|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Arşiv Güncelliğini Yitirmiş Konular |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
04.03.2008, 16:49 | #1 |
Usta Yiğido
abircan Şuan
Son Aktivite: 21.01.2015 10:55
Tecrübe Puanı: 1039
|
DİYANET SUSUYOR BEYAZ HOCA BAĞIRIYOR
Beyaz Hoca bağırıyor, Diyanet susuyor 4 Mart 2008
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...] Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, "İslam ve Giyim Kuşam" adlı kitabını 1999'da yazdı. Bu kitap, kısa bir süre önce güncel eklemeler yapılarak yeniden piyasaya sunuldu. Kitap, türban yüzünden ikiye bölünen Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü. Çünkü, o kitapta Beyaz Hoca, "Türban Kur'an'da yok. İncil'de var..." iddiasını ortaya atıyor ve şöyle devam ediyor: "Kur'an'ı Kerim'de türban anlamında açık hüküm ifade eden bir ayet bulunmadığı için bazı ayetlerin anlamlarını çarpıtarak ve manalarını değiştirerek iddialarına delil olarak ileri sürdüler. Kur'an'da saç saklama örtüsü yani türban da yoktur. Aşırı bir tesettür taassubu da yoktur. Ayetlerin, anlamlarını saptırarak verilen hükümler dinen ve ilmen geçersizdir. Diyanetin tesettür kararında da maalesef ileriden beri yaygın biçimde tekrarlanan ayetlerin anlamları çarpıtma ve manalarını saptırma cinayeti aynen tekrarlanmış ve böylece diledikleri gibi tesettür taassubu gerektiren sakat hükümler elde edilmiştir..." RAHMİ TURAN'IN YAZISI İÇİN TIKLAYIN ÖZDEMİR İNCE / TÜRBAN TAPINCI VE ÖZGÜRLÜK Nur Suresi 31. ayet Ahzap suresi 59. ayet 31. Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları (mümin kadınlar), ellerinin altında bulunanlar (köleleri), erkeklerden, ailenin kadınına şehvet duymayan hizmetçi vb. tâbi kimseler, yahut henüz kadınların gizli kadınlık hususiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar (Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler). Ey müminler! Hep birden Allah'a tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz. 59. Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına (bir ihtiyaç için dışarı çıktıkları zaman) dış örtülerini üstlerine almalarını söyle. Onların tanınması ve incitilmemesi için en elverişli olan budur. Allah bağışlayandır, esirgeyendir. YAŞAR NURİ ÖZTÜRK / 'İSLAM VE GİYİM KUŞAM' İşte bu müthiş iddia, türban konusunda yeni bir tartışma başlattı. Türban dini bir emir mi, yoksa Zekeriya Beyaz'ın iddia ettiği gibi "saptırma mı?" Bu konuda en bilimsel yaklaşımı göstermesi gereken kurum Diyanet İşleri Başkanlığı... Ancak Diyanet, türbanla ilgili bu ciddi tartışmada sessiz kalıyor. Kamuoyu Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bu çarpıcı iddialarla ilgili bir açıklama beklerken, Prof. Dr. Beyaz, hürriyet.com.tr'ye şu açıklamayı yaptı: "Diyanet İşleri Başkanlığı kitabımdaki fikirlerle ilgili neden sessiz kalıyor bilemiyorum... Aslında, bu soruya onların cevap vermesi gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı her kitap hakkında yorum yapmayabilir. İkincisi, benim kitabımı görmemiş olabilirler. Fakat, bugüne kadar Diyanet İşlerinden herhangi bir açıklama gelmedi. Diyanetle bizim bir tartışmamız yok. Başkanlık türbanla ilgili raporlar hazırladı. Bir toplantı organize ederek beni de o toplantıya davet ettiler. Fakat biz yalnız kaldık... Bir çok din adamı çağrılmıştı. Kimse gelmedi. Ben yeni kitabımda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın raporlarını da eleştirdim. Kitabımda onların türban konusunda koydukları hadislerin uydurma veya geçersiz olduklarını da yazdım. Hepsi kitapta var." TEK KAYNAK VAR KUR'AN'I KERİM Kitapta ileri sürülen fikirlerin tümünün kaynağı olarak Kur'an'ı Kerim'i gösteren Zekeriya Beyaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Benim kaynağım Kur'an'ı Kerim'in kendisidir... Kitabın ilk basıldığı yıllarda çok şeyler yaşadım. Fikri bakımdan cevap veremeyenler canıma bile kastettiler. Ben fikri bakımdan bu konuları gerek Türkiye'de gerekse bütün İslami ülkeler çapında tartışmaya hazırım. Ortaya koyduğumuz konular islamiyetin özüne uygundur. Ben kitapta saptırmalara karşı çıktım."
04.03.2008, 16:49 | #2 |
Usta Yiğido
abircan Şuan
|
--->: DİYANET SUSUYOR BEYAZ HOCA BAĞIRIYOR
Yaşar Nuri Öztürk: ‘İslam ve giyim-kuşam’
Yaşar Nuri ÖZTÜRK Başlığımız İÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın çok önemli kitabının kısa adı. Tam adına ulaşmak için şu sözcükleri de eklemek gerekiyor: ‘‘Başörtüsü Sorununa Dini Çözüm.’’ 384 sayfalık kitap piyasaya birkaç gün önce çıktı. Temiz, kaliteli bir baskı. Yılların ilahiyatçısı sosyolog profesörün kitabını dikkatle okudum. Bu konuda Türk diliyle bugüne değin yazılanların en genişi, en ilginci. İbretlerle dolu bir araştırma, yürekli ve sözünü gevelemeden söyleyen bir bilim adamının tespitleriyle dolu bir kitap. Fikrine katılırsınız veya katılmazsınız, ama bu kitabı okumadan edemezsiniz. ‘‘Ederim’’ derseniz bir gün, yanıldığınızı ve ülkemiz adına yanlış yaptığınızı anlarsınız. Bu kitabı, okuma-yazma bilen herkesin okuması gerektiğine inanıyorum. Ve emin bulunuyorum ki, bu kitap Diyanet İşleri'nden üniversiteye, sade vatandaştan parlamenterlere, askerlere kadar herkesi ürpertecektir. Tespitlerine katılsanız da ürpertecektir, katılmasanız da... Zekeriya Beyaz'ı, pek alışık olmadığımız bir aydın yüreğiyle kaleme aldığı bu eser için kutluyorum. Benim de katılmadığım tespitlerinin bulunması, bu önemli çalışmayı kutlamama engel olmuyor. Hiçbir yorum yapmadan tanıtacağım Prof. Beyaz'ın kitabını. Yorumu, okuyanlar yapacak. Ama şuna inanıyorum: Bu kitabı okumayanlar sadece ayıp değil, çok önemli bazı şeyleri kayıp da etmiş olacaklar. Ne düşünüyor ve ne diyor Zekeriya Beyaz, İslam'da giyim-kuşam ve örtünme konusunda? Beyaz, konuyu özellikle Türkiye bağlamında ele almış. Kitabının daha ilk sayfasına iri puntolarla şunu yazmış: ‘‘Başörtüsüne değil, başörtüsünün devlete ve düzene karşı mücadele aracı yapılmasına karşıyız.’’ Beyaz, kitabın daha ilk üç sayfasında (Önsöz'den bile önce) şunun altını çiziyor: Başörtüsünü devlete ve ülkeye karşı bir kavga aracı yapmak için, örtünme konusu İslami mihverinden çıkarılıyor, hedefleri saptırılıyor, bu konuya değinen ayetlerin anlamları değiştiriliyor. Şimdi, iki ana bölümden oluşan kitabın yepyeni saptamalarla dolu sayfalarını taramaya geçebiliriz. Birinci bölüm, ‘‘Başörtüsü Sorununun Sosyal Boyutları ve Çözüm Yolları’’ adını taşıyor. Beyaz, bu bölümün ilk kısmında, ilahiyatçı bir sosyolog sıfatıyla konuyu sosyolojik-tarihsel boyutuyla ele alıyor ve Türkiye'de başörtüsü sorununun ortaya çıkışı, gelişimi ve bugünü üzerinde duruyor. Bu bölümde önce şu soruya cevap aranıyor: ‘‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti, resmi kurumlarında ve okullarda başörtüsünü neden yasaklıyor?’’ Konunun tarihsel gelişimi uzun uzun anlatıldıktan sonra, şu çarpıcı özet veriliyor: ‘‘Türkiye'de devletin başörtüsüne gösterdiği hassasiyetin bir sebebi de şüphesiz, bizdeki siyasal İslamcıların da diğer örnekleri gibi aşırılığa, örtünme için zorlamaya eğilimli olmalarıdır. Siyasal İslamcıların iktidarda olduğu ülkelerde, insanlara insanca hür yaşama hakkı verilmemektedir. Zorla çarşafa sokulan kadınlara çalışma izni de verilmemektedir. Afganistan'da kız çocuklarının okula gitmesine bile yasak konmaktadır. Türkiye'de siyasal İslamcıların İran, Afganistan ve benzeri ülkelerdeki sözde İslamcı, despotik, baskıcı, akıl ve mantık dışı uygulamaları hemen hiç eleştirmemeleri, aksine onlardan hayranlıkla söz etmeleri kendilerini ele vermektedir. Bazılarının takıyyeci bir tavır takınmaları da artık kimseyi aldatmaya yetmemektedir.’’ İlahiyatçı-sosyolog Prof. Zekeriya Beyaz'ın ürpertici kitabını tanıtmaya devam edeceğiz.
04.03.2008, 16:50 | #3 |
Usta Yiğido
abircan Şuan
|
Özdemir İNCE
Türban tapıncı ve özgürlük 5 Şubat 2008 tarihli Zaman Gazetesi'nin 21 ve 22. sayfalarında yayınlanan altı makalenin üçünün başlığında "Özgürlük" sözcüğü yer alıyor. Türban tapıncıyla ilgili, türbanperestliği savunan yazılarda, evrensel planda tutsaklığın simgesi olarak bilinen türban, özgürlük simgesi olarak sunuluyor. Yazıların altında imzası bulunan yazıcılar, basında, AKP ve dünyası ile siyasal ve akçalı ilişkileri olan akademisyenler olarak tanınıyorlar, ama ben yazılarımda bu türden kartlar kullanmaya tenezzül edemem. KAPANARAK ÖZGÜRLÜK! Özgürlük, hukuksal olmaktan çok felsefi ve evrensel bir kavram. Bir anlamda siyasal. Hapishaneden çıkan bir hükümlü "serbest" olur (kalır), ama bu duruma "özgürlüğüne kavuşmak" derler ki çok yanlıştır. Örneğin, Názım Hikmet Bursa Hapishanesi'nde tutuklu idi ama özgürdü. Özgür olmasaydı başyapıtlarını yaratabilir miydi o damda? Türban ile örtünmek felsefi özgürlük ise, peçe, çarşaf ve burka ile örtünmek daha çok özgürleşmek mi oluyor? Kapanarak bu nasıl özgürlük? Elbette, böyle marjinal, keramete kıç attıran özgürlük anlayışları da olabilir: İngiliz kadının biri, sevgilisinin boynuna taktığı köpek tasmasının ucunda özgür özgür geziyordu İngiliz sokaklarında. Alaturka demokrasi olamayacağı gibi özgürlüğün de alaturkası olamaz. Yani özgür kadının, özgürlüğünü kullanan kadının milliyeti yoktur, evrenseldir. Törelerin, gelenek ve göreneklerin baskısı altında demokrasi olamayacağı gibi aynı baskılar altında özgürlükler de yaşanamaz. YÜZDEYÜZKÖLELİK Peki türban takarak özgürleşen kızlar özgürlüğün (serbestliğin) neresinde bakalım? Mesleklerini ve eşlerini serbestçe seçebilirler mi? Saçlarını örterek özgürlüklerini ilan eden kızlar kendi bedenlerine ve cinselliklerine gerçekten sahip olabilirler mi ve bu özgürlüklerini özgürce kullanabilirler mi? Kullanabilirler ise töre cinayetleri ne olacak? Felsefi özgürleşme, bir anlamda, törelerin, ahlaki değerlerin karşısında bağımsızlaşmayı gerektiren etik bir duruştur. Türban takarak özgürleşen Türk-İslam kızları tek başlarına kendilerine ev açabilirler mi, kocalarını özgürce seçebilirler mi? Gerçekte, türbanlanarak özgürleştiğini ileri süren genç kız, 99 köleliğe 1 kölelik daha ekleyerek köleliğini 100'e tamamlamaktadır. ÇARŞAF HÜRRİYETİ Türkiye kadın nüfusunun 15-30 yaş arasındaki kesiminin yüzde 63'ü okulsuz ve mesleksiz konumda evlerinde oturmakta. Peki nerede bu kadın ve kızların öğrenim ve meslek sahibi olma özgürlüğü? Bu özgürlük için ne yapıyor kadın özgürlüğünün savunucuları? Özgürlükçü (!) müderrislerden biri türban yasağının kalkmasının özgür bilimin ve üniversitenin önünü açacağını ileri sürüyor. Türban böylesine özgürleştirici (serbestleştirici) ise çarşaf ve burka kim bilir ne kadar özgürleştiricidir? Müderrisler bunları tartışadursun, ben, bedenini, cinselliğini, aklını, ruhunu, imgelemini, iradesini, bilincini, vatandaşlık haklarını (töreler, gelenek ve görenekler, egemen ahlaki değerler karşısında) özgürce kullanamayan kadının kölelikten asla kurtulamayacağını düşünüyorum. Türkiye'de kadının özgürlüğü aileye, babaya, ağabeye, erkek kardeşe, kocaya ve erkeğe, mahalleye, kente, topluma karşı kullanım alanı kazanmakla ilgilidir! * * * Okuma önerisi: Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, "İslam ve Giyim Kuşam", Sancak Yayınları, 2008.
04.03.2008, 17:00 | #4 |
Usta Yiğido
FatihCan Şuan
Son Aktivite: 03.07.2009 15:15
Tecrübe Puanı: 765
|
Eğer iyi takip ettiyseniz Diyanet işleri başkanlığı bu konuda gereken açıklamayı yaptı...
Zaten Zekeriya Beyaz ve Yaşar Nuri Öztürk kesinlikle bu konu ve diğer Dini konular hakkında hüküm ve fetva verme yetkisine sahip değiller... Türkiyede Fetva makamı ''SADECE'' Diyanet işleri başkanlığıdır gerisi kim olursa olsun Türk halkının ciddiye alacakları kişiler değildir... Çünkü bir çok konuda İlahiyatçılar birbirleri ile ters düşmekteler... Mesela bazılarına göre hazır tavuk yemek caiz değil şimdi onlar bunu dediye biz hazır tavuk yemeyecekmiyiz ? herkezin her dediğini ciddiye almamalıyız her yazılan çizileni ciddiye almamalıyız Diyanet işleri bakanı ne diyorsa O
04.03.2008, 17:22 | #5 |
Usta Yiğido
özdemir Şuan
Son Aktivite: 02.12.2014 16:25
Tecrübe Puanı: 728
|
ağzı olan konuşuyor işte
önemli olan kimin konuştuğu değil konuştuğunun itibar görmesidir
04.03.2008, 17:29 | #6 | |
Usta Yiğido
leblebi82 Şuan
Son Aktivite: 27.02.2013 23:42
Tecrübe Puanı: 801
|
Alıntı:
Beyaz Hoca demekki sizler için konuşuyormuş.. Bir de Hayrettin Karaman'ın görüşlerini eklyeyin isterseniz.
04.03.2008, 17:52 | #7 |
Usta Yiğido
abircan Şuan
|
SERBEST KÜRSÜ ÇOK SERBEST LEBLEBİ 82 KARDEŞİM YER ÇOK SANALDA
04.03.2008, 19:31 | #8 |
Usta Yiğido
leblebi82 Şuan
Son Aktivite: 27.02.2013 23:42
Tecrübe Puanı: 801
|
Yeni bir konu yeni bir Bandwith demek. Gereksiz gördüm. Şimdi ilgili ilgisiz 100 kişi baksa hem site trafiğinden yer , hem de ülkemizin servetine ayzık. Değil mi ?
04.03.2008, 19:57 | #9 |
Tecrübeli Yiğido
gardasin.58 Şuan
Son Aktivite: 08.11.2012 16:45
Tecrübe Puanı: 701
|
-->: DİYANET SUSUYOR BEYAZ HOCA BAĞIRIYOR
Arkadaslar beyaz hocagibi nuri yilmaz gibiler taraftar totlamak icin bana gore boyle sana gore oyle diyerek memleketi onlar ve onlargibi olanlar bu hale getirmedilermi bu gidisle basimiza daha neler gelecek bekleyelim gorelim (Buarada siyasetcileri ùnutmayalim)
|
04.03.2008, 20:16 | #10 |
Yiğido
tanju_58 Şuan
Son Aktivite: 07.12.2014 20:18
Tecrübe Puanı: 723
|
dünyada din kadar istismara uğrayabilecek başka bir konu yoktur.abircan abi şimdi sen bazı kişiler konuşuyor diyanet işleri susuyor diyorsun.diyanet işleri başörtüsü kuran-ı kerimde var derse ne diyeceksin?
diyanet işlerinin dediğinemi bakacaksın yoksa diğer kişilerin dediğinemi?
|