|
|||||||
| SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
| Anketler Burada anketleri bulabilirsiniz |

| Anketimiz: "Kürt Açılmı" Nedir? | |||
| Kürt açılımını destekliyorum olmalı. |
|
372 | 34,77% |
| Kürt açılmını deseteklemiyorum böyle bir şey gereksiz. |
|
683 | 63,83% |
| Konu hakkında hiç bir fikrim yok |
|
15 | 1,40% |
| Katılımcı sayısı: 1070. Sizin Bu Ankette Oy kullanma Yetkiniz Bulunmuyor | |||
|
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
|
#19 | |
|
Tecrübeli Yiğido
![]() ![]() ![]() nene-hatun Şuan
Son Aktivite: 10.06.2013 10:16
Tecrübe Puanı: 531
![]() |
Alıntı:
Sn pusula_58 , ekonomik verileri incelerseniz eğer , bölgelere göre yıllık gayri safi milli hasıladan en düşük payı alanlar doğu ve güneydoğu illeridir. Gaziantep hariç hepsinin oranları sıfırın altındadır. Yani batıda aç olan bir biçimde karnını doyuracak iş imkanı bulabilirken doğu da bu mümkün değildir. Tarım ,sanayi ve hayvancılık yok edilmiştir. Bir de bunların üstüne uzun seneler boyunca olağanüstü hal bölgesi olmasından kaynaklanan baskılar eklenince , insanların bir biçimde isyan etmemeleri ,radikal ve dış odaklı bölücü zihniyetlerin -tabi buna içteki işbirlikçileri de eklemek gerekiyor- eline düşmemeleri düşünülemez. Osmanlıda batıdaki gibi derebeylik feodalite sistemi yoktu. Ancak 16.yy dan itibaren İran'da Safevi devletinin kurulmasıyla birlikte Yavuz Sultan Selim ,Kürtleri onlara karşı kullanmak adına Kürt aşiretlerine ve beylerine bazı ayrıcalıklar vermiştir. Böylelikle feodalleşme süreci başlamış oldu. Çaldıran savaşından sonra da Kürtler özel bir statüye tabi tutulmuştur. Doğudaki düzeni sağlama işi İdris-i Bitlisi'ye verilmiş ve alevi Türklerin ve Türkmenlerin soyunun kazınması için Yavuz sultan selim tarafından teşvik edilmiştir. Hatta bu işi daha iyi yapabilmeleri için 33 Kürt beyine derebeylik verilmiştir bir fermanla. Yani Kürt beyleri bulundukları köylerin arazilerin sahibi olmuşlardır. Anlayacağınız Kürtler , verilen ayrıcalıklarla epey şımartılmıştır. Ancak Osmanlının güç kaybetmeye başlamasıyla ,aşırı feodalleşmeyi önlemek için Kürtlere bazı ayrıcalıklar verilmeye başlanmış. Örneğin; II.Abdülhamit'in, Kürt Hamidiye alayları ve Kürt aşireti mektepleri kurması Kürtleri yeniden merkezi sistemin içine çekmek için yapılan girişimlerdir. Aslında ilginç olan ,Yavuz Selimden itibaren Osmanlı, Kürtleri Türklere karşı kullanmak karşılığında Kürtleri feodalleştirirken; II.Abdülhamit'ten itibaren ,Kürtleri Ermenilere karşı kullanmak karşılığında , Kürtleri merkeze bağlamak istemiştir. Neyse T.C kurulduğunda bu konuda epey çalışmalar yapılmış ziraat mühendisleri yetiştirilmesine önem verilmiş. Avrupa'dan kaçan Yahudi bilim adamları sayesinde epey gelişmeler kaydedilmiş. Atatürk'ün ölümünde sonra ve 2.dünya savaşının girmesiyle de askıya alınmış. 1945 te çıkarılan çiftçiyi topraklandırma kanunu öncesinde güneydoğu ve doğu illerinde araştırmalar yapılmış .Bu araştırmalar sonucunda ortaya çok büyük arazi parçalarının az sayıdaki insanların elinde toplandığı görülmüş. Ancak her zaman ki gibi oy kaygısıyla özellikle Adnan Menderes ve arkadaşlarının da büyük çabalarıyla bu kanun hayata geçirilememiştir. Ekonomi ve feodalitenin yanına ,köylümüzü yetiştirmek ve eğitmek amacıyla açılan köy enstitülerimizi ,kapatmak için yapılan rezillikleri ve yobazlıkları da eklersek olanlara çokta şaşmamak gerekiyor. Geçen gün ulusal tv de şehit aileleri derneği başkanı Pakize Akbaba'nın bir konuşmasını izledim. Kurduğu bir cümle çok dikkat çekiciydi.Şöyle diyordu: Ben Kürt kardeşimin bastığı toprağa kurban olurum. Benim derdim dağdakiyle. Eğer oğlu 7 kurşunla şehit edilmiş olan bir ana tüm bu acılara karşın pkklı ile Kürt kardeşlerini ayırabiliyorsa , devlet bunu haydi haydi yapabilmelidir. Yani işin özü hepsini aynı kefeye koyup kırıp dökmemek gerekiyor. Böyle yapıldığı takdirde insanlar radikalleşiyor. Belki o koşullar altında yaşasak biz de bir biçimde radikalleşebiliriz. İşte paylaştığınız yazı bu nedenle yanlış. Zira bu tür yazıları okuyanlar aynı bilinç düzeyine sahip değiller. Bu yazıda bahsedilen pislikler bir ırka ait değil. Bunu Türk'ü de yapıyor , Çerkez'i de Laz'ı da. Yani kötü her yer de kötüdür.
|
|
| Konuyu Toplam 3 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 3 Misafir) | |
|
|