|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Arama | Bugünki Mesajlar | Forumlar? Okundu Kabul Et |
Serbest Kürsü Serbest Konular |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
![]() |
#1 |
Yiğido
![]() ![]() ![]() ommy Şuan
![]() Son Aktivite: 22.08.2013 15:23
Üyelik Tarihi: 07.11.2008
Yaş: 66
Mesajlar: 116
Tecrübe Puanı: 607
![]() |
![]() sizce ben domuz eti yemedim diyebilirmisiniz ?
> > Gaziosmanpasa Hacimasli köyü domuz çiftligi'nin sulari ve kati > atiklari 300 metre mesafedeki Sazlidere Baraji'na akiyor. Baraj on > milyon kisinin su ihtiyacini karsiliyor. Çiftlikte 5 bin domuz var. > Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yillik 3 milyon kg. civarinda et > üretiliyor. Bu rakam neredeyse kirmizi et üretiminin yarisi. Üretilen > domuzlar otellere, yemek fabrikalarina ve marketlere 'kiyma' seklinde > satiliyor. Domuz etini Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en sik > kullanilan yöntem. > Peki neden domuz? > 'Dinen yasa k olmasina, Türk yemek kültürüne aykiri bulunmasina ragmen > neden domuz cazip bir konu?' > Çünkü domuz yetistiriciligi kârli bir is. Domuz üretken bir hayvan. > Cinslerine ve yasina göre yilda bir, iki, bazen de üç kez ve her > batinda 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz > yilda iki kez dogum yapsa, her batindan 10 yavru yasasa, 20 sene > yasayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahasi yeni dogmus bir > domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çikabiliyor. > Normal Sartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yag olarak > ayrilabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor. Yani 150 > kg'lik bir domuzdan 75 kiloluk yag elde edilebiliyor. Bu da dana yada > koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken. > Beslenmesi kolay, cam disinda -les dahil- her seyi yiyebiliyor. Her > domuz da ortalama 80-100 kiloya ulastigi za man kesiliyor. Kaba bir > hesapla sadece bu çiftlikten yilda yaklasik 1 milyon kg. et çikiyor. > Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satildigi meçhul. Diger çiftlikler > de göz önüne alindiginda Türkiye'de yaklasik 3 milyon kg domuz etinin > piyasaya degisik yollarla sürüldügü ortaya çikiyor. > Türkiye'deki toplam kirmizi et tüketiminin de 6 milyon kg. oldugu göz > önüne alinirsa tablonun vahameti daha da netlesiyor. Kilosu 1 ile 3.5 > milyon lira arasinda satilan bu domuz etlerinin agirlikli olarak > kiyma, sucuk, salam ve sosis olarak satildigi dile getiriliyor. > Çiftlik çalisanlarindan Ismail Türk'ün verdigi bilgiye göre kesilen > etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarina kiyma ve sosis > gibi ürünler olarak satiliyor. > Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak bes firma domuz satin aliyor: > Çerkezo, Polonez, Nuta, Namet ve Sütte ... > 1. > Çerkezo aldigi ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken ayni > zamanda Tesvikiye'deki Sarküterisinden de nihai tüketiciye ulasiyor. > (ki bu firmanin bir de TADET adi altinda otellere ürün sattigi bir > markasi daha bulunuyor... ) Ayni zamanda butik magazalarda ve ulusal > zincir magazalarda satilan BONUS markali ürünlerin üreticisi de > ÇERKEZO... > 2- Ayazaga'daki Çerkezo'nun hemen yaninda üretim yapan > SÜTTE firmasi da salam, sosis ve jambonlarini markasiyla satiyor. > Ancak bilinen bu firmalar ürünleri çesitli zamanlarda farkli isimlerde > piyasaya sürüyor. Daha önce Sütte olarak piyasaya sürülen domuz > mamulleri son dönemde PIGGY adiyla satiliyor. Üstelik ünlü Amerikan > fast food zincirleri nden Little Caesar's Pizza tam 10 yili askin > süreden beri et mamullerini SÜTTE firmasindan temin edip bizlere bir > güzel yediriyor. > 3- > POLONEZ 5 yil öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip > MIGROS'larda açik açik ürünlerini satarken, son yillarda %100 dana > etinden ürünler imal ettigini iddia ediyor. > 'Peki ya bunlari göz göre göre magazalarinda sattiran satin alma > müdürleri aldiklari rüsvetin yani sira bu milletin vebalini > aldiklarini da biliyorlar mi sizce?' > > POLONEZ'in ciddi anlamda piyasaya yayilmasindaki en büyük faktör > MIGROS' tur . O dönem Migros'un et mamulleri satin almasinda olan (Su > an oyuncak reyonunda satin almacilik yapan) Coskun bey'in büyük > paralar karsiliginda POLONEZ'le isbirligi içerisinde oldugunu ve > bizzat domuzlari bizler e yediren kisi oldugunu biliyor muydunuz? > Peki ya > Migros'ta çalisan tüm tezgahtarlarin eksiksiz olarak her ay sonunda > POLONEZ 'in sahibi MUSTAFA AKKAS beyden (veya satis müdürü sifati ile > çalisan ALI ÖZYAVAS'tan) maaslarini ve primlerini (bizlere sattiklari > et mamulleri üzerinden ) aldiklarini biliyor muydunuz? > Peki > METRO GROS MARKETLER'in (Su anki degil bir önceki) satin almaciligini > yapan kisinin Su an BAGDAT CADDESINDE bulunan Polonez - Barbekü > restoranlari' nin sahibi oldugunu biliyor muydunuz? > Peki Izmir'in kalesi olarak görülen > KiPA Marketler'in satin almaciligini yapan bayanin Polonez'in resmi > hissedari oldugunu biliyor muydunuz? < /I> > PEKI AMERIKAN FAST FOOD ZINCIRI > DOMINO'S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ DR.OETKER PIZZALARIN IÇERISINDE POLONEZ > ET MAMULLERININ KULLANILDIGINI BILIYOR MUYDUNUZ? > PEKI > GIMA MARKALI VE PIYASALARDA SATILAN OPI MARKALI ÜRÜNLERI POLONEZ'IN > ÜRETTIGINI VE BUNUN KARSILIGINDA NE KADAR PARA YEDIRDIGINI BILIYOR > MUSUNUZ? > 'Peki, sizce Türkiye'de domuz eti yemeyen insan kalmis midir?' > 4- > NUTA öncelikle 7 TEPE markasi ile taninmakla beraber Güneydeki - Her > sey dahil - tatil köylerinin bir numarali tedarikçisi, e tabi yabanci > turistlerin yaninda yerli turistlerde güme gidiyor. Bu firmalar > özellikle büyük alisveris merkezlerinde ayri bir stant açiyorlar. > Ancak küçük Sarküterilerde karisik olarak duruyor ve birçok tüketici > farkina varmadan domuz ürünlerini satin alabiliyor . Üstelik isin > ilginç tarafi bu firma Simdi de firma tanitim cd si hazirlamis > Carrefour gibi büyük hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim > yaptigini anlatiyor. Ama 7 TEPE SOSIS hafta sonlari marketlerde KDV > dahil 2.900 YTL ye satiliyor. > Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi > lafini bile etmek istemedigimiz katkilar kullaniyorlar ... Domuz > hammaddeli salam ve sosislerin kesiminin yapilip piyasa sürüldü gü bir > baska yer de > NUTA'nin üretimini yapan kisinin islettigi Dolapdere'deki imalathane. > (IDEAL markali salam sosis imalatçisi ) > 5- > NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARSISININ IÇINDE yillardir taninan > NAMLI PASTIRMACI'nin modern hali !!! Su an modern(!) üretim tesisleri > BAYRAMPASA MEGACENTER (GIDA HALI) içinde derme çatma bir imalathaneden > öteye geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylik -günün 24 > saati çalistiklarini düsünürseniz- 70 tonu geçemeyecek olan bu > imalathanede NAMET ayda 270 ton et mamulü üretiyor ve satiyor. > Bu aradaki 200 tonluk kapasite açigini ise ISTANBUL DISINDA ne id ügü > belirsiz imalathanelerde, merdiven alti firmalar da üretim yaptirip > üzerine ' %100 NAMET KALITESI' bastiktan sonra (üretim yeri olarak > BAYRAMPASA'daki adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle > yediriyorlar. > Carrefour > ve diger tüm zincir magazalarda POLONEZ'in uyguladigi benzer > taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim > yaparak gururla ülkemizi temsil ediyor. > Peki, Cem Yilmaz'in dedigi gibi janjanli ambalaja sahip > NAMLI pastirmalari' nin sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeslerin > ayni zamanda Çorlu'daki domuz çiftliklerinin yari hissesine sahip > olduklarini da biliyor muydunuz? > 2000 yilinda patlak vermis olan kaçak buffalo etlerinin de NAMLI > pastirmalari' nin sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardesler > tarafindan getirildigini hatt a Bayrampasa'daki imalathanelerinin > gazetecilerin ve kameralarin gözü önünde basildigini, Engin Mepa'nin > Show TV'ye, o dönemin 1 trilyon lirayi kendi elleriyle hediye > ettigini, sonra da Milliyet, Hürriyet ve Sabah gazetelerine verdikleri > dev ilanlarla tüm olanlari ve baskinlari yalanladiklarini biliyor > muydunuz? > NAMLI > Pastirmalarinin hem % 5 hissesine sahip olan, hem de imalat > müdürlügünü yapan Muzaffer adindaki sahsin ayni dönemde kardesi ile > Bagcilar semtinde açmis oldugu imalathanede at ve esek etinden yaptigi > pastirmalari dilimleyerek zincir marketlere sattiklarini biliyor > muydunuz? > 2004 yilinda da Ugur Dündar ekibi tarafindan basilarak ekranlarda > gösterildigini hatirlayabildiniz mi? > > Domuz konusunda herkes topu baskasina atiyor. Bu noktada tüketicinin > yapmasi gereken seyi Çevre Saglik Il Müdürlügü Gida ve Çevre Kontrol > Subesi > Müdürü Irfan Yilmaz özetliyor; > '- Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor.' > 'Kisacasi ne yediginize dikkat edin. Çok emin olmadiginiz bilmediginiz > markalarin ambalaj güzelligine kanmayin.' > > Ömer KIZILIRMAK > TÜBITAK-SAGE Planlamalar ve Kalibrasyon Birim Amiri |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | Arama |
Stil | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
bilgisayarla iLqili 100 konu.. | selocan58 | Bilgisayar ve İnternet Dünyası | 3 | 04.07.2009 16:32 |
Ya Rabbi Ben Pişmanım | HaKaaN | Muhtelif konular | 5 | 24.12.2008 18:26 |