![]() |
#171 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() abdussvs Şuan
![]() Son Aktivite: 16.04.2012 12:47
Tecrübe Puanı: 689
![]() ![]() |
![]() Toplumumuzda oluşmaya başlayan yanlış kanılardan birisi haline gelen olay sanki Alevilik ayrı bir din gibi. Sonuçta bu Alevi kardeşlerimizde müslüman ama nedendir ki cenazelerini camiden kaldırmazlar, cemevini ibadethane kabul ederler kısacası kendi kendilerini soyutluyorlar. Sonuçta hepimiz Elhamdülillah Müslümanız, Dinimiz, Peygamberimiz, Kitabımız bir ...
![]() |
#172 | |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() abdussvs Şuan
![]() Son Aktivite: 16.04.2012 12:47
Tecrübe Puanı: 689
![]() ![]() |
![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 | |
Genel Koordinatör
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertugrul Şuan
![]() Son Aktivite: 19.01.2013 13:22
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Alıntı:
Aleviliğin yazılı olmasa da kurallarında, edebinde ve geleneğinde Semah = Namaz diye bir şey yok ! İbadeti yanlız Allah emreder şeklini, zamanı, biçimini ya Vahiy yolu ile direkt bildirir yada Resulü aracılığı ile bildirir. Allah Resulü tabiri caiz ise Kurran'ın kullanma klavuzu gibidir. Kitabımızda ki Namaz emrinin kurallarını bize Peygamber Efendimiz öğretir. Namazında şekli, zamanı ve kuralları gayet açıktır. Kelime manasını ele alıp bireyler istediği gibi yorum yapamazlar. İslam'ın nasları tartışılmazdır ki bunlardan biri de Namazdır. Bu forumda Alevi-Sünni tartışması faydadan çok zarar getirir. İyi niyetli, halis düşünceli arkadaşlarımız bu tartışmaya girmeyeceklerdir.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#174 |
Yasaklı
![]() Esengül Şuan
![]() Son Aktivite: 02.09.2010 23:31
Tecrübe Puanı: 0
![]() |
![]() Hakka giden yol, alınan nefes sayısı kadardır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Yasaklı
![]() Esengül Şuan
![]() |
![]() Şu benim sevdiğim Muhammed Ali Kumru dost dost deyü öten Ali'dir Sakınan çağıran mahrum mu kalır Şu sefiller carına yeten Ali'dir Ali'm tutdu Zülfikâr'ın sapını Döndürdi kâfirin dine hepini Mağribde attı kudret topunu Maşrıkta uzatıp tutan Ali'dir Muhammed mi'raca gidecek oldu Ali Muhammed'i gönderi geldi Doksan bin kelâmı o demde sordu Soran Muhammed dinleyen Ali'dir Âşıka dilden halife kılandan Bülbül ayrılır mı gonca gülünden Dad be dad çağırdı devin elinden Kesikbaş carına yeten Ali'dir Ecel kayıp nasib kayıp er kayıp Ya Ali sırrına ermedim deyip KUL HİMMET ortaya bir nişan koyup Bir olup birliğe yeten Ali'dir. (Cönk no: 4, sayfa: 28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Yasaklı
![]() Esengül Şuan
![]() |
![]() Bugün yâr bize geldi Gülleri taze geldi Önünde Kanber ile Ali Murtaza geldi Ali benim mâhımdır Kâbe kıblegâhımdır Mir'aç'taki Muhammed O benim padişâhımdır Padişâhım Yaradan Okurum ağ-karadan Ben yardan ayrılalı Yüzyıl geçti aradan Arayı uzattılar Yaraya tuz ektiler Avluya bir kul geldi Bedestende sattılar Sattılar bedestende Gül biter gülistanda Muhammed'le hatemi Bergüzardır aslanda Daha ben intizârım Aslanda bergüzarım Ben sevdanla gezerim El yarine kavuşmuş İntizarlık çekerim Gözyaşını dökerim Dökerim göz yaşını Bak Mevlâ'nın işine** Dört eyledi kapısın Lâl ü gevher yapısın Kâfirler şehit etti İmamların hepisin İmam Hüseyn'e kıydılar Hasan'a ağı verdiler Zeynel ile Bakır'ı Bir zindana koydular Zindan bize mezardır Hak yolları gözetir Câfer'in bin yarası Mehdi Kâzım Rıza'dır (I)rıza'ya ağladım Çeşmim yaşı çağladım Ol Hasan Askeri'yle On ikiye bağladım On ikidir katarım Türlü mercan satarım Yüküm lâl ü gevherdir Müşteriye satarım Satarım müşteriye Kalka gören yürüye Melekler el kaldırdı Cenneteki huriye El kaldıra Süphan'a İsm-i Âzam okuna İmamların duâsı Kaldı ulu divana Ulu divan kuruldu Cümle mahluk dirildi ..................... oldu Muhtar önde vuruldu Muhtar'a hû dediler Ehline nur dediler Muhammed rehber oldu Ali'ye pîr dediler Pîr dediler Ali'ye Hacı Bektaş Velî'ye Hacı Bektaş nâmını Verdi Kızıl Deli'ye Kızıl Deli tâcımız Muhammed Mir'ac'ımız Gürledik mi Karaca Ahmet Yalıncık duâcımız KUL HİMMET'tir adımız Burda yoktur yadımız Şâh-ı Merdan aşkına Hak versin muradımız. (Cönk no: 9, sayfa: 102-105) |
![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Yasaklı
![]() Esengül Şuan
![]() |
![]() Ey âşıki saramadın yâremi Yâreme em olup merhem çalasın Yarem deşilmiştir sarılmaz madem Arayıp da hekimini bulasın Dört kapı açıldı hangisi vardır Bu manaya ermek hayli hünerdir Deryanın dibinde kaç şehir vardır Çarşısını pazarını bilesin Mehdî çıkmış diye tellâl bağırdı Bir teknesi vardır kırklar yoğurdı On iki kız sekiz oğlan doğurdu Onların ne olduğunu bilesin Âşıkların sözlerine has derim Muhammed'i gördüm Ali dost derim Yedi bin yedi yüz âyet isterim Yüz on daha vardır onu bilesin Benim sevdiceğim Takî Nakî'dir Dost bağında bülbüller şakıtır Yüz kardaşın hocası var okutur Onlarıñ da ne olduğun bilesin Düzüm düzüm olmuş yüzünün beni Açılmıştır gül benzinde yanağı Sar'öküzün alnındaki beneği Kanadında ne yazılı bilesin Var bul bir delilin yaka fenerin Kaç hamail vardır şems ü kamerin Sar'öküzün bastıcağı mermerin Direğinde ne olduğun bilesin Âriflerin sözü hilaf yazılmaz Güher olmayınca hatem düzülmez Bir kız vardır hergiz kuşağı çözülmez Anasının kande olduğun bilesin Dinleyeyim KUL HİMMET'in sözlerin Onda gördüm yedilerin izlerin Muhammed'in koynundaki kızların Huri midir peri midir bilesin (Cönk no: 6, sayfa: 10-11) |
![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Yasaklı
![]() Esengül Şuan
![]() |
![]() Büyüklere karsI saygIlI olun ki çocuklar da size karsI saygIlI olsunlar. Cahil dosttan ziyade akIllI düsmana güven. Cahil ile sakIn latife etme. Dili zehirli oldugundan gönlünü yaralar. Cahil, ne kendi eksigini görür, ne de ögütlere kulak asar. Cahilden uzak kalmak, akIllIya yaklasmakla esittir. Cahiller çogalInca bilginler garip olurlar. Can gözü kör olunca, gözle görmenin bir yararI yoktur. Cehaleti ilimle geri çevirin. Cehalet ve gaflet alimin kalbinde olmaz. Fakat alimler, zengin cahillerin karsIsInda, ancak ilim sayesinde yükselirler. Cimri zengin, cömert yoksuldan daha yoksuldur. Cimri her zaman asagIlIktIr, kIskanç olan her zaman iskencededir. Cimrinin dostu bulunmaz. Cömertlik alIskanlIklarIn en üstünüdür. Cömertlik, istemeden önce vermektir, istendikten sonra vermek utançtandIr ve kötüdür. ÇalIsan kötülük düsünemez, çalIsmayan da kötülükten kurtulamaz. ÇalIsmak kadar dinlenmeyi de görev bil, ihmal etme. SaglIgInIza eza etmeyin, saglIgIn bozulmasI kolay; elde etmek ise zordur. Çocuk açIsIndan hiçbir süt anne sütünden iyi degildir. Çocuklara sevgi ve büyüklere saygI gösteriniz.Çocuklara söz verdiginizde kesinlikle sözünüzde durunuz. Çocugun kalbi hiç ekilmemis bir tarla gibidir. Ona ne verilirse kabul eder. Çocugunuzun yedi yIl oyun oynamasIna müsade ediniz ve yedi yIl ona yasam edebini ögretiniz. Çogu insan medhedilip övüldügü için gurura kapIlIr. Çogu sözler hamleden daha serttir. Çok akIllI insanlar baskalarInIn hatalarIndan ögrenirler ve hata yapmazlar; akIllI insanlar hata yapar ve ders çIkararak bir daha yapmazlar; ahmak insanlar da sürekli hata yapar, gene de ders çIkarmazlar. Çok kimseler varisleri kavga etsinler diye mal toplamaya çalIsIrlar. Çok sakacI insanI ciddiye almazlar. Çok yasayanIn ömrü, dostlarIna aglamakla geçecektir. Dert ve gam, ihtiyarlIgIn yarIsIdIr. Dil, aklIn tercümanIdIr.Dil, insanIn terazisidir. Dil yIrtIcIdIr; yularI bIrakIldI mI salar, parçalar. Dili tatlI olanIn arkadasI çok olur. Dilini sövüp saymaya alIstIrma. TatlI dilli ol. Kötü söz alIskanlIgI insanI soysuz yapar. Dilini küfre alIstIrma. TatlI dilli ol. Yoksa önüne gelene havlayan köpeklere dönersin. HalkI zorla kendinden nefret ettirirsin. Dilsiz ol, yalancI olma. Dilinizi daima iyi kullanInIz. O sizi saadete götürdügü gibi, felakete de götürebilir. DindarlIgIn en üstünü, dindarlIgI gizlemektir. Dinle, ögrenirsin. Sus, esen kalIrsIn. Dogru, dürüst ve nazik kisileri seçin ve çIkar ummadan ve korkmadan acI gerçekleri söyleyebilenleri tercih edin. Dogru her zaman yüce, yalancI her zaman asagI ve cücedir. Dogru söz söyleyenin delili kuvvetli olur. Dogruluk en iyi yol, bilgi en iyi kIlavuzdur. Dogruluk, hakkIn dilidir. Dost, sen yokken dostluk sartInI yerine getiren kimsedir. Dost, kardesini üç halde korumadIkça tam dost olamaz: düskünlügünde, kendisi bulunmadIgI vakit, ölümünden sonra. Dostun olmayIsI, bir çesit gariplik ve yalnIzlIktIr. DostlarI yitirmek gurbete düsmektir. DostlarIma dost olanlarI çok severim ve onlarIn kIymetlerini de dostluklarIn dereceleriyle ölçerim. DostlarIn çogalsIn diye çIrpInma. OnlarI bir gün ihmal etmeye kalkarsan çabucak düsmanIn olurlar. Dostlar ates gibidir. Pek çogalIrlarsa yakarlar. DostlarInIn kötüsü seni iyi gününde arayIp sIkIntIlI zamanInda yüz üstü bIrakandIr. Dostluk en yakIn akrabalIktIr. Dostluk elde edilmis akrabalIktIr. Dostlukta asIrI gitme, kimbilir belki o dostun bir gün düsmanIn olur, düsmanlIkta da asIrI gitme, kimbilir belki o düsmanIn bir gün dostun olur. Dostunu ihtiyatla sev, olabilir ki bir gün sana düsman olur; düsmanInla da ihtiyata riayet ederek düsmanlIkta bulun, olabilir ki bir gün sana dost kesilir. Dostunun düsmanInI kendine dost seçme. Dünya geçici gölgedir. DünyanIn en degerli hazinesi ögüttür, ama ondan ucuzu da yoktur. DünyayI yutsa yoksul kalacak biri vardIr: Aç gözlü. Düsene sevinme, zamanIn sana ne sakladIgInI bilemezsin. DüsmanI kovalamayInIz, onlardan yaralananlarIn yarasInI sarInIz, esirlerini tedavi ediniz. DüsmanlIk, kalbi mesgul eder. Düsünce akIllarIn cilasIdIr. Düsünce ve prensiplerini kendi hayatlarInda da uygulayan kimselerin bilgi IsIklarIyla aydInlanInIz. Düsünün, sonra konusun, yanIlmalardan kurtulacaksInIz. Edep, aklIn suretidir. Edep, en iyi mirastIr. Edep, had tanImaktIr. Edep insanIn kemalidir. Edep insan için güzel elbise menzilesindedir. Edepsiz olan kimsenin ayIplarI çok olur. Eger ararsak kendimize kolayca düsman bulabiliriz, ama ne kadar ararsak dost bulmak kolay degil. Eger baskalarInI Islah etmek istiyorsan önce kendini Islah et. Kendin fasid oldugun halde baskalarInI Islah etmekle çalIsmak çok büyük bir kusurdur. Eger bilgiyi hak edene vermezseniz o kisiye zulmetmis olursunuz; hak etmeyene verirseniz bilgiye zulmetmis olursunuz. Eger bir seyahata çIkarsanIz, gittiginiz yerlerin adetlerine uymaya çalIsInIz.Eger sIrlarInIzI birbirinize açarsanIz, artIk onu gizleyemezsiniz. Eger hayIrlI bir is görmek istersen, bugünün isini yarIna koyma. Çünkü yarIna kadar ne olacagI belli degildir. Fena bir ise baslayacagIn zaman da acele etme. Belki hayIrlI bir düsünce, sana o fenalIktan gelecek olan tehlikeye mani olur. Eger talihin açIk ise kusurlarIn kapalI kalIr. Eglence ve zevke kapIlan akIldan kaybeder. Elbiseleriniz eski de olsa, kalpleriniz yeni ve temiz olsun. El islerine yardIm edin; çünkü bu yoksullugu azaltIr, hayat standardInI artIrIr. Emanetin en feyizlisi ahde vefadIr. En ahmak insan, kendini herkesten akIllI sanandIr. En akIllI insan, ögütleri dinlemekten vazgeçmeyen insandIr. En büyük yardIm, en çabuk yapIlan yardImdIr. En büyük zenginlik akIl, en siddetli yoksulluk ahmaklIktIr. En büyük zenginlik akIl, en siddetli yoksulluk ahmaklIktIr. En faydalI bilgi, uygulanabilendir. |
![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Tecrübeli Yiğido
![]() ![]() ![]() kocak58 Şuan
![]() Son Aktivite: 08.09.2011 19:41
![]() Üyelik Tarihi: 17.06.2008
Tecrübe Puanı: 651
![]() |
![]() ali gibi davranmıyosunuz
namaz tok kendi kendinize cem ayini yapıyosunuz oruç yok değişik değişik adetler islamın aslını hz peygamber efendimiz göstermiş hz. ali de ona göre yaşamış tüm müslümanların sevdiği bir kişi cami yerine cem evine gidiyosuunuz allahı evi olan camiyi terk ediyosunz ama hz. ali böle yapmazdı eğer yaşasaydı bu yaptıklarınızın doğru olmadığını sölerdi beni yanlış anlamayın kışkırtmak için sölemiyorum kişesel fikirlrim ister kabul edin ister yanlış
![]() |
#180 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() madımak_58 Şuan
![]() Son Aktivite: 16.10.2012 12:47
Tecrübe Puanı: 728
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Alevi ve Bektaşiler, neden camiye gitmiyorlar?
sürekli bize yönletmiş olduğunuz soru.üzerinde tartışmalara yer vermeyecek yazılı kaynaklar istiyorsunuz.pekala o çok merak ettiğiniz soruların cevaplarını paylaşalım bakalım.kaç kişi sonuna kadar okuyup,saygı gösterecek... 1) Bilindiği gibi Hz. Muhammed’in soyu Kureyş kabilesinden gelmektedir. Kureyş kabilesi ise; Abdümenaf’ın aynı bâtında doğan iki oğlunun temsil ettiği kabiledir. Bu iki kardeş: Haşim (Amr) ve Abdüşems’tir. 2) Haşimiler: Abdimenaf- Haşim (Amr)- Mutallib- Abdulmutallib (Şeybe)-Abdulmutallib’in oğulları, Abdullah ve Ebu Talip’tir. Abdullah’ın oğlu da Hz. Muhammed’tir. Ebu Talib’in oğlu ise Hz. Ali’dir. 3) Ümeyye oğulları: Abdimenaf-Abdüşems- Ümeyye- Harb- Sahar (Ebû-Süfyan)- Muaviye ve Yezid’dir. (Emeviler) Daha İslamiyet öncesi Kâbe’nin yönetimi ile ilgili olarak başlayan bu iki ailenin düşmanlıkları, Kerbelâ’ya kadar sürmüş, hatta Kerbelâ’dan sonra da devam etmiştir. Hazret-i Peygamber’in vefatından sonra hilafet, Ümeyye oğullarının eline geçmişti. Daha Hz. Peygamber zamanında başlayan ayrılıklar, Hz. Peygamber’in Hakk’a yürümesinden sonra giderek artmıştır. Özellikle Ümeyye oğullarından Muaviye ve oğlu Yezid, hilafeti ellerinde tutabilmek uğruna Hz. Ali ve onun soyuna akla ve hayale gelmeyecek hile ve kötülükler yapmışlardır. Yüz yıllar boyunca camilerde, Hz. Ali ve soyuna küfürler edilmiş, Hz. Ali ve soyu için akla va hayale gelmeyecek hakaretler yapılmıştır. Hz. Ali ve onları sevenlere, onlara taraftar olanlara korkunç işkenceler uygulanmıştır. Ancak, Emevi saltanatının sona ermesiyle birlikte bitecek sanılan bu zulüm, Abbasiler döneminde de devam etmiştir. İşte bu sebeptendir ki, Ehl-i Beyt dostu ve taraftarı olan Alevi ve Bektaşiler, giderek camiden uzaklaştılar ve ibadetlerini evlerinde veya cem evi adı verilen kutsal mekanlarda yapmaya başladılar. 4) Bir başka neden de, Alevi ve Bektaşilerin İslam anlayışından ileri gelmektedir. Türkler İslamiyet’i kabul ettikleri zaman, Başta Hz. Muhammed olmak üzere, Hz. Ali ve onun soyundan gelenlere büyük bir muhabbetle bağlandılar. Bu arada Hoca Ahmet Yesevi’nin başlatmış olduğu tasavvuf akımı, Türkleri de etkiledi. Türkler, Kuran’ı ve İslamiyet’i, kendikerine göre yorumladılar. Kuran-ı Kerim’deki, “salât” ve “namaz” terimlerini, “dua ve ibadet” olarak kabul ettiler. Bugün Alevi ve Bektaşilerin cem evlerinde uyguladıkları da budur, yani dua ve ibadettir, bunu yaparken de Ehl-i Beyt sevgisi ve Kuran’ın gerçek yorumuna uygun bir biçimde hareket edilmektedir. Bunu biraz daha açacak olursak, Alevi-Baktaşi inancında, beş vakit namaz yoktur. Alevi-Bektaşi ibadetindeki cemin, erkân ve ritüellerine dönecek olursak; kıyamın, rükunun ve secdenin olduğunu açıkça görürüz. Namaz sözü Kuran’da salât olarak dile getirilir. Salât, kulun Allah’a takva yoluyla yönelişidir. Bu yöneliş, Alevi-Bektaşi geleneğinde niyaz ile yapılır. Bu yöneliş, tamamen kulun kendi iradesine göre yapılan bir teslimiyet halidir ve bunun için de bir mabet veya camiye gerek duyulmaz; gök kubbenin altında her yer bir mabettir, her yer bir ibadet yeridir. Çünkü Cenab-ı Allah Kuran’da: “Sen nereye dönersen orada benim yüzümü görürsün” diyor. NAMAZ Namaz: Namaz, Kuran’ın pek çok ayetinde “salât” olarak geçer. Salât, aynı zamanda salavâttır. Salavât, ibadet olarak alındığı gibi, aynı zamanda Hz. Muhammed’e ve onun Ehl-i Beyt’ine okunan duadır. Aleviler Salâvatı, dua ve ibadet olarak kabul ederler. Çünkü Cenab-ı Allah Kuran’da: “Allah ve melekleri, Peygamber’e çok salavât getirirler. Ey müminler! Siz de ona ve yakınlarına salavât getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin” [2] buyrulmuştur. Yine Kuran’da: “Ey ümmetler! Her birinize bir şeriat ve bir minhaç (ışıklı yol) verdik. Allah, dileseydi sizleri bir tek ümmet yapardı; fakat size verdiğinde, sizi denemek için böyle yaptı” [3] denmektedir. Şu ayette de: “Biz her ümmet için bir ibadet şekli belirledik; onlar onu izlerler” [4] diyor. Kuran ayetlerinde görüldüğü gibi, Allah, her ümmet için bir yol ve ibadet şekli belirlemiştir. Kuran’da Hz.İbrahim’e: “İnanan kullarına söyle: Dua ve ibadet etsinler” [5] deniyor. Şu ayetlerde de: “İsrail oğullarından şöyle bir söz almıştık: Allah’tan başkasına ibadet etmeyin, anne-babaya, akrabaya, yetime, yoksullara iyilik ve güzellikle davranın. İbadeti dosdoğru yapın, zekatı verin…” [6] deniyor. Hazret-i İsa: “Beni bulunduğum her yerde kutsal ve bereketli kıldı. Yaşadığım sürece bana ibadeti, zekatı önerdi”[7] demektedir. Görüldüğü gibi, Cenab-ı Allah, Kuran’da, “Biz her ümmet için ışıklı bir yol ve ibadet şekli belirledik” diyor. Yine İbrahim Peygamber’e, ibadet et, zekatı ver diyor. İsrail oğullarına, Allah’tan başkasına ibadet etmeyin diyor. İsa Peygamber de:“Allah bana ibadet ve zekatı önerdi” diyor. Biz biliyoruz ki, her peygamberin ve onlara bağlı olanların ibadet şekli ayrı ayrıdır. Ellerinde Tevrat veya İncil olduğu halde dua ediyorlar. Öyle ise Allah, onların bu yaptıklarını ibadet olarak kabul ediyor. Çünkü Cenab-ı Allah, yapılan ibadetin şekline değil, özüne bakmaktadır. İşte, Alevi ve Bektaşiler, bu bağlamda Kuran’ın tasavvufi yorumunu esas alarak, kendilerine özgü bir ibadet şekli benimsemişlerdir. Bu ibadetin içerisinde kıyam, rüku, secde, dua ve tevhit vardır ve bu ibadeti de cem evlerinde yerine getirirler. ORUÇ Evet vardır. Kuran’da: “Andolsun tan yerinin ağırma vaktine, on geceye”[8] diyor. Yine Kuran’da: “Ey iman sahipleri! Oruç sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi, sizin üzerinize de yazılmıştır. Bu sayede korunmanız umulmaktadır”[9] deniyor. Bu ayetler: Muharrem orucu ile ilgilidir. Kuran’da: “Andolsun tan yerinin ağırma vaktine, on geceye” deniyor. On geceden kasıt, on gün tutulan oruçtur. Sizden öncekilere farz kılındığı gibi demekle, Hz. Muhammed öncesi peygamberleri kastediyor. Çünkü Kuran’da: “Sizden önce gönderdiğimiz resullerimize uygulanan yasa da buydu. Sen bizim yol ve yasamızda değişme bulamazsın” deniyor.[10] İşte, Hz. Muhammed öncesi tutulan oruç, Muharrem orucudur, bu orucu Hz. Peygamber’imiz de tutmuştur. Öyle ise hangi peygamberler bu orucu tutmuştur? Kuran yorumcuları şöyle açıklıyorlar: 1. Adem Peygamber, 10 Muharrem günü eşi Havva ile buluştuğu zaman, yüce Allah’a şükranlık orucu tutmuştur. 2. Nuh Aleyhisselam, 10 Muharrem günü tufandan kurtulunca, şükranlık orucu tutmuştur. Ayrıca o gün gemide kalan erzakları bir araya getirerek aşure pişirmiştir. Aşr, on demektir, aşur veya aşura, Muharrem’in onuncu günü pişirilen buğday tatlısıdır. 3. Hz. İbrahim Peygamber, Nemrut’un attığı ateşten kurtulunca, Allah’a şükretmek için oruç tutmuştur. 4. İshak veya İsmail Peygamber, kurban olmaktan kurtulunca, şükranlık için oruç tutmuştur. 5. Yakup Peygamber, oğlu Yusuf’a kavuştuğu zaman şükranlık için oruç tutmuştur. 6. Eyüp Peygamber, ağır dertlerinden kurtulunca şükranlık için oruç tutmuştur. 7. Yunus Peygamber, balığın karnından kurtulunca şükranlık için oruç tutmuştur. 8. Musa Peygamber, Firavun’un gazabından kaçarken, Kızıl Denizin, mucizevi bir şekilde kendisine yol vermesinin şükranlığı için oruç tutmuştur. 9. İsa Peygamber, şükranlık için oruç tutmuştur 10. Allah’ın Resulü, Hz. Muhammed Mustafa da Emevilerin zulmünden kurtulmak için Medine’ye hicret etti. Medine’ye sağ salim dönmesinin şükranlığı olarak on gün oruç tuttu ve aşure pişirdi. İşte, isimlerini saydığımız bu peygamberler, kendileri için kurtuluş, kavuşma ve müjde günü sayılan bu günlerde, bir gün kendileri için, birer gün de kendisinden önceki peygamberlerin tuttuğu orucu tutmuşlardır. Bu peygamberler için kurtuluş veya müjde günü sayılan on muharrem günü, Hz. Peygamber’in torununa felaket ve musibet günü olmuştur.
![]() ![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 2 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 2 Misafir) | |
Seçenekler | Arama |
Stil | |
|
|