|
|||||||
| SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Arama | Bugünki Mesajlar | Forumlar? Okundu Kabul Et |
| Serbest Kürsü Serbest Konular |

![]() |
|
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
|
#1 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() vicente58 Şuan
Son Aktivite: 26.01.2015 14:08
Tecrübe Puanı: 676
![]() |
Cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehrimizin bir kültür şehri olduğu her fırsatta çeşitli platformlarda belirtilmektedir. Kültür şehri Sivas'ımızın bir diğer özelliğide Türkiye'nin sayılı demiryolu şehirlerinden biri olmasıdır. Evet Sivas cumhuriyet döneminden beri bünyesinde barındırdığı demiryolu kurumları ile tam bir demiryolu şehridir. Tren garımız, ilçe ve köylerimizde bulunan istasyonlarımız, Tüdemsaş vagon fabrikası, yol atölyesi, beton travers fabrikası, şimdi başka bir kuruma hizmet veren TCDD Hastanesi, şehrin merkezinde önemli bir alanı kaplayan lojmanlar, demiryolu konusunda eğitim veren okulları ve TCDD 4. bölge müdürlüğünün bulunduğu Sivas'ta bunca yıldır oluşan demiryolu kültürünü anlatan bir demiryolu müzesi olmaması çok büyük bir eksikliktir. Bizim gibi demiryolu şehri olan eskişehirde ve istanbul, ankara, izmir gibi büyük kentlerde bulunan demiryolu müzesinden Sivas'a da açılması gerekiyor. Tüdemsaş genel müdürlüğü ve tcdd genel müdürlüğüne bağlı kurumların ortak hareketiyle uygun bir alanda demiryolu müzesi kurulması için artık vakit kaybetmeden çalışma yapılmalıdır. Bu kurumlardaki yöneticilerimizi bu konuda çalışma yapmaya davet ediyor, diğer kurum ve sivil toplum kuruluşlarınıda gerekli çalışmaların yapılması için görüş beyan etmeye davet ediyorum.
|
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 3 Kullanıcı vicente58'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#2 |
|
Navigator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _DuMaN_58 Şuan
Son Aktivite: 04.02.2016 20:29
Tournaments Won: 3Üyelik Tarihi: 20.08.2006
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Evet güzel bir öneri. Destekliyorum. Eğer burda destek sayısı artarsa Sivaslilar.net olarak gerekli yerlere müraacat edebiliriz. En azından fikrimizi beyan edebiliriz. Ama destek olması lazım. Tüm üyelerimizin konu hakkında düşüncelerini paylaşmalarını rica ediyorum.
|
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 3 Kullanıcı _DuMaN_58'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#3 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() NECMEDDİN ÖZBEK Şuan
Son Aktivite: 18.01.2015 21:31
Tecrübe Puanı: 1562
![]() |
1965-1991 yıllarında tüdemsaş çırak okulu mezunu bir işçi olarak çalıştığımız dönemdede bu konu çok gündeme geldi maalesef her şeyiyle tamamen sivas tüdemsaş işçi ve memuruyla üretilen bozkurt isimli lokomotifin tüdemsaş girişine maketininde genel müdürlük teşhir salonuna konulmasından başka bir şey yapılmadı.
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar NECMEDDİN ÖZBEK'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#4 |
|
Usta Yiğido
![]() |
rica ederim necmettin amca sizlerin sayesinde Sivas demiryolu şehri oldu. Benim babamda tüdemsaşta çalıştığından, çocukluğum lojmanlarda ve atölyenin arkasındaki eski lokomotiflerin arasında oynayarak geçtiği için uzun zamandır düşünüyordum bu konuyu. İnşallah birileri inisiyatifni kullanıp bu konuda gerekli adımları atar.
|
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar vicente58'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#5 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() NECMEDDİN ÖZBEK Şuan
Son Aktivite: 18.01.2015 21:31
Tecrübe Puanı: 1562
![]() |
sevgili kardeşim vicente-58 babanızın ismini yazsaydınız mutlaka tanırdım.
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar NECMEDDİN ÖZBEK'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#6 |
|
Tecrübeli Yiğido
![]() ![]() ![]() AĞAOĞULLARI Şuan
Son Aktivite: 08.11.2017 12:02
Tecrübe Puanı: 643
![]() |
Çok güzel bir fikir gönülden katılıyorum ve destekliyorum. Eski ismiyle konuşalım DDY yolları cer atelyesi veya TC DDY fafrikaları olarak bilinir. Bir çok yan kuruluşları bulunan bir müessesedir. Hastanesi,lojmanı, Okulu, Sineması, 4 işletmesi, Yol atelyesi,Beton traves fabrikası gibi birçok irili ufaklı kuruluşları bagrında barındıran büyük bir kuruluştu. Yıllar öncesinde burada 5 bin kişi ekmek yiyordu.
Yük vagon imalatı vardı, vagon tamır bölümü vardı,Yolcu vagon tamiratı vardi. Lokomatif bakımı ve tamiratı vardı burada insan yapılır derlerdi. Burası DDY camiasının bel kemığı idi. Ve birde Eskişehir vardı. Sivasta ilk Bozkurt lokomatif Türk mühendis teknik eleman ve işcisinin el emeğı ve göz nuru ile meydana getirildi ve yıllarca halkın hızmetinde kullanıldı. Netice itibariyle zaman sonrasında emekliye ayrıldı maketi girişte bulunuyor. Böyle bir müessesenin demiryol teşkilatını ihtiva ve temsil eden bir müzesi niçin olmasın bu onun tabii hakkıdır. Hatta geç bile kalınmıştır şimdiye kadar yapılmış olmalıydı. Bütün imalat sanayı sergilenmelidir. Kullanılan alet ve adavetler gün ışığına çıkmalıdır. Çok geniş kapsamlı olarak düşünülür ve göz doldurur. İstanbul Sirkeci garında küçük bir bekleme salonunu müzeye çevirmişler.ücretsiz giriş vermişler burayı çok gezdim .Burası yeterli değil sıradan parçalar koymuşlar. Demiryol camiasının neleri yoktu ki, maniplesinden telefonuna kadar bunları burada sıralamak istemiyorum çok yer tutar. 2011 yılı yazında sivasta idim merakımdan olacak ki bu fabrikayı gezmek aklıma geldı. Gerekli yerden izin alarak yük vagonaj dahıl bir çok bölümlerini gezdim.Eski gördüklerimle bugünkü durumunu mukayese ettim çok farklılıklar gördüm. Birçok şeyler değişmiş daha sağlam ve mazbut hale gelmiş. Böyle bir müesseseye adına yakışır çok içerikli ve teşkilatli bir müze yakışır. Bu konuyu gündemden düşürmeden devamlı yazılı basında ve görsel yayında sıcaklığını devam ettirmek gerek. Sivaslı vekillere ve Bakanlara bunu çok iyi işlemek gerek . Bu olayı gerekirse Başbakana kadar götürmek ve sözünü almak için mücadele vermek ihtiyacı duyulmalıdır. Sivas millet vekilleri ve Sivaslı Bakanlar ile Sivas ın milkiye mensupları el ele vererek gündemden düşürmeden işletmek ,anlatmak , almak için uğraş vermeliler. İstenirse oluyor yapılıyor Demiryolları da böyle alınmıştır,Üniversitede böyle alınmıştır, Demirçelikte böyle yapılmıştır. Önce istemek devamı sıkı takip etmek sonrası mücadeleyi sürdürmek sonuç başarıdır. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Usta Yiğido
![]() |
Bu konuya fazla ilgi yok galiba..
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Navigator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _DuMaN_58 Şuan
Son Aktivite: 04.02.2016 20:29
Tournaments Won: 3Üyelik Tarihi: 20.08.2006
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ben gerekli destek sözünü verdim. Ama başkalarından destek sözlerini duyamadık, belkide Sivas bu yüzden kaybediyor.
|
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar _DuMaN_58'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#9 |
|
Usta Yiğido
![]() |
TCDD Eskişehir Müzesi oldukça iyi bir örnek. Sivas'ıımz da da böyle bir müze olabilir. Ve pek çok parça sergilenebilir, Tüdemsaş için müzede ayrı bir bölüm oluşturulabilir vs.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | Arama |
| Stil | |
|
|