09.02.2008, 20:04 | #21 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
Son Aktivite: 02.09.2012 15:08
Tecrübe Puanı: 640
|
--->: SİVAS ŞİİRLERİ
Bu Mektup Sevdiğim Birine Gidecek Mektup kara çiçek Nice günler geçecek Yolver SİVAS dağları Bu mektup sevdiğime gidecek .......... .......... Feramis Kayacık |
09.02.2008, 20:06 | #22 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
Sivas Sabahı eylülün bulanık bir cay gibi ekime aktığı gündü yine yaşlı değirmenler yine mazılar çığlık çığlık yine bir aksamdı Sivas carsısında yine aksam taşıyorlardı ıslak Sivas carsısına kağnılar sanki gülerken vurulmuştuk sanki akşamdık sanki bir savaş ertesiydi durup yaslandığımız ay altında kerpiç ve kul ve ağıt namlular yılan sırtı meneviş tren düdükleri yakın uzak yabanıl ben bu gözleri bir ali galipte gördüm kurtuluşun bir sayfasında sinsi hain şımarık ve daha içimde Sivas sabahlarının o delikanlı gerinişi sırsıklamdık ben bu gergin havaları her zaman sevdim bu bir kurultay havasıdır bir abdurrahman halayına duruştur bu sığamadım gecelere sığamadım türkülere sığamadım kadın sesinde Anadolu aksamlarına onlar o kasları yıkık çakmaktaşı gibi kuvayi milliyeciler Mustafa kemal şafağının kıyısında öylece duruyorlar yüreklerinde katıksız güvenleri yalın yüzlerinde hakli öfkeleriyle öylece duruyorlar dimdik ve apaydınlık sığamadım toprağımda kar aklığına sığamadım delikanlı içkilere yaylamda sığamadım nakıslarla boğulan gözyaşlarına ben bu gergin havaları her zaman sevdim bak yine barut gibiyim sanki kurultaydayım sanki kulaklarımda sömürge sinekleri oysa Sivas carsısındayım gözlerime yağmur yağıyor namlular yılan sırtı meneviş. sen bir hüzzam makamından aksama bakıyorsun menekşe gözlerinde uzak bir acının ince buğusu kul rengi bir tango seni uykulara çekiyor ya bir roman kahramanısın ya da bir Paris yolcusu bu aksamlar hep böyledir karakuş gibi iner yukarılardan fabrikada sokakta perdeler arkasında vurur insani bu aksamlar hep böyledir, ben işte hep böyle götürülürüm beni her yerde görürsün adres kullanmıyorum bayrakları severim, tutsaklığa yumruk gibi savrulan bayrakları insanları severim, haksızlığa yumruk gibi sıkılan insanları kötüler ali galipseler ben kuvayi milliyeciyim yüreğimde doludizgin bir kardeşlik özlemi o şafağın kıyısında yine dimdik beklemekteyim bir Sivas sabahı var ki onu sonra göstereceğim. Hasan Hüseyin Korkmazgil |
09.02.2008, 20:06 | #23 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
Acıktın mı Gardaş?
Havası sert, insanı serttir Sivas'ın Yiğdolar çokta misafirperver, Büyük küçük eve kim gelirse gelsin, Açmısın, sofra serek mi derler. Misafir odasına kurulursun, Kesme çorbası, Katuklu, Borani, Yanında dal turşusuna bayılırsın, Yersin belki parmağını elini. Çorba faslı biter, geçersin böreğe, Kete, Velibah, Çökelek, Kullama, Doyamazsın sıcak etli ekmeğe, Hıngel mantısına, yaprak sarmaya. Acıkırsanız gezerken çarşıyı, Sorar size Sivaslı gardaşınız, Kelle yermisin, yoksa sebzelimi, Bidaha istersin varsa şansınız. Vakit erken ise Çedar, Kelecoş, Öğlene doğru paça çorba iste, Ardından mumbar dolması gelir hoş, Madımak, Evelik, Yemlik; uzar liste. Daha içli köftesini saymadık, Size bad yermisin diye sormadık, Avluda şöyle sac katmer yapmadık, Kalbura bastıyı sona bıraktık. Umduğunu değil, bulduğunu yer, Herzaman her eve gelen misfir, Sivas'ın insanı sanki canciğer, Hergün misfir olsasın gelir. Muharrem Karaoğlan |
09.02.2008, 20:07 | #24 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
Istanbul'dan Anadolu'ya 1980 kasımında yağmur yağıyordu, Yollar geçilmiyordu çamurdan. İstanbul el sallayıp uğurluyordu, Bizans’ın heybetli surlarından. Anadolu’yu ilk kez görmenin, Bendeki o tatlı hazzı, Köprüye inerken çevre yolundan, Göründü İstanbul Boğazı. Uyur uyanık bir rüyadaymışız gibi, Geçmişiz İzmit, Ankara’yı. Gün doğarken çorak tepelerden, Yozgat’ta verdik molayı. Çölün ortasında bir küçük şehir, Nasibini almamış doğadan. Çıplak tepelerin arasında, Varı yoğu ibaret bir ovadan. Ardından göründü Sivas yaylası, Bir batı kasabası görünümünde. Anadolu’nun kırgın küskün havası, Çıplak ayaklı bir çocuğun gülüşünde. Erzincan, Aşkale Sivas’tan iyi, Kızıldağ ardında bir yeşil şehir. Doğunun insanı unutmuş gülmeyi, İmanlı, mütevekkil.... Ben yılların katmerleştirdiği hasretle, Yaşadım o manevi duyguyu.. Sevdim, okşadım, kucakladım, Anadolu’yu... Halil İbrahim Güncan |
09.02.2008, 20:08 | #25 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
Bu Gidişler Neden? Ne zaman olsa sılaya, Türkiye’ye sefer; Araba küheylan gibi, altında dört teker. Çıkıverdi aniden yola Mustafa Şeker. Necmi, Şekerlere iyi yolculuklar diler. Bir akıncı beyi coşup Belgrad’ı geçti. Kendisine sıla olarak Sivas’ı seçti. Takım tam tekmil; bir er, bir hatun ve dört benât. Çeker arabayı sanki, yıldırım dört bin at. Mışıl-mışıl uyur melek kanadında sabi. Virajlar ova olur inayetle tabii. Bu gidişle kesilmez ters akınların ardı. Taa orada, Danimarka’da ne işin vardı? Diye sorar, İstanbul’da yatan fatih deden. Bu gidişler nereye, ne için ve neden? Gitti de hiç ses-soluk çıkmadı Sivaslıdan! Nasıl ki; hiç vazgeçmediyse Kerem Aslı’dan; Şeker de eridi gitti, vuslata erdi. Havasına girip, unuttu kederi derdi. Seni şair yaptı Sivas’ın o meşhur suyu! Kelimeler bitmez, şairlik derin bir kuyu. Ozanıyla ünlü, dünyada Sivas’ın adı. Şeker’siz kalmadı burada dünyanın tadı. Bitir seyr-ü seferi, selametle dön geri. Hazır burada Şekerin o muhteşem yeri. Keyfine bak, ye etli ekmeği ve döneri. Kılıbıklık sınırda bitti, bırak son eri! Necmi Ünsal |
09.02.2008, 20:11 | #26 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
Ben Sivas'ın Oğluyum Bozkırın ortasında medeniyet beşiği Buradan arşa çıkar evliyanın ışığı Saymakla tükenir mi ozanları, aşığı Veyselle aşka geldim, Ruhsatiyle doluyum Sivas benim vatanım, ben Sivas'ın oğluyum Alevi, Sünni kardeş, kardeşliği biliriz Vatan için yaşarız, vatan için ölürüz Provaka etmeyin bir araya geliriz Ali benim imamım, Osmana da bağlıyım Sivas benim vatanım, ben Sivas'ın oğluyum Özümde yiğitlik var, haksızlığa gelemem Zulme suskun kalıp ta dilsiz şeytan olamam Dostlarım ağlar iken kahkahayla gülemem Yanlışa isyan eden Pir Sultan, Köroğluyum Sivas benim vatanım, ben Sivas'ın oğluyum Yıldırım'ın geldiği Osmanlı şehiriyim Kızılırmakla coşan bereket nehiriyim Her ilmin merkeziyim batıni, zahiriyim Orta Asyadan gelen Oğuzların koluyum Sivas benim vatanım, ben Sivas'ın oğluyum Çifte Minaresiyle eder dine şehadet Gökmedrese, şifaiye Selçukludan emanet Kitabında yer almaz kalleşlik ve ihanet Talibi'ye meftunum, Ali İzzet'e deliyim Sivas benim vatanım, ben sivas'ın oğluyum Cumhuriyet temeli sağlam örüldü burda Kurtuluş Savaşına karar verildi burda Bir millet şaha kalktı, tekrar dirildi burda Özgürlük çinarının yaprağıyım, dalıyım Sivas benim vatanım, ben Sivas'ın oğluyum. Şahin Yılmaz |
09.02.2008, 20:11 | #27 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
Aşık Veysel'e Selam İki gözünde iki zindan On parmağında on çeşme nur Yüreği yanmış tutuşmuş Sıvas'tan bir aşık gelir. Kara diken tırmalama yüzünü Deli poyraz köstekleme hızını Dağlar taşlar incitmeyin dizini Yedisinde kaybetmiş iki gözünü Sıvas'tan Aşık Veysel gelir. Sekizinde düzenlemiş sazını .......... .......... Bedri Rahmi Eyüboğlu |
09.02.2008, 20:12 | #28 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
CANIM SİVAS’IM
Dün yine özledim göresim geldi Burnumda çok tüten canım Sivas’ım Hasretin bağrımı nasıl da deldi Yüreğimde atan canım Sivas’ım Dört Eylül Kongresi kararlar dendi Ata’mın emrinde imzaya sundu Cumhuriyet ile meşale yandı Düşmanlara çatan canım Sivas’ım Cumhuriyet kültür sanatta yeksin Ozanlar diyarı ülkemde teksin Âşıkların yurdu sevdanı çeksin Sevilmek mi hatan canım Sivas’ım Nice şehit verdin dendi ağıtlar Mücadele verdi nice yiğitler Kahraman kadınlar oğul öğütler Türk yurdusun vatan canım Sivas’ım Dağın taşın başka rüzgârın sektir İnsanı bir başka mert oğlu merttir Misafire yüzü gülen bir ferttir Geleneği tutan canım Sivas’ım Kepenek suyunla yüreğim sönse Madımak yanında çemen de konsa Kışın da tel helvan elimde sünse Canıma can katan canım Sivas’ım SABİHA SERİN |
09.02.2008, 20:13 | #29 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
Kadınlar
Üç etekli ak pusulu türkü bakışlı Kadınlar yürüyor dağlara doğru Leylak moru gül kurusu dağlara doğru Özlemlerle acılarla bir Anadolu Sivas'lımı Urfa'lımı bilemem gayri Kadınlar kadınlar dağlara doğru Çalı çırpı sıla gurbet dağlara doğru Sarı sıcak ak cibinlik dağlara doğru Ordu ordu çekip gider ay çiçekleri Bakma Turaç bakma bana bakma el gibi Bilemezler avcının kim olduğunu Sezmişler düşmanın kokusunu Kadınlar kadınlar dağlara doğru Özlemlerle acılarla bir Anadolu Bu sıtmalı gecelere bu beşikleri Bakma Turaç bakma bana bakma el gibi. Hasan Hüseyin Korkmazgil |
09.02.2008, 20:14 | #30 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
Sivasla Hasbihal
Karanlıkta kandil olur yanarsın Kuraklıkta çağlayan bir pınarsın Kökü derinlerde ulu çınarsın Tâ ezelden bağrı yanıksın Sivas Türk’ün tarihine tanıksın Sivas Bir zamanlar Danişment’e yurt idin Zulme karşı havan gibi sert idin Tarih boyu hep mertoğlu mert idin Tâ ezelden bağrı yanıksın Sivas Türk’ün tarihine tanıksın Sivas İlhanlı uğradı ezip de geçti Eretna adalet yazıp da geçti Mugiseddin Tuğrul kızıp da geçti Tâ ezelden bağrı yanıksın Sivas Türk’ün tarihine tanıksın Sivas Osmanlıya gözde muhit oldun sen Timur’a direndin şehit oldun sen Genç Cumhuriyet’e şahit oldun sen Tâ ezelden bağrı yanıksın Sivas Türk’ün tarihine tanıksın Sivas Güven Tahtakıran |
Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | Arama |
Stil | |
|
|