE EDİLİYOR!' DEDİKODULARI!
Belediye olarak Sivas için son derece önemli çalışmalar yaptıklarını ve Sivas'a farklı güzellikler katmaktan mutlu olduklarını dile getiren Başkan Aydın, bu mutluluklarının yanı sıra yaşadıkları bir takım üzüntüler olduğunu da dile getirdi.
Belediye'nin hayata geçirdiği projelerle ilgili olarak bir takım çevrelerin kendileri için 'rant elde ediyorlar' şeklinde ifadeler kullandığını ve bunun kendilerini son derece üzdüğünü belirten Aydın, bu dedikoduları bir takım yetkili ağızlardan duyuyor olmanın da kendisinde daha büyük bir üzüntü uyandırdığını dile getirdi.
Başkan Aydın, şunları kaydetti:
“Bizim kaynak üretmemiz karşısında 'rant elde ediyorlar' diyenleri de duyuyorum. Maalesef yetkili insanlarda duyuyorum ve bunlardan da büyük üzüntü duyuyorum. Belediye kaynak elde ediyorsa bunu 'rant elde ediliyor' şeklinde değerlendirmek, cehaletin ta kendisidir.
Bunun Sivas sevdası ile Sivas menfaati ile bir alakası olamaz.
Belediye elbette kaynak üretmelidir. Belediye elbette gelirlerini artırmalıdır. Ancak o şekilde zaten hizmet yapabilir. Keşke bunu herkes yapabilse, keşke bunu herkes başarabilse, keşke bu riski herkes göze alabilse. Ama biz ürettiğimiz kaynakları da doğru kullanmaya çalışıyoruz. Bu kaynakları ürettikten sonra, birilerine bir şeyleri peşkeş çekmiyoruz. Sivas Belediyesi'nin 3,5-4 yıllık döneminde her şey ortadadır. Ben sadece kendime değil, bütün arkadaşlarıma da bu konuda kefilim. Sivas Belediyesi'nde kaynaklar en mükemmel şekilde vatandaşın hizmetine yönelik olarak kullanılmaktadır. Ve inşallah böyle de bu şekilde devam edecektir. Bunun bu şekilde devam etmesi için de bütün gayretimizi bundan sonra da ortaya koyacağız."
"KAYNAKLARI ARTIRACAK TEDBİRLER ALIYORUZ"
Belediye'nin kaynaklarını artırmak için birtakım tedbirler aldıklarını ve bu tedbirlerden olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirten Başkan Aydın, “Sivas Belediyesi olarak görevi devraldığımız günle bugünü kıyasladığımız zaman borçların daha da düşük olduğunu söyleyebiliriz. Neyi yapıyoruz, biz belediyemizin kaynaklarını artıracak tedbirler alıyoruz" dedi.
“SU FİYATLARI ARTMADI AMA SU GELİRLERİMİZ ARTTI!”
Belediye olarak 2004 yılında alınan '2 ayda bir su fiyatlarının yüzde 5 oranında artırılması' ile ilgili kararı dondurduklarını, buna rağmen yaptıkları önemli çalışmalarla su gelirlerinde artış kaydettiklerini belirten Başkan Aydın şunları kaydetti:
“Biz su fiyatlarını artırmadık. 2004 yılında meclis tarafından önceden alınmış olan bir karar vardı. Her iki ayda bir su fiyatları yüzde 5 artırılır hükmü vardı ve o şekilde otomatik olarak 2 ayda bir su fiyatları artıyordu. Biz o meclis kararını, eskiden alınan o meclis kararını 2004 yılının Haziran ayında dondurduk. O zaman suyun bedeli 650 lira idi. Eski paraya göre, yani 65 Ykr.
O günden bu güne kadar eğer bunu dondurmamış olsaydık, bugünkü su fiyatı Sivas'ta yaklaşık 3 YTL civarına ulaşmış olacaktı. Ama biz neyi yaptık; o dönemde kullanılan suyun bir defa yüzde 60'ı şebekede kayboluyordu. İkincisi, okunan abone miktarı yüzde 65'i aşmıyordu. Üçüncüsü; okunanlar içerisinde tahsilât oranı da yüzde 65'i aşmıyordu.
Böyle olduğu zaman su gelirlerimiz ciddi ölçüde düşüyor. Burada ne oluyordu, dürüst vatandaş parasını öderken veya ulaşılan insanlar parasını öderken, dürüst olmayan, ulaşılamayan insanlardan tahsilât yapılamıyordu.
Ama bu sistemin getirdiği bir durumdu. Biz bu sistemi komple değiştirdik. Biz artık bütün abonelerimize yüzde 100 olmasa bile, yüzde 90'lar civarında ulaşıyoruz.
Ulaştığımız abonelerin tahsilât oranını da yine yüzde 100'lere ulaştırdık. Şebekelerdeki kayıp su oranını da minimuma indirdik. Sivas'ta kullanılan suyun fiyatı bugün 1 YTL'dir. Çevre illere göre kıyasladığınızda bu en düşük bedeldir. Yaklaşık 3 YTL olması gerekirken, 1 YTL'de tutmamıza rağmen su gelirlerimizde ciddi bir artış olmuştur."
REKLÂM GELİRLERİ!
Sivas Belediyesi olarak birçok alanda kara yönelik önemli adımlar attıklarını belirten Başkan Aydın; "Bütün alanlarda biz bunu yaptık. Yine size bir örnek; Sivas Belediyesi'nin reklâm gelirleri 25 bin lira idi. Yani 25 milyar idi 2004'te. Bugün Sivas Belediyesi yaklaşık 600-700 bin YTL (milyar) yatırım yapmasına rağmen ki, bunu özel sektör kanalıyla yapmıştır. Belediye bütçesine 1 lira yük getirilmemiştir. Yeni uygulamayla 400 - 500 bin YTL (milyar) gelir elde etmiştir" dedi.
İstasyon Caddesi'nde hayata geçirecekleri reklâm uygulaması ile de bilgi veren Başkan Aydın; "Yine bir örnek söyleyeyim; İstasyon Caddesi'nde bir uygulama yapacağız. Yerlere 60x90 ebatlarında bir reklâm panosu veya LCD ekran benzeri yüzün üzerinde bir ürün koyacağız. Bunun maliyeti yaklaşık 500 bin YTL'dir. Ama Sivas Belediyesi'nin bütçesine 1 lira yansımamıştır. Tam tersi öyle bir uygulamayla birlikte Sivas Belediyesi yıllık sabit bir gelire kavuşacağı gibi, yapılacak olan reklâm işlerinden de belirli bir oranda para kazanacaktır. Hem iş yapıyorsunuz, hem para harcamıyorsunuz, hem para kazanıyorsunuz. İşte yöneticilikte bu çok önemli" dedi.
"SADECE ANKARA'YA BAĞLI BİR ANLAYIŞA SAHİP DEĞİLİZ"
Kendilerine yapmış oldukları önemli çalışmaların kaynağını nereden buldukları konusunda sorular sorulduğunu belirten Başkan Aydın, bu tarz yaklaşımlara cevap olarak, birçok projenin maliyetini kendi içerisinden çıkardıklarını söyledi.
Başkan Aydın şu şekilde konuştu:
"Bazen insanlar bana soruyor, 'başkanım bu adar çok iş yapıyorsunuz, parayı nereden buluyorsunuz' diye. Biz birçok projenin parasını kendi içerisinden çıkarıyoruz. Yeni alternatifler, alternatif projeler geliştirerek finansman kaynağı oluşturuyoruz. Biz sadece Ankara'ya bağlı, sadece çöp vergisidir, su geliridir bunlara bağlı bir belediyecilik anlayışı içerisinde değiliz. Eğer biz bunu yapamaz isek zaten başarılı olamayız. Eğer bugün Sivas Belediyesi başarılı ise kaynak üretmesini de becerebildiği için başarabildiği için bu güzellikleri ortaya çıkarıyor."
Sivaslilar.Net isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 29.01.2008, 20:41   #2
leblebi82
Usta Yiğido

leblebi82 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

leblebi82 Şuan leblebi82 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 27.02.2013 23:42

Tecrübe Puanı: 798 leblebi82 FAZLA SÖZE GEREK YOKleblebi82 FAZLA SÖZE GEREK YOKleblebi82 FAZLA SÖZE GEREK YOK
Standart --->: BAŞKANDAN DEDİKODULARA CEVAP

Maalesef sayın başkanımız döneminde beklediğimiz gelişmeleri göremedik.
Alt 30.01.2008, 12:14   #3
sivaslıgenç
Usta Yiğido

sivaslıgenç - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

sivaslıgenç Şuan sivaslıgenç isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 21.03.2016 00:42

Tecrübe Puanı: 882 sivaslıgenç FAZLA SÖZE GEREK YOKsivaslıgenç FAZLA SÖZE GEREK YOKsivaslıgenç FAZLA SÖZE GEREK YOK

Alıntı:
leblebi82 Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Maalesef sayın başkanımız döneminde beklediğimiz gelişmeleri göremedik.
Evet haklısın abi.Başkan varmı yokmu belli değil ki.
sivaslıgenç isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 29.01.2008, 21:14   #4
FurkaN
Editör

FurkaN - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

FurkaN Şuan FurkaN isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 21.01.2015 22:58

Tecrübe Puanı: 10 FurkaN TAM BIR BEYEFENDIFurkaN TAM BIR BEYEFENDIFurkaN TAM BIR BEYEFENDIFurkaN TAM BIR BEYEFENDIFurkaN TAM BIR BEYEFENDI
Standart -->: BAŞKANDAN DEDİKODULARA CEVAP

Rant elde edildiği ortadadır... Terminali kaldırma düşüncesi bir rant ürünüdür... Sivas bu dönemde bir arpa boyu yol alamamıştır...
Dilin süsü söz!"

...İMZALARDA SİYASİ SİMGELER YASAKTIR...

BeNi An, bEnİ aRa, AmA bEnSiZ yÜrÜ...
FurkaN isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 30.01.2008, 12:24   #5
abircan
Usta Yiğido

abircan - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

abircan Şuan abircan isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 21.01.2015 10:55

Tecrübe Puanı: 1036 abircan COK SEVILEN BIR KISIabircan COK SEVILEN BIR KISIabircan COK SEVILEN BIR KISI

ellhamdüillah müslümanız, artı akepeliysek zinnharrr harama el sürmezler, koca arsayı cebine koyacak halleri yokya canım, rant dediğin nedir değer artışı, değer artşıda artan bişey yokki arsa yerinde duruyor neresi büyüdükü
Alt 31.01.2008, 01:22   #6
Serd@r
Usta Yiğido

Serd@r - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Serd@r Şuan Serd@r isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 08.03.2023 15:27

Tecrübe Puanı: 913 Serd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer Anblick
Standart -->: BAŞKANDAN DEDİKODULARA CEVAP

SİVASta yaşayan hemşehrilerim kadar içeriğini elbette bilemem ama bana göre belediyemiz gayet güzel çalışıyor,rant meselesine gelince varolan borca bakın rant varsa borçta vardır,gördüğüm ve bildiğim kadarıyla cüzzi bir borca sahibiz,değişimleri ben heryıl gelince görebiliyorum,mevcut nüfusuna ve paralelindeki gelire binaen gelişimimiz gayet iyi,belediyecilikte siyasete asla bakmam işe bakarım çalışmaları yerinde ve yeterli ise siyasi kimliğinin benim için önemi olmaz,lafın özü belediyemizden ve çalışmalarından memnunum ve bu hızlı değişimin devamını diliyorum!
Alt 31.01.2008, 01:47   #7
altuntas58
Usta Yiğido

altuntas58 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

altuntas58 Şuan altuntas58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 11.10.2012 21:24

Tecrübe Puanı: 4524 altuntas58 isimli Üye Tecrübe Puan?n?zını Kapatmıştır.
Pfeil -->: BAŞKANDAN DEDİKODULARA CEVAP

Alıntı:
Serd@r Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
SİVASta yaşayan hemşehrilerim kadar içeriğini elbette bilemem ama bana göre belediyemiz gayet güzel çalışıyor,rant meselesine gelince varolan borca bakın rant varsa borçta vardır,gördüğüm ve bildiğim kadarıyla cüzzi bir borca sahibiz,değişimleri ben heryıl gelince görebiliyorum,mevcut nüfusuna ve paralelindeki gelire binaen gelişimimiz gayet iyi,belediyecilikte siyasete asla bakmam işe bakarım çalışmaları yerinde ve yeterli ise siyasi kimliğinin benim için önemi olmaz,lafın özü belediyemizden ve çalışmalarından memnunum ve bu hızlı değişimin devamını diliyorum!
Size tamamıyla katılıyorum bende sivas dışında yaşıyorum bence belediyemiz çok güzel calışıyor hatta şunu demeliyim gelmiş gecmiş en iyi başkan ve en iyi yönetim
Alt 01.02.2008, 13:33   #8
BOUN
Usta Yiğido

BOUN - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

BOUN Şuan BOUN isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 27.12.2014 22:40

Tecrübe Puanı: 787 BOUN isimli Üye Tecrübe Puan?n?zını Kapatmıştır.

Belediye başkanına tez haber uçurun, belediye şirketlerine konut yapmak için yeni arazi açıldı. Ne olur belediyemiz bu dikimevi arazisini değerlendirsin hemen konut yapsın.

Ama bir tarafa şunu yazın Sivas'ta fabrika kalmayınca belediye konutlarında oturacak insan da kalmayacak!

Lütfen Sami Bey bu firsatı kaçırmayın. Bahardan tezi yok yıkın şu dikimevi binasını hemen konut yapın. Bedava arazi, arsa payı sıfır, değerlendirmezseniz ayıp olur...

Bu arada bir an evvel Tüdemsaş'ı kapatıp yerine hemen konut yapmayı da ihmal etmeyin!
Alt 01.02.2008, 13:54   #9
BOUN
Usta Yiğido

BOUN - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

BOUN Şuan BOUN isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 27.12.2014 22:40

Tecrübe Puanı: 787 BOUN isimli Üye Tecrübe Puan?n?zını Kapatmıştır.

Sayın belediye başkanımızı başarılı bulanlara sesleniyorum:

Yıllardır bu şehirde kurulmaya çalışılan 1. OSB'nin altyapısı ne durumda?

On yıldır kurulması planlanan ve hala kurulamayan 2.OSB için şehrin önde gelen isimlerinden olan sayın belediye başkanımızın herhangi bir katkısı veya çabası olmuş mudur? Belediyenin sanayicimize sağladığı ne gibi katkılar vardır?

Konya ve Kayseri gibi illere ikinci devlet üniversiteleri kurulması için çalışmalar başlatılmış ve bu şehirlerin belediyeleri gerekli arazi tashihi vs gibi konularda önemli çalışmalar yapmışlardır. Bizim belediyemizin bu konuda herhangi bir teşebbüsü var mıdır demiyorum çünkü olmadığına eminim ancak akıllarından ikinci devlet üniversitesi fikri geçmiş midir diye sormakla yetiniyorum.

Yıllardır Sivas şehir merkezinde çöplük gibi kullanılan belli alanlarda belediyenin geçen dört yılda ne gibi çalışmaları olmuştur ve ne gibi katkılarda bulunmuştur? Mesela eski buğday pazarı, eski sanayi, ata sanayi, sebze-mezyve hali gibi üçüncü dünya şehri görünümümüze büyük katkısı olan mezbelelik alanlar neden geçen dört yılda herhangi bir değişimden nasibini almamıştır?

Belediye yan kuruluşu olan Özbelsan ve Sidaş gibi kuruluşlar neden daha nitelikli sanayi ve hizmet yatırımları yapmak yerine inşaat gibi Sivaslının yegane istihdam kaynağı olan bir sektörde haksız rekabet uygulayıp şehrin istihdam sağlayan üç-beş müteahhitinin de önü kesilmektedir?

Yeni ve modern Adliye sarayları bir çok şehirde yapılıp bitirilmesine rağmen neden Sivas'ta hala şehrin dışında ve uygun bir yerde Sivas Adliye sarayı için uygun bir yer tashihi yapılamamıştır?

Sivas belediyesinin yeni ve modern bir kampus hastanenin Sivasımıza kazandırılması için herhangi bir çalışması olmuş mudur? Yoksa yine sadece memleketin 16 vilayetine kampüs tipi hastane yapılacağı haberi gazetelerde duyulduktan sonra mı belediyemiz haberdar olmuştur?

Daha sorulacak soru çok ancak benim şimdilik sıralayacaklarım bunlar. Siz de birtakım katkılarda bulunabilirsiniz!...
Alt 01.02.2008, 14:29   #10
sivaslıgenç
Usta Yiğido

sivaslıgenç - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

sivaslıgenç Şuan sivaslıgenç isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 21.03.2016 00:42

Tecrübe Puanı: 882 sivaslıgenç FAZLA SÖZE GEREK YOKsivaslıgenç FAZLA SÖZE GEREK YOKsivaslıgenç FAZLA SÖZE GEREK YOK

Alıntı:
BOUN Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Sayın belediye başkanımızı başarılı bulanlara sesleniyorum:

Yıllardır bu şehirde kurulmaya çalışılan 1. OSB'nin altyapısı ne durumda?

On yıldır kurulması planlanan ve hala kurulamayan 2.OSB için şehrin önde gelen isimlerinden olan sayın belediye başkanımızın herhangi bir katkısı veya çabası olmuş mudur? Belediyenin sanayicimize sağladığı ne gibi katkılar vardır?

Konya ve Kayseri gibi illere ikinci devlet üniversiteleri kurulması için çalışmalar başlatılmış ve bu şehirlerin belediyeleri gerekli arazi tashihi vs gibi konularda önemli çalışmalar yapmışlardır. Bizim belediyemizin bu konuda herhangi bir teşebbüsü var mıdır demiyorum çünkü olmadığına eminim ancak akıllarından ikinci devlet üniversitesi fikri geçmiş midir diye sormakla yetiniyorum.

Yıllardır Sivas şehir merkezinde çöplük gibi kullanılan belli alanlarda belediyenin geçen dört yılda ne gibi çalışmaları olmuştur ve ne gibi katkılarda bulunmuştur? Mesela eski buğday pazarı, eski sanayi, ata sanayi, sebze-mezyve hali gibi üçüncü dünya şehri görünümümüze büyük katkısı olan mezbelelik alanlar neden geçen dört yılda herhangi bir değişimden nasibini almamıştır?

Belediye yan kuruluşu olan Özbelsan ve Sidaş gibi kuruluşlar neden daha nitelikli sanayi ve hizmet yatırımları yapmak yerine inşaat gibi Sivaslının yegane istihdam kaynağı olan bir sektörde haksız rekabet uygulayıp şehrin istihdam sağlayan üç-beş müteahhitinin de önü kesilmektedir?

Yeni ve modern Adliye sarayları bir çok şehirde yapılıp bitirilmesine rağmen neden Sivas'ta hala şehrin dışında ve uygun bir yerde Sivas Adliye sarayı için uygun bir yer tashihi yapılamamıştır?

Sivas belediyesinin yeni ve modern bir kampus hastanenin Sivasımıza kazandırılması için herhangi bir çalışması olmuş mudur? Yoksa yine sadece memleketin 16 vilayetine kampüs tipi hastane yapılacağı haberi gazetelerde duyulduktan sonra mı belediyemiz haberdar olmuştur?

Daha sorulacak soru çok ancak benim şimdilik sıralayacaklarım bunlar. Siz de birtakım katkılarda bulunabilirsiniz!...
Abi daha çok var ama sen en önemlilerini yazmışsın çok sağol.
sivaslıgenç isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir)