06.05.2007, 04:18 | #41 |
Editör
SivasLady Şuan
Tecrübe Puanı: 10
|
--->: Sarkisla Türküleri
Hacel obası
Hacel Obasi Turkusu ve Hikayesi Turkumuzu uzun yillar zevkle caldik soyledik.Halkimiz tarafindan cok ta sevildi.uunku turkuyu soyleyen genci herkes yakinen tanir Hacal obasi denildigi zaman -Koselerin Mustafa-nin turkusu diye herkes tarafindan bilinir. uykusunu de merak edenlere yazmak istiyorum. Haydar, Haci Himmet ve Haci Ali adlarinda uc kardes gedik ovasina (sarkisla-ya) geldiklerinde kendi adlariyla obalarini kurmuslar. Seneler gectikce Haci Ali Obasinda serpme benli, guzel ,alimli kendince havali.... hasili kelam gencler tarafindan erisilmez Ayse kiz yetisir.Ayse konak sahibi varlikli bir ailenin kizi.Dedik ya gorkem diye. Genclerin hepsi pesinde. Mustafa emmi de bu genclerden biri. Ayse-ye cok merakli. Bu merakini yillara yayarak karsilik gormeye muvaffak olur. Gizli gizli bulusmalar baslar.O zamanlar meshur yaylamizda guzel gunler gecirirler.Bu ask yillarca devam eder. Ta ki Tegmen Nazim sarkisla-ya gelene kadar. Nazim okumus tegmen olmus. Baba anasini ziyarete gelmis. Herkes Nazim-i konusur, Nazim-dan bahsederlermis.uunku sarkisla-nin okumus ,buyuk adam olmus tek cocugu. Eeee okumus adama da guzel,gorkem kiz yakisir degil mi? Benli Ayse-yi Nazim-a ister ve alirlar. Konu komsu Mustafa emmiyle olan sevdasini bildikleri icin Ayse-yi tazirlerler ama -Mustafa -ya varip ta inegin dananin icinde rezil olacagina memur karisi olur vezir olurum- der hic tereddut etmeden kabul eder. Yeni elbiseler, altinlar , gumusler Ayse-nin basini dondurmustur. Mustafa emmiyi gordukce yaptigina utanir, ondan kacar,konusma firsati dahi vermez ama zamanla nispet yapar gibi davranmasi da Mustafa emmiyi cileden cikarir ve sunlari soyler Hacel obasini engin mi sandin? Ayaginda potini var zengin mi sandin? Her olur olmazi dengin mi sandin? Ay da doldu goremedim yar seni. Merdivenden tikir mikir inisin, uigistiriyor altin ile gumusun, ipti soz verisin sonra donusun, Ay da gecti goremedim yar seni. Suya gider bir incecik yolu var, Siktirmis kemeri ince beli var, Soylerim soylemez tatli dili vaR, Ay da gecti goremedim yar seni, Tren gelir aci aci sesleninir, Yagmur yagar cift entere islanir, Zalim anan duyar sana herslenir, Ay da gecti goremedim yar seni, Cigistamak : Bilege ve boyuna takilan altin Gumuslerin sallandikca cikardigi ses ipti : ilk once,onceden Yoresi : sarkisla Potin : Kundura ayakkabi Herslenme : Hirslanma,kizma Mustafa Köseoğlu
Sadece Susmak İstiyorum... Yalan İnsanları Kaale Almadan... Haklıyken Haksız Gözüksem Bile Kendimi Savunmadan... HUZUR Bulmak İstiyorum Gözlerimi Kapayıp Kimseyi Anmadan... Sessizliği Dinlemek İstiyorum,Yüzüme Gülüp Arkamdan Konuşulanları Duymadan... |
06.05.2007, 04:20 | #42 |
Editör
SivasLady Şuan
|
Havalanma Telli Durnam
Havalanma telli durnam Havalanma telli durnam Aman aman aman ey Uçup gitme yele karşı Ah niye doğdun sarı yıldız Mavi yıldız yıldız yıldız yıldız yıldız dön dön Zülüflerin tel tel olmuş Zülüflerin tel tel olmuş Aman aman aman ey Döküp gitme ele karşı Ah niye dogdun sarı yıldız Mavi yıldız yıldız yıldız yıldız yıldız dön dön Evler yıkan beller büken Kanlımı oldun kervan kıran Dön dön dön dön dön Şahinim var bazlarım var Baharım var yazlarım var Yare tenha sözlerim var Ben diyemem ele karşı Zülüflerin tel tel olmuş Zülüflerin tel tel olmuş Aman aman aman ey Döküp gitme ele karşı Ah niye dogdun sarı yıldız Mavi yıldız yıldız yıldız yıldız yıldız dön dön Dertli derki dünya fani Seni seven neyler malı Yakışmazsam öldür beni Giyin yeşil ala karşı Zülüflerin tel tel olmuş Zülüflerin tel tel olmuş Aman aman aman ey Döküp gitme ele karşı Ah niye dogdun sarı yıldız Mavi yıldız yıldız yıldız yıldız yıldız dön dön (Kaynaktaki dörtlük) Kani Karacaoğlan kani Veren alır tatlı canı Yakışmazsa öldür beni Yeşil bağla ala karşı Aşık Veysel Şarkışla
Sadece Susmak İstiyorum... Yalan İnsanları Kaale Almadan... Haklıyken Haksız Gözüksem Bile Kendimi Savunmadan... HUZUR Bulmak İstiyorum Gözlerimi Kapayıp Kimseyi Anmadan... Sessizliği Dinlemek İstiyorum,Yüzüme Gülüp Arkamdan Konuşulanları Duymadan... |
06.05.2007, 04:20 | #43 |
Editör
SivasLady Şuan
|
Haydarlı
Bende Haydarlı'dan belli gelirim Gül olur da gapınıza galırım Üç günden sonra da gelin olurum Akan sular gel aleni aleni yar Coşkun sular gel dolanı dolanı yar Gümüş güğümlere gaynadım coştum Kendi yağım ile gavruldum piştim Gadirim gıymetim bilmeze düştüm Akan sular gel aleni aleni yar Coşkun sular gel dolanı dolanı yar Ağacın çürüğü özünden olur Yiğidin iyisi sözünden olur Yar için ağlayan gözünden olur Akan sular gel aleni aleni yar Coşkun sular gel dolanı dolanı yar Süpürge devşirir gelir ırmaktan Yüzükler görünür gargı parmaktan Öldüm bittim şu yiğidi sarmaktan Akan sular gel aleni aleni yar Coşkun sular gel dolanı dolanı yar Cami duvarının goru ben olsam Oğlan çiçek olsa alı ben olsam Şu yiğidin nazlı yari ben olsam Akan sular gel aleni aleni yar Coşkun sular gel dolanı dolanı yar Nurşen Sarıca Şarkışla Halay. Sivas, Şarkışla'ya aittir. Mayıs 1975 tarihinde Metin Eryürek tarafından derlenmiştir.
06.05.2007, 04:21 | #44 |
Editör
SivasLady Şuan
|
Kara Toprak
Dost dost diye nicesine sarıldım Benim sadık yarim kara topraktır Beyhude dolandım (ey yar) boşa yoruldum Benim sadık yarim kara topraktır Nice güzellere (ey yar) bağlandım kaldım Ne bir vefa gördüm ne faydalandım Her türlü isteğim (ey yar) topraktan aldım Benim sadık yarim kara topraktır Koyun verdi kuzu verdi süt verdi Yemek verdi ekmek verdi et verdi Kazma ile döğmeyince kıt verdi Benim sadık yarim kara topraktır Karnın yardım kazmayınan belinen Yüzün yırttım tırnağınan elinen Gine beni karşıladı gülinen Benim sadık yarim kara topraktır İşkence yaptıkça (ey yar) bana gülerdi Bunda yalan yoktur herkes de gördü Bir çekirdek verdim dört bostan verdi Benim sadık yarim kara topraktır Havaya bakarsam (ey yar) hava alırım Toprağa bakarsam dua alırım Topraktan ayrılsam nerde kalırım Benim sadık yarim kara topraktır Bütün kusurlarım (ey yar) toprak gizliyor Merhem çalıp yaralarım düzlüyor Kolun açmış yollarımı gözlüyor Benim sadık yarim kara topraktır Adem'den bu deme neslim getirdi Bana türlü türlü meyva yetirdi Hergün beni tepesinde götürdü Benim sadık yarim kara topraktır Dileğin var ise Allah'tan Almak için uzak gitme topraktan Cömertlik toprağa verilmiş Hak'tan Benim sadık yarim kara topraktır Hakikat ararsan açık bir nokta Allah kula yakın kul Allah' a Hak'kın hazinesi gizli toprakta Benim sadık yarim kara topraktır Her kim ki Olursa bu sırra mazhar Dünyaya bırakır ölmez bir eser Gün gelir Veysel'i (ey yar) bağrına basar Benim sadık yarim kara topraktır Aşık Veysel Şarkışla
06.05.2007, 04:22 | #45 |
Editör
SivasLady Şuan
|
Kaşların Dedi Beni
Kaşların dedi beni (yar yar yandım yar) Kurd oldu yedi beni Bir kötüye sır verdim (yar yar yandım yar) Aleme dedi beni Hop biri yana biri biri yana Yık o yana bu yana Mavi düğme mor püskül Yık biri yana biri biri yana Kaşların hilal eyle (yar yar yandım yar) Bir öptüm helal eyle Ben seni alacağım (yar yar yandım yar) Kendini tımar eyle Hop biri yana biri biri yana Yık o yana bu yana Mavi düğme mor püskül Yık biri yana biri biri yana Evleri var üst başta (yar yar yandım yar) Kunduram kaldı taşta Bizim komşunun kızı (yar yar yandım yar) Akıl koymadı başta Hop biri yana biri biri yana Yık o yana bu yana Mavi düğme mor püskül Yık biri yana biri biri yana Hüseyin Aslan Şarkışla Sivas, Şarkışla, Karapınar Köyü'ne aittir.
06.05.2007, 04:23 | #46 |
Editör
SivasLady Şuan
|
Keklik İdim Vurdular
Keklik idim vurdular Kanadımı kırdılar Daha ben ne idim ki Anamdan ayırdılar Gel gel yanıma keklik Kastın canıma keklik Al kınalı parmakların Batır kanıma keklik Keklik kumda eşinir Eşinirde deşinir Benim sevdiğim dilber Nerelerde düşünür Gel gel yanıma keklik Kastın canıma keklik Al kınalı parmakların Batır kanıma keklik Keklik kayalı yerde Öter mayalı yerde Sevdiğimin kavalı Kaldı dayalı yerde Gel gel yanıma keklik Kastın canıma keklik Al kınalı parmakların Batır kanıma keklik Aşık Veysel Şarkışla
06.05.2007, 04:24 | #47 |
Editör
SivasLady Şuan
|
Kervanı Dağılmış Garip Yolcunun
Kervanı dağılmış garip yolcunun Dağılan kervanı gördüm efendim Dostun dergahında gonca gülleri Dökülmüş yaprağı gördüm efendim Yolunu sevenler yol için ağlar Dostun kelamıyla kaynayıp coşar Gönül dalga vursa ummanı boylar Derin bir deryada yüzer efendim Talibi'yim sözün kendine söyler Arif olan insan bir kelam eyler Cahilin sözleri kendine zarar Arifin sözleri haktır efendim Aşık Talibi Şarkışla
06.05.2007, 04:25 | #48 |
Editör
SivasLady Şuan
|
Kevser Irmağında Saki Olan Yar
Kevser ırmağında saki olan yar Bir bardak dem ikram etmez mi ola Sıratın yolunu iyi bilen yar Benim de elimden tutmaz mı ola Aman medet duy sesimi dardayım Sorma hallerimi gayet zordayım Cehennemden daha beter kordayım Yanarım yandığım yetmez mi ola Her yanımı harlı ateş çevirdi Vücut sarayımı yaktı kavurdu Yaptım mamur ettim, geri çevirdi Viranemde güller bitmez mi ola Zindanda kalsam da gam yemem gene Sefil Selimi’yle dursan yan yana Olmak istiyorum dostla can cana Muradımca bülbül ötmez mi ola Sefil Selimi Şarkışla Sefil Selimi olarak bilinen ozan Ahmet Günbulut'tur.
06.05.2007, 04:26 | #49 |
Editör
SivasLady Şuan
|
Kur'an Dile Geldi Ayet Seslendi
Kur’an dile geldi, ayet seslendi Yer gök tasdik etti bir Muhammed’i Ruhlar bedenleşti fertler hislendi Güneş tavaf etti nur Muhammed’i Buraklar emrine oldular hazır Melekler onula buldular huzur Her iki cihanda emsalsiz nazır İlan etti Cibril pir Muhammed’i Aşkı ariflere bitmez sermaye İmkan ara cemalini görmeye Sefil Selimi razı canı vermeye Açtır kalp gözünü gör Muhammed’i Sefil Selimi Şarkışla
06.05.2007, 04:27 | #50 |
Editör
SivasLady Şuan
|
Mecnun Gibi Dolanırım Çöllerde
Mecnun gibi dolanırım çöllerde Hayal beni yeldiriyor (savuruyor) yel gibi Ah çeker ağlarım gurbet ellerde Durmaz akar gözüm yaşı sel gibi Bir güzelin mecnunuyum ezelden Veremem telkini gelmiyor elden Yandım ateşine can ü gönülden Görmesem günlerim uzar yıl gibi Hesapsız günlerim gelip geçiyor (Hesapsız haftalar yıllar geçiyor) Varıp sırrın yad ellere açıyor (Varıp düşmanlara derdin açıyor) Evvel benim idi şimdi kaçıyor Beni görüp saklanıyor el gibi Zincirsiz kösteksiz bağladı beni Tatlı dilleriyle eğledi beni Yurdumdan yuvamdan eyledi beni Yarsız dünya malı bana pul gibi Aşkın beni deryalara daldırır (Bazı ağlatır da bazı güldürür) Bir dem ağlatır da bir dem güldürür İster azat eder ister güldürür (öldürür) Aşık Veysel kapısında kul gibi (Sefil Veysel kapısında kul gibi) Aşık Veysel Şarkışla Adem Arslandoğan tarafından bestelendi.
Konuyu Toplam 4 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 4 Misafir) | |
Seçenekler | Arama |
Stil | |
|
|