09.02.2008, 20:30 | #41 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
Son Aktivite: 02.09.2012 15:08
Tecrübe Puanı: 640
|
--->: SİVAS ŞİİRLERİ
ORASI
Orası öyle bir yer ki anlatamam Anlatamam orasının güzelliğini Anlatamam insanlarının sıcaklığını,doğallığını Anlatamam sokaklarında gezmenin zevkini Anlatılmaz ki orası,anlatılamaz ki Başkası için sıradan bir yerdir belki, Ama... Benim için anlatamayacağım Anlatsamda nereden başlayacağımı Bilmediğim bir yer Masmavi denizi yok belki Yemyeşil ormanlarıda yok Ama toprağı var Bir avucu bile benim için değerli olan Toprağı... Dolaşmak isterdim sokaklarına Doya doya O doğallığın içine dalmak isterdim Sokaklarında kaybolmak isterdim Sokakların derinliğine dalmak. O sokaklar öyle ki İnsanı içine alır,bambaşka bir dünya gibi O dünya öyle ki İnsanı yeni hayatlara sürükler. |
09.02.2008, 20:31 | #42 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
SİVASIM SENİ UNUTAMIYORUM
Cumhuriyet,kültür ve sanat şehri Sivasım Güneşin her doğuşundaki kızıl ışıklara Bakarken o yorgun gözlerimle semalarına Mis kokulu esen yelini solurken Bulutların ardında gizlenen güneşe seni sorarım. Sanatçılar,aşıklar diyarı Sivasım Neden mahsun bakıyorsun bana Neden boynun bükük sanki Kızılırmak bile eskisi gibi coşmuyor Seni sevenlerimi özlüyorsun yoksa Yada geleneklerinin unutulduğunamı Özdeğerlerinin kaybolduğunamı Yitirdiğimiz büyüklere saygıyı,küçüklere sevgiyemi Yoksa birlik beraberlik ve dayanışma dolu dostluklaramı Üzülüyorsun İyi ve kötü günlerdeki paylaşımların bittiğinemi Taş yığınları arasında kalan anılarınamı üzülüyorsun. Neden geceleri bile karanlık caddelerinde Yanan lambanın ışıkları bile nazlı ve küskün yanıyor Biliyorum bu susmuş çehrende Anılarına gömülüp,parçalanan yüreğinin Sesini dinliyorsun yüreğine akan gözyaşlarınla Dinle beni Sivasım sil gözyaşlarını Benimde içim kan ağlıyor seni andıkça zaten Sivasım beni duyuyormusun mazilere gömülen anılarımızı Düşündükçe yüreğim bir parça çarpıyor seninle Kan damlıyor yüreğime sensizliği düşündükçe Unutamıyorum Sivasım seninle olan anılarımı Taş binalar yuttu acımasızca Çocukluğumu özlüyorum,gençliğimi özlüyorum Saf ve duru dostlukları,tel helva çekildiğinde Pırasa ve paspas dediğimde işittiğim azarları Evimizin bahçesindeki Armut ağacının dibinde Oynadığım çizgileri,yakan toplarını unutamıyorum Kıymalık yapılırken yediğim ekmek batırmalarını Yufkaları,pezik turşularını,eriştelerin kokusunu Sivasım seni unutamıyorum Ramazan gecelerinde dinlediğim davul seslerini, Arefe günü komşulardan topladığım memmecimin gliğini Bayram harçlığımla bakkala koşarak aldığım Gazoz ve kağıtlı şekerin tadını unutamıyorum Susayınca tatlı suyundan avucumla içtiğim Kepenek suyunun lezzetini unutamıyorum Gençliğimde 4 Eylül Stadında bütün coşkumla Kırmızı,Beyaz,Üçyıldız,Sivas,S ivas Heey demekten Sesimin kısılarak evime döndüğümü unutamıyorum Sivasspor diye çarpan yüreğimin sesini dinliyorum 38 yıl sonra süper lige çıkan Sivassporuma Doyasıya gidemediğimizin kahrıyla yaşıyorum Sivasım sende özlüyorsun bunları biliyorum Ondan boynun bükük,ondan mahsun bakışların Seninle her şeyin bir ayrı anlamı vardı Sivasım Seninle yaşanan her şeyin bir ayrı güzelliği vardı Sevgiyi ve aşkı tanıyan yürekler bile Senin mehtaplı gecelerinin sesliğinde Kutup yıldızında buluyordu teselliyi Sivasım seni unutamıyorum Umarım birgün bir bahar güneşi gibi Yüzünü güldürür yeni kuşaklar ve, Umarımki birgün bu kırlarındaki çiçekler Bir başka tomurcuk açar inatla Ve umarım ki bir gün unutulan öz değerlerine Birileri sahip çıkar ve yaşatırlar. Umarım birgün karlar arasında inatla direnen Kardelen çiçeği gibi olursun ,hırslı ve kararlı Sen üzülme Sivasım sevdiklerin yanında olmasada Biz varız yanında teselliyi bizde bul Umarım küskün Kızılırmakta birgün barışır Coşar Sivaslının yüreği gibi çağlaya çağlaya Sivasım seninle yaşadığım o eski yıllarımı hem özlüyor Hemde bütün yüreğimle seninle gurur duyuyorum Sivasım biliyormusun dinle yüreğimin sesini Seni öyle çok seviyorum ki, Zaman dursada,mevsimler geçsede ve hatta Gökyüzündeki bütün yıldızlar bana dur desede Dinlemem kimseyi yine koşarım sana delicesine Gitsemde birgün bir dağların ardına Yırtar gelirim yine sana soluk alamam sensiz Sivasım senden ayrılmak mümkün mü kopamam senden Ama olurya Sivasım istemedende olsa Birgün ayrılırsam eğer senden ve bu mis kokulu topraklarımdan Getirsinler cansın bedenimi yine Sivas'a Yukarı Tekke den başka yer istemem bilesin sen Sivasım. Getirmezlerse beni buraya o zaman Sitemim hiç bitmeyecek herkese sonsuza kadar Bedenim olmasada ruhum hep seninle olacak Çünkü Sivasım Seni çok ama çok seviyorum Sivasım seni unutamıyorum.. SABİHA SERİN |
09.02.2008, 20:34 | #43 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
alçaklardan,
Bakın buzlar sarkıyor saçaklardan, Duman çıkmaz oldu ocaklardan, Gelin görün Sivas ne haldedir. Sisten adım adım yürünmüyor, On metre ileri görünmüyor, Köyden kente varılmıyor, Gelin görün Sivas ne haldedir. Sivas’a kara kışlar çöküyor, Sivaslının belini büküyor, Bu yöre halkı neler çekiyor, Gelin görün Sivas ne haldedir. Nehirler akmaz sular donar, Sivas’ın varı sobada yanar, Soğukta kalan Sivas’ı anar, Gelin görün Sivas ne haldedir. Fırtına baran havada döner, Bir miktarı Erzurum’a iner, Mekanı yurdu Sivas’ı sanar, Gelin görün Sivas ne haldedir Hayrettin Kalkan |
09.02.2008, 20:40 | #44 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
Sivas'ta Yoksul Çocuklar
Sivas'ta Ulu Camii avlusunda çocuklar Yalvaran gözlerle etrafa baka baka Açıyorlar küçük esmer avuçlarını: -Emmilerim sadaka! Emmilerim sadaka! Hükümet konağının yanında biri Bir kemik kalmış bir deri... 'Boya cila yimbeş,boya cila yimbeş' diye ağlıyor Ve daha fırça bile tutamıyor elleri. Garipler Pazarı'nda körpe çocuklar Yorgunluktan güzelim yüzleri al al... Öldüren bir çığlık dudaklarında: -Boş hamal!boş hamal!boş hamal! Nane satan su satan yetim çocuklar Şarkı söyleyemediler güneşe aya... Biliyorum ne masal dinlemeye doydular Ne oyun oynamaya... Bezirci'de,Yüceyurt'ta Altıntabak'ta... Çocuklar var incecik yüzleri nurdan Ama toz toprak içinde elleri ayakları Oyuncakları çamurdan... Ve günahkar çocuklar,suçlu çocuklar Mahkeme salonunda bakarım dizi dizi Bu suç bizim suçumuz,bu günah bizim Affedin bizi. Gökteki yıldızlar kadar sayısız Ah yurdumun kimsesiz ve yoksul çocukları Anladım farkınız yok koparılmış başaktan! Alın bu gözleri benden,alın bu yüreği artık Utanıyorum yaşamaktan. Yavuz Bülent Bakiler |
09.02.2008, 20:44 | #45 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
SİVAS'IN ZİNDANLARI
Sivas'ın Zindanları Gençliğim Çürütüyor Anam Haber Yollamış Ne Yaptın Oğul Diyor Ben Sivastan Çıkamam Yar Yanına Varamam Eğer Yanın Varırsam Ağlamadan Duramam Sivaslıyım Ben Dedi Gel Derdini Dök Dedi Yalanımış Bu Dünya Gayrısı Hep Boş Dedi Emre Behrem |
09.02.2008, 20:45 | #46 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
ERZİNCAN SİVAS KARAYOLU
erzincan sivas karayolunda akşam saat cıttırı beş geçe herkes mışıl mışıl uyuyor bense sırtını soğuk cama dayamış boş boş duruyor. erzincan sivas karayolunda ne sandın ya! dağılar karakarlı sanki rüya olur ya kızıl dağı aşıp sivas´ a yaklaştıkça çıkar önüne tödürge gölü takip eder seni bırakmaz yolboyu bulutların da mesaisi bitti herhalde. ortalıkta yoklar yıldızlar nöbeti devralmış zannedersin aydede hepsine komutanmış yeryüzü bekçileri köy lambaları arabamızın yanan uzun farları yıldızlarla selamlaştılar uzaktan uzağa el sallarcasına araba geliyor kısa yol bomboş uzun bir uzun bir kısa hadi şoför gardaş bas gaza Üzeyir KARAGÖZ |
09.02.2008, 20:47 | #47 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
SİVAS DA
Doğudan batıya yurdun eşiği Dinmedi kalbinde sızı Sivas’da Asırlardır medeniyet beşiği Alnına yazılmış yazı Sivas’da Geçmişden bugüne gelmiş yaralı Sevdiklerinden bazen kalmış aralı Yadların elinde kalmış aralı Dört eylülde değiştirmiş kuralı Tarihin değişmiş özü Sivas’da Yiğitlik yatıyor yiğitlik serde Milli mücadele başlamış burda Kıvılcım saçılmış büsbütün yurda Cumhuriyet açtı gözü Sivas’da Cumhuriyet harcı Sivas temeli Düşmanların boşa çıktı emeli Kongre de Gazi Mustafa Kemal’i Başkanlığa seçen tezi Sivas’da Evliya erenler şevki bizlerin Açıksa görürsün gönül gözlerin Bahtiyar insanı nurlu yüzlerin Bir başkadır başka hazı Sivas’da Olsada konuşsa tarihin dili Mabetler her yerden sallıyor eli Son asrın dahisi aşık Veyseli Birlik için çalmış sazı Sivas’da Aşıklar diyarı yürekde sızı Yiğitlik haykırır elinde sazı Velhasıl Fedai bu günün özü Silinmez tarihin izi Sivas’da Fedai Koc |
09.02.2008, 20:55 | #48 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
Sivas ağzıyla yazılmış bir şiire rastladım geçenlerde,tek kelimeyle hayran kaldım.Şiiri okurken duyduğum iç ses sanki eskilerden biriyle(Sivas ağzını dil bozulmalarından etkilenmeden konuşan) sohbet ediyormuşumgibiydi. Şiiri yazan büyük üstad Yavuz Bülent Bakiler olunca bu yalınlık ve halkın içinden olma pekala anlaşılabiliyordu.Tüm bunlardan sonra bana sadece bu güzel şiiri burada paylaşmak kaldı.
SİVAS AĞITI Gardaş itin öliyim möhürlendi rızgımız Gırıldı çoluh-çocuh Söylemesi ayıp emmeee,nööörek işde Kaç gündür acuh Vallah alayımız dertle yummuşuh Sabah-akşam soframızda bir guru ekmek Haram olsun gursağımız sıcah çorba gördüyse Haram olsun yediysek bir parça sucuh Düşün!Nasıl doyaruhh biz sofrada on gaşuh Nasıl ısınuruh bu Suvaz ayazında… Ev desen ev döööl oturduğumuz Gışın ölü damı,yazın alaçuh İş gelir elimden hani üçbuçuh Kime vardıysam bahdım ağızsız dilsiz duvar… Galdım mı ortalarda bir başıma sahapsuz Nasıl Sıvazluysah,nasıl gardaşuh? Aklım fikrim hepten garmagaruşuh Böler uykularımı pavluka düdükleri Bak hamam utancımdan yüzüne bebelerim hohlayamam ellerine,yanaklarına artuh. Oturup ağlasam almaz yakuşuh Düşerim sedire elsüz-ayahsuz Bizimki çocuhları avutmaya çalışır Elinde birkaç aşuuh… Gardaş itin öliyim möhürlendi rızgımız Gırıldı çoulh çocuh Söylemesi ayıp emmeee,nööörek işde Kaç gündür acuh. |
09.02.2008, 21:09 | #49 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
Sivas'ım bu gece ne oldu sana?
Seni üzgün görüyorum ilk defa, Yağan yağmur göz yaşın olmuş sanki Sivas'ım bu gece ne oldu sana? Aşkı dillerde anlatılan diyar, Gel birlikte ağlayalım sevdana. Bu gece yalnızlık beni de boğar, Sivas'ım bu gece ne oldu sana? Çekmişsin üzerine karanlığı, Bu gece uzun, başla anlatmaya, Nedir bu halinin perişanlığı? Sivas'ım bu gece ne oldu sana? Al sazını bir sen söyle, bir de ben, İçimizi dökelim karanlığa, İkimiz de yalnız yok bir bekleyen! Sivas'ım bu gece ne oldu sana? Yak bir sigara efkarlıyım bugün, Sil artık göz yaşlarını, ağlama! İstersen böyle dertleşiriz hergün, Sivas'ım bu gece ne oldu sana? Mehmet Aydın |
09.02.2008, 21:21 | #50 |
Yiğido
KAFKASKAR Şuan
|
BEN DOĞULUYUM
Serdengeçti Osman Yüksel ağabeyime Ben doğuluyum! Eteği dumanlı, başı dumanlı Dağlarda doğmuşum Dağ çocuğuyum! Ben elleri toprak kokan bir babanın Ve topraktan koparılmış canlı bir kaya gibi Burcu burcu vatan kokan bir ananın oğluyum Ben doğuluyum! Sen buğday benizli mert delikanlım Arslanım, ümidim, yiğidim, herşeyim Gel alnından öpeyim. Sen Erzurum´lusun, dadaşsın belli! Duruşun çekilmiş bir hançer kadar güzel; Sen bar başlayanda, davul vuranda Zurnalar çalanda gel!.. Sen Kars´lısın balam, sen sınır taşı... Sen Türkmen çocuğu benim sağ elim; Gel seninle Kars´tan ve Ardahan´dan Türküler söyleyelim... Sendendir Bayburt´lum içimdeki hız Sendendir ufkumda parlayan yıldız. Yağız atlar üstünde seninle yeni baştan Destanlar yazacağız. Kurtar beni Sivas´lım gel tut elimden! Tiyan-Şan Kadır-Gan ufuklarından Getirdiğin halı gibi nakışlı türkülerle Çektiğin güzelim halaylara can kurban. Sen Van´lısın hemşehrim halinden belli! Gözlerinde pırıl-pırıl ışıklar. Sen Van´lısın hemşehrim kara kaşından Kaytan bıyığına kadar! Bilmez miyim senin Maraş´lı olduğunu Söylediğin ağıt ve türkülerden. Sen getir ışığı bize her seher Güneşin doğduğu yerden. Ve ey yiğitlerimin en şanlısı! Sarıkamış yaylasının esmer delikanlısı! Sen benim baş tacım temel taşımsın Dadaşımsın, kardaşımsın, ülküdaşımsın! Bir bayrak dalgalanır Ağrı Dağı´nın başında Ve duyulur sonra bir Bozkurt sesi Varlığı bizdedir bayrağın amma Kafkas Dağları´na düşer gölgesi. Varsın Kafkas´lara düşsün gölgesi Kafkas Dağları´nın toprağı temiz. Şehit dedelerimiz seslenir Kafkas´lardan Ne güne duruyor mavzerlerimiz? Biz ki Türk´üz, büyüğüz, tarihin al gülüyüz Bir karış toprağımız bayraklar kadar aziz. Palandöken Dağları´ndan bir selam gider Altay Dağları´ndan gelir sesimiz. Biz genç doğulular, bir gün hepimiz Erzurum, Kars, Maraş, Bayburt, Ardahan... Kılıçların kından çekildiği an Bilin ki dostlarım vermeden aman Al atlar üstünde bir şafak vakti Sefere çıkacağız doğudan... Yavuz Bülent Bakiler |
Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | Arama |
Stil | |
|
|