|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Anasayfa Haberler Sivas Haberler |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
![]() |
#1 |
Site Habercisi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sivaslilar.Net Şuan
![]() Üyelik Tarihi: 03.08.2005
Tecrübe Puanı: 942
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() Numune Hastanesi bünyesinde yaklaşık 2 ay önce oluşturulan ΄΄Sigara Bıraktırma Polikliniği΄΄ne bugüne kadar Türkiye genelinde yaklaşık bin kişinin başvurduğu bildirildi. Poliklinikten sorumlu Başhekim Yardımcısı, Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Şemsettin Sak, polikliniğine başvuran hastalara, sigarayı bırakmaları için verdiği eğitimin ardından sadece 1 defaya mahsus ABD΄den getirilen bir ilaç karışımıyla elde ettiği tek dozluk aşıyı uyguladığını belirtti. Günde 30-40 kişiye sigarayı bırakmaları için tedavi uyguladıklarını ifade eden Sak, sigarayı bırakmak isteyenlerin sağlık karneleriyle hastaneye gelmelerinin yeterli olacağını, sosyal güvencesi olmayanların da belli bir ücret alınarak tedavilerinin yapıldığını söyledi.Tedavi yöntemlerinin birincisinin eğitim, ikincisinin hastalara verdikleri ilaç olduğunu bildiren Dr. Sak, şöyle devam etti:΄΄Yaptığımız ilaç oksit giderici. Yani genel antidot bu. Genel antidot, vücuttaki zehirlenmeye karşı kullanılan bir ilaçtır. Bizim yaptığımız ilacın asla yan etkisi söz konusu değil. Bu antidoksandır. FDA (Amerikan İlaç Dairesi) müsaadesi olan, Amerika΄da kullanılan ilaçtır. Ama en çok hastanın karar vermesi önemli. Binlerce kez şahit oldum, yeter ki karar versin, yeter ki tıbbi yardım alsın, gayret etsin. Buraya gelen 100 kişiden 70-80΄i rahat bırakıyor. Sigara bırakılmayacak bir madde değil.΄΄ Kendisinin daha önce de bu hizmeti verdiğini, gelen yoğun talep üzerine polikliniğin oluşturulması kararı alındığını anlatan Sak, istendiği takdirde dünyada sigarayı bırakmayacak tek bir kişinin olmayacağını belirtti. Türkiye genelinde, aralarında Başbakanlık korumalarının da bulunduğu çok sayıda kişinin bu yöntemle sigarayı bıraktığını ifade eden Sak, şunları kaydetti:΄΄Sigara, insanın sinir sisteminde nikotin bağımlılığı sistemi kuruyor. Uyguladığımız tedavi, sistemi yüzde 70-80 oranında çökertiyor. Ondan sonra dünyanın en iyi ilacı insanın kendi vücudu. Sigara içilmediğinde vücut zaten temizleniyor. Mesela kişi hiç sigara içmediğinde, 8 dakika sonra karbonmonoksit, 24 saat sonra karbondioksit, 48 saat kanda nikotin kalmıyor. Kalp krizi geçirme riski yüzde 40 iniyor.΄΄ ΄΄TÜRKİYE΄YE MODEL OLACAK΄΄ Numune Hastahanesi Başhekimi Dr. İsmayil Yılmaz ise başlattıkları çalışmanın Türkiye΄de ilk olduğunu belirtti. Çalışmalarının Türkiye΄ye örnek olacağını ifade eden Yılmaz, ΄΄sigara çağımızın en büyük hastalığı. İnsanlığın en büyük düşmanlarından birisi. Toplumda da çok fazla sigara bağımlısı var. Bunların tedavisi için sunulmuş bir hizmet΄΄ dedi.Hastaneleri bünyesinde sigara üzerinde çalışan bir hekimlerinin olmasının, bu polikliniğin açılmasında önemli rol oynadığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:΄΄Türkiye΄de bir ilk. Bunu Sağlık Bakanlığı, büyük ihtimalle model proje olarak tüm Türkiye΄ye yayacak. Sigara, insanlığın baş düşmanı, bütün kanser çeşitlerinin altında sigara yatıyor. Bunun için önleyici bir çalışma olarak sigara bıraktırmanın çok önemli olduğunu düşündük, çalışma yaptık. Kent dışından da yoğun talep var. Polikliniğe bugüne kadar yaklaşık bin kişi başvurdu. Talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Sigara bırakma sıklığı oldukça yüksek. Bu bize şevk veriyor, çalışma azmi veriyor.΄΄Dr. Yılmaz, Sivas Valisi Veysel Dalmaz΄ın da polikliniğin kurulmasında ciddi katkıları olduğunu bildirdi. YOZGAT΄TAN 20 KİŞİLİK GRUP GELDİ Öte yandan, Yozgat΄ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Karaçokrak köyünden 20 kişi, Sigarayı Bıraktırma Polikliniğine başvurdu.Köylülerden Nevzat Berk, uzun yıllar sigara içtiğini belirtti.Polikliniği duyunca köyden 20 kişinin Sivas΄a geldiğini anlatan Berk, ΄΄sigara cinsel gücü düşürüyor. Bunun farkına herkes varıyor ama bu illeti bırakamıyorlar. Biz karar verdik, buraya geldik΄΄ diye konuştu. 75 YAŞINDAKİ KADIN, ÇOCUKLARIYLA SİGARAYI BIRAKIYOR Aynı köyde yaşayan 75 yaşındaki Gülsüm Daş da 25 yıldır sigara içtiğini, bir türlü sigarayı bırakamadığını söyledi.Oğullarıyla sigarayı bırakmak için Sivas΄a geldiğini belirten Taş, ΄΄75 yaşındayım. Sigarayı bırakmak istedim, doktora geldim. Doktorum nasihatler verdi. Çok memnun oldum. Artık elime de almam, içmem de΄΄ dedi.17 yaşındaki Ali Berk ise 3 yıl önce başladığı sigaradan erken yaşta kurtulmak istediği için polikliniğe başvurduğunu ifade etti.Yaşının küçük olmasına rağmen sigaranın zararlarını gördüğünü, içmeyen arkadaşlarına göre daha sağlıksız olduğunu belirten Berk, tedavinin ardından bir daha sigara içmeyeceğini söyledi.Polikliniğe gelenlerin, tedavinin ardından ellerindeki sigaraları kırdığı görüldü. |
![]() |
![]() ![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|