|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Arama | Bugünki Mesajlar | Forumlar? Okundu Kabul Et |
Anasayfa Haberler Sivas Haberler |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
![]() |
#1 |
Site Habercisi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sivaslilar.Net Şuan
![]() Üyelik Tarihi: 03.08.2005
Tecrübe Puanı: 942
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() Hastane ortamında yaşanan sıkıntıyı, kaygıyı, mutsuzluğu çocuklar ve yetişkinler için en aza indirmeyi amaçlayan ilham perileri, artık var! Yurtdışında yaygın olarak uygulanan “iyileştirici mizah” hizmetleri kapsamında görev alan gönüllü doktor ve hemşire palyaçolar, hastaların yeni moral ve neşe kaynağı oldular... Hastane ortamında görmeye alışkın olduğumuz doktor ve hemşireler hiç bu kadar sevimli olmamıştı! Hastane ortamında hasta çocuklar, hasta yakınları ve personelin kendilerini daha mutlu hissetmesi amacıyla geliştirilen bir tıbbi animasyon hizmetinden bahsediyoruz. Hasta odalarını ziyaret eden rengarenk doktor palyaçolar, çocuk hastalara ve yakınlarına şakalar yapıyor, çocuklarla oyunlar oynuyorlar. Amaç kısa süreliğine de olsa hastanede geçen o travmatik süreci bertaraf etmek. Elbette onlar gerçek doktorlar değiller, ancak tıbbi eğitim almış gönüllü animatörler ve hemşireler... İyileşme döneminde hastanın moralini yüksek tutarak hastalık sürecini kısaltmak amacıyla Sivas Devlet Hastanesi'nde “Hastane Palyaçoları” uygulaması başlatıldı. Yurt dışında sağlık sektöründe yaygınlaşan, gün geçtikçe ülkemizde de filizlenmeye başlayan iyileştirici mizah uygulamaları, Sivas'ta da ilk meyvelerini veriyor.Bu doğrultuda, çocuk gelişim uzmanları ve eğitim hemşirelerinin öncülüğünde hayata geçirilen “Hastane Palyaçoları" uygulaması, çocuk hastaların vazgeçilmezleri arasına girmiş durumda. Sivas Anadolu Kız Meslek Lisesi, Hemşirelik Yüksekokulu ve Sivas Devlet Tiyatrosu öğrencilerinin palyaçoluk görevini üstlendiği uygulamada, çocuk kliniklerinde yapılan tedaviler sırasında, çocukları eğlendirerek acılarını ya da korkularını hafifletmek amaçlanıyor. 'AMAÇ, HASTANE KORKULARINI YENMEK' Ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan uygulama ile ilgili açıklamalarda bulunan Sivas Devlet Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı ve Eğitim Hemşiresi Nevin Şeker, "hastane palyaçoluğu" hizmetinin, hasta çocuklar, yakınları ve tıbbi kadrolar tarafından çabucak benimsendiğini söyledi."Hastane palyaçoları" uygulamasını hasta çocuklara oyun şeklinde eğitim vermek amacıyla hayata geçirdiklerini ifade eden Şeker; "Burada amacımız hasta ve hastane korkusunu çocuklarda yenmek, hastane çalışanlarını onlara tanıtmak, aynı zamanda enjeksiyon, iğne ve ameliyat korkusunu bilgi vererek, oyuna dönüştürerek eğlenceli hale getirmek. Tek kelimeyle özetleyecek olursak temel amaç burada çocukların hastane korkularını yenmeleridir" dedi. 'İLGİ BÜYÜK' Yaklaşık 4 gündür Sivas Devlet Hastanesi'nde uygulanan hastane palyaçoluğu ile tedavi yönteminin hastalardan da büyük ilgi gördüğünü ifade eden Eğitim Hemşiresi Şeker, Sivas Anadolu Kız Meslek Lisesi, Hemşirelik Yüksekokulu ve Sivas Devlet Tiyatrosu öğrencilerinin, palyaçoluk görevini gönüllü üstlendiklerini söyledi. İlerleyen günlerde de devam edecek "Hastane Palyaçoları" uygulamasında, işlenen konular ise şu şekilde: Hastane tanıtımı, Neden hasta oluruz?, Korkularımız nelerdir?, Beslenme ve temizlik alışkanlıkları. |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | Arama |
Stil | |
|
|