Warnung: Illegal string offset 'type' in [path]/includes/class_postbit.php(293) : eval()'d code (Zeile 153)
Fatih Oldu! - Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar
Forum - Ana Sayfa Takvim S?k Sorulan Sorular Arama

Zurück   Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar > Haberler > Anasayfa Haberler
SİTE ANA SAYFA Galeri Kayıt ol Yardım Ajanda Oyunlar Bugünki Mesajlar

Anasayfa Haberler Sivas Haberler



Son 15 Mesaj : Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler           »          Şehzade Osman           »          Hatıra defteri           »          Antilop İle Akrebin Dostluğu           »          Karagöz İle Hacivat Konuşmaları 2           »          Sitemizin Ozanları           »          SEVDİM İŞTE....           »          NEFRET ETTİM İŞTE!!!!!           »          AFORİZMALAR (SAÇMALAMLAR)-1           »          SEÇKİNLER/SEÇİLMİŞLER DÜNYASI           »          Hatalarımızdan Dersler Alabilmek Ümidiyle.           »          Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Değil Miyim)           »          İnancımızı Kullananların Artık Tuzağına Düşmeyelim.           »          ULAŞ-Yapalı           »          TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR PAYLAŞIMAZ
 
 
Seçenekler Arama Stil
Alt 05.02.2009, 12:35   #9
ErdalGüler
Usta Yiğido
 
ErdalGüler - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
ErdalGüler Şuan ErdalGüler isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 28.01.2010 17:37
Bejeweled Champion! Bloody Pingu Champion! Christmas Blackjack Champion! Lines And Squares Champion! Street Racer Champion! Virus 2 Champion! Yeti Bubbles Champion!
Tournaments Won: 5

Üyelik Tarihi: 27.08.2005
Mesajlar: 967
Tecrübe Puanı: 807 ErdalGüler FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: Fatih Oldu!

Alıntı:
ErdalGüler Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
BENCEDE OKUYALIM....


CHP'nin borç hesabını bakkallar yapsa iflas eder



Ercan Baysal
19/07/2007

Genel seçimler öncesi propaganda çalışmalarını yürüten siyasî partiler, birbirlerine yönelik ağır eleştirilerde bulunuyor.

Konuşmalarında hükümete yüklenen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, iktidarın 'dış borçları 400 milyar doların üzerine çıkardığı' iddialarına Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'dan cevap geldi. İddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Babacan, muhalefetin dış borçları yüksek gösterme gayretinde olduğu görüşünde: "Borç rakamını yüksek gösterecekler ya, öncelikle Türkiye'nin brüt borcunu alıyorlar. Varlıklarını ise dikkate almıyorlar. Özel sektörün 126 milyar dolarlık dış borcunu da ekliyorlar. Türkiye'nin kamu net borç stoku 183 milyar dolardır. Bunun 21 milyar doları dış, geri kalanı iç borç. Biz kamu net borç stokunu iktidara geldiğimizden bugüne ciddi seviyelerde düşürdük. 2002'de dış borç 54 milyar dolardı."
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Babacan, pazar günkü seçimin arifesinde Zaman'a, borç yapısından IMF ile ilişkilere, Avrupa Birliği sürecinden babasının işyerinin bulunduğu Ankara'daki Çıkrıkçılar Yokuşu'na kadar gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Muhalefetin dış borçlara yönelik eleştirilerine tepki gösteren Babacan, bir ülkenin uluslararası borç hesaplama yöntemi olduğunu, Dünya Bankası, IMF ve OECD'nin borç hesaplama metoduna göre yapıldığını kaydetti. Babacan, özel sektörün dış borcunun dikkate alınmayacağını vurguladı. "Bu kamunun borcu değildir. Türkiye'nin esas olan kamu net borç stokudur." diyen Babacan, şöyle konuştu: "Kamunun borcunda öncelikle Hazine'nin, merkezî yönetimin ve belediyelerin borçlarına bakıp alt alta toplanır. Bir de kamu üzerinde Hazine'nin, belediyelerin, Merkez Bankası'nın nakit varlıkları düşülür. Böylece de borç stoku belirlenir." dedi. Bakan Babacan, "CHP uluslararası standartlarda bir hesaplama yapmıyorsa bakkal hesabı ile mi bu rakamı buluyor?" sorusunu ise şöyle cevaplandırdı: "Özel sektörün dış borcu, kamunun iç ve dış borcu ne buluyorlarsa elma, armut, portakal alt alta yazıp toplamak doğru bir hesap değil. Bakkal hesabı deyince bakkallara da hakaret etmiş oluruz. Bakkallar bile o hesabı böyle yapmazlar, yoksa iflas ederler."
Ali Babacan, Financial Times gazetesinde, iş ve finansal elit kesimin CHP'ye oy verecekleri; ancak hükümette AK Parti'yi görmek istedikleri yolundaki haberi de değerlendirdi. Bu görüşün arkasında sağlıklı düşünememenin yattığını vurgulayan Babacan, konuya ideolojik yaklaşıldığı görüşünde: "Maalesef bazen ideoloji rasyonaliteyi geride bırakabiliyor. Aman koalisyon olmasın, AK Parti gelsin diyeceksiniz. Ama oyum başka partiye diyeceksiniz, bu doğru bir yaklaşım değil. Aklıselim sonunda galip gelecektir."
Petkim'in satışına eleştiriler haksız
Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Babacan, Petkim'in yüzde 51'ine verdiği 2 milyar 50 milyon dolarlık teklifle dikkatleri üzerine çeken Rus-Kazak ortaklığı TransCentralAsia'nın hisse dağılımında Ermeni asıllı Rus vatandaşı Ruben Vardanyan'ın da olmasına yönelik eleştirilere karşı çıktı. Bakan, sermayenin hangi ülkeden, hangi etnik kökenden geldiğini ve rengine bakılması gibi bir durumun Türkiye'de söz konusu olamayacağını belirterek, Türkiye'de Ermeni asıllı vatandaşların olduğuna işaret etti. Babacan, "Özelleştirme uygulamalarında bu kuruluşları alan şirketler Türkiye aleyhine faaliyet gösterdi ise düşmanca bir tutumu açıkça ortaya koyduysa, bizim uluslararası çıkarlarımıza zarar verdiyse hangi ülke, din ve etnik kökene mensup olursa olsun kabul edilemez. Kaldı ki hisse senedi kimin elinde olursa olsun bu kuruluş TC'nin kuruluşudur. Petkim'de ihalede en yüksek teklifte bulunan kuruluş ve ortakları araştırılıyor. Araştırma biter, siyasi iradenin önüne gelir, Özelleştirme Yüksek Kurulu bununla ilgili nihai kararını verir." dedi. Başmüzakereci Ali Babacan, tam üyelik hedefiyle yola çıkan Türkiye'nin AB sürecini seçimler sebebiyle askıya aldığına yönelik eleştirilere karşı çıkıyor. Babacan, Avrupa'daki bazı gelişmelerin olumsuz etkisine rağmen sürecin devam ettiğini vurguladı. AB'nin Türkiye için bir dış çapa olma özelliğinin son derece önemli olduğunu dile getiren Babacan, "Bunu özellikle ekonomimizdeki etkileri açısından da çok önemsiyoruz. Çünkü Türkiye'de bugün büyüme hızlıysa, artık istihdam üretiyorsa, ekonomi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girdiyse, burada AB hedefinin önemi çok çok büyük." şeklinde konuştu. Doların düşüşü tehlikeli değil Bakan Ali Babacan'ın değerlendirdiği diğer konu da, seçim öncesinde piyasalarda meydana gelen gelişmeler. Piyasaların, dövizdeki düşüşün ardından müdahale olabileceğine yönelik beklentilere cevap veren Babacan, kurun suni olarak bir yerlere götürülmesinin tehlikeli olduğunu söylüyor. "Serbest piyasada arz ve talebin buluştuğu noktada kur oluştuğu sürece bundan endişe duymaya gerek yok." diyen Babacan, Türkiye'nin artık büyük bir ekonomi olduğunu vurguluyor. Ülkede milyarlarca dolarlık döviz işlem hacminin oluştuğunu aktaran Babacan'a göre devletin bu işin içerisindeki payı yok denecek kadar azaldı. Alışverişi artık piyasa yapıyor. Döviz, Merkez Bankası'nın gidip her gün alıp sattığı bir emtia olmaktan çıktı. Merkez, dövizi sadece rezerv amaçlı küçük küçük alıyor. Bu da kuru etkilemeye yönelik değil.

BU GEÇEN SEÇİMLERDE SAYIN BABACANIN YAPTIĞI AÇIKLAMA...
ŞU ANKİ BORÇLANMA VERİLERİ İSE AŞAĞIDA... YANİ 500 MİLYAR DEĞİL 250 MİLYAR DIŞ BORÇ VAR... SEÇİM ÖNCESİ HEP BÖYLE ŞİŞİRMELER OLUYOR. GEÇEN SEÇİMDEDE OLMUŞTU...

İŞTE ÜLKE ÜLKE, KİMİN NE KADAR BORCU VAR BİLGİSİ

DÜNYA BORÇ İÇİNDE YÜZÜYOR

Küresel ekonomik krizin ekonomileri üzerinde olumsuz etkisini sürdürdüğü dünya ülkeleri, borç batağında yüzüyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), CIA ve IMD World Competitiveness Yearbook 2008 verilerinden derlenen bilgilere göre, toplam kamu ve özel sektörün yabancılara, yabancı para mal ve hizmet karşılığı dahil ödemesi gerekli toplam dış borç miktarını gösteren "dış borç sıralamasında", dünyanın en büyük ekonomisi ABD başı çekiyor.

Buna göre, ABD'nin devlet ve özel sektör toplam 2 trilyon 250 milyar dolar dış borcu bulunuyor. ABD'yi, toplam 10 trilyon 450 milyar dolar dış borçla İngiltere, 4 trilyon 489 milyar dolar toplam dış borçla Almanya, toplam 4 trilyon 396 milyar dolar dış borçla Fransa takip ediyor.

Nüfusu 16 milyon olan Hollanda'nın 2 trilyon 277 milyar dolar, 4 milyon nüfuslu İrlanda'nın 1 trilyon 841 milyar dolar toplam dış borcu bulunuyor.

Japonya'nın toplam dış borcu 1,5 trilyon, İsviçre'ninki 1,3 trilyon dolar, İspanya'nınki 1,1 trilyon dolar düzeyinde.

Bunu 996,3 milyar dolarla İtalya, 826,4 milyar dolarla Avustralya, 758,6 milyar dolar ile Kanada, 752,5 milyon dolar ile Avusturya, 598,2 milyon dolar ile İsveç, 588 milyar dolar ile Hong Kong takip ediyor.

Danimarka'nın 492,6 milyar dolar, Norveç'in 469,1, Portekiz'in 461,2 milyar dolar toplam dış borcu bulunurken, dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesi, ikinci büyük ekonomisi Çin'in toplam dış borcu 363 milyar dolar düzeyinde.

Rusya'nın 356,5 milyar dolar, 5 milyon nüfuslu Finlandiya'nın 271,2 milyar dolar düzeyinde toplam dış borcu bulunuyor.

-NÜFUSU AZ, BORCU BÜYÜK-

Türkiye, 247,1 milyar dolarlık toplam dış borç stokuyla dünya sıralamasında 23. sırada. Dış borçta Türkiye'yi geride bırakan ülkeler içinde nüfusları 4 ile 10 milyon arasında değişen, İrlanda, İsviçre, Belçika, Avusturya, İsveç, Hong-Kong, Danimarka, Norveç, Portekiz ve Finlandiya dikkati çekiyor.

Türkiye'yi 229,4 milyar dolarlık dış borçla Brezilya, 220,1 milyar dolarla da Güney Kore izliyor.

2001 yılında ekonomik kriz yaşayarak borçlarını ödeyememe durumu yaşayan Arjantin'in ise toplam dış borcu 2008 yılında 135,8 milyar düzeyinde.

Öte yandan komşu ülkeler Irak'ın 100,9 milyar dolar, İran'ın ise 20,7 milyar dolar toplam dış borcu bulunuyor.

-6 MERKEZİ HÜKÜMETİN DIŞ BORCU BULUNMUYOR-

Diğer taraftan, merkezi hükümetlerin dış borçlarına bakıldığı zaman dünyada en borçlu 50 ülke (Çin'e bağlı Hong Kong da ülke sayılmış) ve İran (74. borçlu ülke) içinde 6 merkezi hükümetin dış borcu bulunmuyor.

Buna göre, Tayvan, Lüksemburg, Hollanda, İsviçre, Singapur ve İrlanda'nın dış borç stokunun gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı sıfır.

Finlandiya'da bu oran yüzde 0,2 iken, Çin'de yüzde 0,09 düzeyinde.

Dış borç stokunun GSYH'ya oranı Portekiz'de yüzde 0,18, Belçika'da yüzde 0,28, Estonya'da yüzde 0,31, Hong Kong'da yüzde 0,80, Brezilya'da yüzde 0,84, Yunanistan'da yüzde 0,90 seviyesinde bulunuyor.

Bu ülkeleri ise dış borç oranı yüzde 1,12 ile Tayland, yüzde 1,16 ile Güney Kore, yüzde 1,99 ile Şili, yüzde 2,37 ile Hindistan, yüzde 3,06 ile Malezya, yüzde 3,23 ile Avusturya takip ediyor. Çek Cumhuriyeti, Kanada, Rusya, Danimarka, Güney Afrika, Meksika, Slovenya, İsveç gibi ülkeler sıralamayı takip ederken, Türkiye ise 51 ülkeden oluşan sıralamada 29. sırada yer alıyor.

Türkiye'de merkezi hükümetin dış borcunun GSYH'ye oranı yüzde 9,13 düzeyinde bulunuyor.

-BORCUN YÜZDE 44'Ü ABD VE İNGİLTERE'NİN-

Dünya genelinde toplam dış borç tutarı 51 trilyon 780 milyar dolar. Bunun 22,7 trilyon doları ABD ve İngiltere'ye ait. İki ülke dünya toplam borç stokunun yüzde 43,84'üne sahipler. Bu ülkelere Almanya ve Fransa'yı da eklediğimizde 4 ülkenin toplam dış borç toplamı 31 trilyon 585 milyar dolara, dünya borç toplamındaki oranları da yüzde 61'e ulaşıyor.

Her ne kadar ABD, toplam dış borç miktarında ilk sırayı alsa da GSYH'ya oranına bakıldığında ABD'nin durumu İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İsviçre, Belçika, Avusturya, İsveç, Hong Kong, Danimarka, Norveç, Portekiz ve Finlandiya'dan daha iyi durumda.

Gelişmiş ülkeler içinde borcun milli gelire oranı bakımından en kötü durumda olanı İrlanda. İrlanda, milli gelirinin 6,5 katı (yüzde 646) kadar bir borcu bulunurken Türkiye'de bu oranı yüzde 30,9 düzeyinde. Dış borçta en kötü durumdaki İrlanda'yı, İngiltere, İsviçre, Hong Kong, Hollanda, Belçika izliyor. En iyi durumdaki ülkeler ise İran, Çin, Suudi Arabistan, Hindistan, Venezüella, Brezilya, Meksika, Kolombiya ve Rusya.

-İÇ BORÇ DA İÇ ACMIYOR-

Bazı ülkelerin dış borçlarının yanı sıra merkezi hükümetlerinin iç borçları küçümsenmeyecek bir düzeyde seyrediyor.

Japonya'nın iç borçlarının gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 131,59, Yunanistan'ın ise yüzde 102,17 düzeyinde. Bunu yüzde 86,02 ile Belçika, yüzde 63,3 ile Portekiz, yüzde 60,3 ile de İtalya izliyor.

İsrail merkezi hükümetinin iç borcu ise milli gelirin yüzde 59,63'ü, Avusturya'nın yüzde 56,99'ı Hindistan'ın yüzde 56,1'ini, Ürdün'ün de 49,17'sini buluyor.

Hollanda'da bu oran yüzde 46,49, Singapur'da da yüzde 40,34 düzeyinde.

-TÜRKİYE'NİN İÇ BORÇ DURUMU-

Türkiye'nin iç borcunun milli gelire oranı da yüzde 29,81. Bununla Türkiye 51 ülkenin bulunduğu sıralamada en borçlu ülkeler sıralamasında 22. sırada yer alıyor.

Türkiye'yi ise Tayvan, Macaristan, İsviçre, Kanada gibi ülkeler izliyor.

Amerika'nın iç borcunun milli gelire oranı yüzde 21,49 iken, İrlanda'da bu oran yüzde 20,11, İspanya'da da 16,68.

-İÇ BORÇ BAKIMINDAN ŞANSLI ÜLKELER-

Öte yandan iç borç bakımından şanslı ülkeler arasında ilk sırada iç borcunun milli gelire oranı yüzde 0,09 olan Estonya bulunuyor. Bunu yüzde 0,47 ile Hong Kong, yüzde 2 ile dünyanın en zengin ülkesi Lüksemburg takip ediyor.

İç borcun milli gelire oranı Ukrayna'da yüzde 2,65, Tayland'da yüzde 3,23, Rusya'da 3,72, Çin'de de yüzde 4,21 düzeyinde.
__________________
Bir moderatör kendi görüşü karşısındaki görüşlere saygı duymuyorsa artık böyle bir sitede bulunmak benim için bir anlam ifade etmiyor. Tarafsız moderatör şart....
ErdalGüler isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
 


Konuyu Toplam 4 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 4 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesaj?n?z? De?i?tirme Yetkiniz Yok

BB Code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Açık

Hizli Erisim


WEZ Format +2. ?uan Saat: 06:45.


Powered by: vBulletin. Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Copyright © - Bütün Haklar Sivaslilar.net'e aittir.