Forum - Ana Sayfa Takvim S?k Sorulan Sorular Arama

Zurück   Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar > İlçelerimiz ve Köylerimiz (Sivas ilçeler) > Köylerimiz (Sivas Köyleri)
SİTE ANA SAYFA Galeri Kayıt ol Yardım Ajanda Oyunlar Arama Bugünki Mesajlar Forumlar? Okundu Kabul Et

Köylerimiz (Sivas Köyleri) Bu köşede köyünüzü tanıtabilirsiniz



Son 15 Mesaj : Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler           »          Şehzade Osman           »          Hatıra defteri           »          Antilop İle Akrebin Dostluğu           »          Karagöz İle Hacivat Konuşmaları 2           »          Sitemizin Ozanları           »          SEVDİM İŞTE....           »          NEFRET ETTİM İŞTE!!!!!           »          AFORİZMALAR (SAÇMALAMLAR)-1           »          SEÇKİNLER/SEÇİLMİŞLER DÜNYASI           »          Hatalarımızdan Dersler Alabilmek Ümidiyle.           »          Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Değil Miyim)           »          İnancımızı Kullananların Artık Tuzağına Düşmeyelim.           »          ULAŞ-Yapalı           »          TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR PAYLAŞIMAZ
Cevapla
 
Seçenekler Arama Stil
Alt 07.09.2008, 11:04   #1
Ömer TURAL
Yeni Yiğido
NO AVATAR
 
Ömer TURAL Şuan Ömer TURAL isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 06.01.2009 19:23

Üyelik Tarihi: 26.03.2008
Mesajlar: 9
Tecrübe Puanı: 0 Ömer TURAL FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart KARAGÖL KÖYÜNÜN KURULUŞU

--------------------------------------------------------------------------------
KARAGÖL KÖYÜNÜN KURULUŞU

Köyün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekte olup,kimilerine göre Ermeni vatandaşlarımız tarafından rumi 1171 yılında olabilecegi kesin olmamakla birlikte tahmin edilip,kuvetli bir yorum yapılmaktadır.

Türkmen komşularımızın Karagöl köyünü keşfetmesi rumi 1242 tarihine ras gelir.Hamzalı, keklicek,Saraç gibi yerleşim yerlerinde yaşayan Türkmen aşiretleri her nedense bulundukları mevkiden kalktıklarında develerle Kızıl ırmagı geçerler.Karagöl köyüne gelip şimdiki bulunan okulun arkasına konaklarlar.Develerle ve koyun sürüsüyle gelen bu aşiret hayvanlarına su bulmakta zorlanır.
Köyde bulunan Ermeni kardeşlerimizden su yeri sorarak kamışlığın arasındaki su gözünü bulmaları için yardım görürler.

Ermeni'lerle Türk'lerin kültür ortaklıkları ayndır.Bu sebepten dolayı yıllar yılı kardeşhane kardeş hane beraber yaşamışlar.Ermeni vatandaşlar Türkmen aşiretine çok güzel bişr teklifte bulunurlar,gelin dıostlarım köyün bir yanını siz,öbür yanınıda biz şenlendirelim derler.,

Türkmen aşireti genelde hayvancılıkla geçimini sağlayan bir topluluga sahiptir,Koyunlarını rahatlıkla sulayacak su bulmaları lazım gelmektedir.Su konusundan önemli ,sazaklık olan Karagöl köyü mühütünde sivri sinek çok oldugundan ,develere sinekler rahat vermez düşüncesiyle Karşı köylerden Köseli,Kuşkayası'na akın ederler.
Köseli ve çevresinde her kayanın dibinde cağal cağal abuhayat gibi su aktıgını gören Türkmen aşireti,bu yayla ortamında olan mühütte koyun ve büyük baş hayvanları otlatacak ot bol oldugunu görünce bu yöreye yerleşirler.Bu yörede sütlüğanı,keven,kekik üçgül ,kara yonca gibi bitkikrin bol olması ,süt ve ürünleri peynir,yoğurt, tere yağ , kaymak ve bal'ı çok olmasından aşiret bu yöreye konaklayıp eğleiir.

Türkmen aşiretleri başlarında savranları taki halebe yük getirip götürerek nakliyecilik yapmışlardır.
Savran:Her deve kafilesinin(katarıının)deveci başı eşegin üstünde giden savran o deve katranının yetkilisidir.

Türkmen'lerin ve Şarrk mahacurlarının,Boşnakların,Göç menlerin Karagöl köyüne yerleşmesiünya tarih boyunca değişimlere ugramış.Birçok milletler degişik coğrafya konumunda yaşama geregi duymuşlardır.

Ermeni kardeşlerimiz zamanında gönülü olarak Avrupa'ya tahsil yapmaya gönderilmiş.Avrupada bir çok Ermeni vatandaşlarımız bilim adamı olarak yetişmiştir.Eskiden beri zanatkar olan bu kardeşlerimiz.Avrupanın kendileriyle ticari ilişkiye girmesiyle ,zengin olurlar, bu vatandaşlarımız İstanbul gibi ticareti daha elverişli olan yerlere gitmeyi tercih etmişlerdir.

Zamanla boş kalan bu yerlere devlet buraların boş kalmaması için Karşı köyleden Türkmenleri getirmek istemişsede Türkmenler eski alışkanlıklarından kopamayıp defalarca karşı köylere gerisingeriye dönmüşler.

Kendleriyle iyi anlaştıkları için Türkmen aşireti ,Ermeni vatandaşların gitmelerini istememişler .Kalmaları için çok ısrarda bulunmuşlar.

sonradan Karagöl köyünün ehemiyetini anlayan bu Türkmen aşireti Karagöle yerleşmeye başlamış .Geride kalan Ermenilere çok iyi davranan Türkmenler kendilerine her türlü yardımda bulunup,destek saglamışlar.Öyleki Karagöl köyü ilk ögretim okulunda kayıtları mevcutur.

1915-1917 arası Erzurmdan gelen Şark mahacurlar bir kısmı Konya ,Aksaraya gitmişlerse de kimileride Karagöl köyüne yerleşip kalmışlardır.

1924 tarihinde Yoğuslavya'dan Boşnak'lar ve Arnvut gelip yerleşmiş olup

1936 yılında ise Romanya'dan şimdiki Bulgaristandan iskan edilmişlerdir.

Şonradan göçmenler genelde Eskişehir,Bursa gibi degişlik illere gitmişlerdir.

Şu an köyümüz Türkmen Komşularla ağrlklıdır.Eskiki ayrıcalık kalmamış,Türkmen ,şark, boşnak, göçmen bir birlerinden kız alıp vererek kaynaşmışlar.Kültür,gelekse genel,örf adete dönüşmüştür.

Ömer TURAL.

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...] web sitesinden daha geniş bilgi alabilirsiniz
Ömer TURAL isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesaj?n?z? De?i?tirme Yetkiniz Yok

BB Code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Karagöl köyü www.karagolkoyu.info Ömer TURAL Köylerimiz (Sivas Köyleri) 0 07.06.2008 12:28
SİVASSPOR'un Kuruluşu Serd@r SivasSpor 1 12.05.2008 08:02
Karagöl Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği erkansahin Türkiye'deki Dernekler 2 05.05.2008 11:18


WEZ Format +2. ?uan Saat: 19:27.


Powered by: vBulletin. Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Copyright © - Bütün Haklar Sivaslilar.net'e aittir.