Forum - Ana Sayfa Takvim S?k Sorulan Sorular Arama

Zurück   Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar > Haberler > Anasayfa Haberler
SİTE ANA SAYFA Galeri Kayıt ol Yardım Ajanda Oyunlar Arama Bugünki Mesajlar Forumlar? Okundu Kabul Et

Anasayfa Haberler Sivas Haberler

Son 15 Mesaj : Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler           »          Şehzade Osman           »          Hatıra defteri           »          Antilop İle Akrebin Dostluğu           »          Karagöz İle Hacivat Konuşmaları 2           »          Sitemizin Ozanları           »          SEVDİM İŞTE....           »          NEFRET ETTİM İŞTE!!!!!           »          AFORİZMALAR (SAÇMALAMLAR)-1           »          SEÇKİNLER/SEÇİLMİŞLER DÜNYASI           »          Hatalarımızdan Dersler Alabilmek Ümidiyle.           »          Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Değil Miyim)           »          İnancımızı Kullananların Artık Tuzağına Düşmeyelim.           »          ULAŞ-Yapalı           »          TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR PAYLAŞIMAZ

Seçenekler Arama Stil
Alt 30.05.2008, 10:19   #1
Sivaslilar.Net
Site Habercisi
NO AVATAR

Sivaslilar.Net Şuan Sivaslilar.Net isimli Üye şimdilik offline Konumundadır

Tecrübe Puanı: 929 Sivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz sein
Standart ÇİFTE MİNARE ONARILACAK

Sivas΄ın simgelerinden olan tarihi Çifte Minareli Medrese΄de restorasyon çalışmaları başlatılıyor.
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kitabesine göre 1271 yılında İlhanlı Veziri Sahip Şemsettin Mehmed Cüveyni tarafından yaptırılan Çifte Minareli Medrese΄nin onarılması için çalışma başlattı.
Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan onaylanan proje doğrultusunda 990 bin YTL bedelle ihale edilen eserin yer teslimi, ihaleyi kazanan firmaya bir hafta içerisinde yapılacak.
Onarım çalışmaları kapsamında tarihi medresenin minareleri ve portalı temizlenerek, zemini güçlendirilecek. Medresenin arka kısmındaki kalıntıları kazınacak, çıkan izler üzerine eserin odaları, eyvanları ortaya çıkarılacak. Bu çalışmayla eserin temelleri de 1 metre 20 santimetre yükseltilerek, yapı dondurulacak.
Belediyenin de bölgede yaptığı çevre düzenlemesinin ardından eser yeniden kültür turizmine kazandırılmış olacak.
Onarım çalışmalarının 500 gün içerisinde tamamlanması, çalışmaların önümüzdeki yıl bitirilmesi planlanıyor.
ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE
Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlı Veziri Sahip Şemsettin Mehmed Cüveyni tarafından yaptırılan medresenin, sadece doğu yönündeki asıl cephesi günümüze kadar ayakta kalmayı başardı.
Tarihi medrese, girişindeki taş süslemeleri ve tuğla-çini örgülü iki minaresi ile dikkati çekiyor.
Sivaslilar.Net isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 30.05.2008, 10:38   #2
berat.demir
Yasaklı
NO AVATAR

berat.demir Şuan berat.demir isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 22.12.2009 07:51

Tecrübe Puanı: 0 berat.demir FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart --->: ÇİFTE MİNARE ONARILACAK

bu mübarek eserlerimizi Sivasımıza yapan ecdadımızı dualarımızda unutmayalım. bu eserler sivas ta olduğu için Sivas a olan sevdam daha da artıyor. vakıflar genel müdürlüğümüze bu mübarek eserimize sahip çıkıp onardığı için teşekkür ediyoruz.
berat.demir isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 31.05.2008, 02:49   #3
Ertugrul
Genel Koordinatör

Ertugrul - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ertugrul Şuan Ertugrul isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 19.01.2013 14:22

Tecrübe Puanı: 10 Ertugrul hat eine strahlende ZukunftErtugrul hat eine strahlende ZukunftErtugrul hat eine strahlende ZukunftErtugrul hat eine strahlende ZukunftErtugrul hat eine strahlende ZukunftErtugrul hat eine strahlende ZukunftErtugrul hat eine strahlende ZukunftErtugrul hat eine strahlende ZukunftErtugrul hat eine strahlende ZukunftErtugrul hat eine strahlende ZukunftErtugrul hat eine strahlende Zukunft

Sivas'ın simgelerinden belkide en önemli simgesi Çifte Minare, ne yazık ki sadece tek cephesi kaldı. Muhteşem bir eser. Korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken bir şaheser.

Ertuğrul Özdemir

Kötülere Acımak İyilere Zulümdür !
Ertugrul isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 31.05.2008, 09:52   #4
Serd@r
Usta Yiğido

Serd@r - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Serd@r Şuan Serd@r isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 08.03.2023 15:27

Tecrübe Puanı: 922 Serd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer Anblick
Standart -->: ÇİFTE MİNARE ONARILACAK

Evet aslına uygun bir restorasyon çalışmasıyla ilimizin simgesi olan Çifte Minareli Medresemiz daha bir güzelleşecek ve ilgi toplayacaktır.
Alt 31.05.2008, 14:15   #5
Alibaba58
Usta Yiğido

Alibaba58 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Alibaba58 Şuan Alibaba58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 11.06.2013 13:44

Tecrübe Puanı: 949 Alibaba58 FAZLA SÖZE GEREK YOKAlibaba58 FAZLA SÖZE GEREK YOK

SİVAS'A GİTTİĞİMİZDE İLK OLARAK GİDİP GÖRDÜĞÜMÜZ BİR YER. SADECE FOTOĞRAFLARDA KALMAMALI GELECEK NESİLLERİNDE GÖRMESİ SAĞLANMALI. ONARILIP GELECEK NESİLLERE TAŞINMASI MUHAKKAK Kİ İYİ OLACAKTIR.
Alibaba58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 31.05.2008, 16:42   #6
As!_MéLéK
Yeni Yiğido

As!_MéLéK - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

As!_MéLéK Şuan As!_MéLéK isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 03.06.2008 18:38

Tecrübe Puanı: 616 As!_MéLéK FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR

bencede tarihi eserlerimiz restore edilerek varlığı korunmalı ama bunu eserin mimarisini ve orjinalliğini bozmadan yapmaları çok önemli. İnşallah diğer restorasyonlar gibi senelerce sürmez.
As!_MéLéK isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 31.05.2008, 22:53   #7
BOUN
Usta Yiğido

BOUN - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

BOUN Şuan BOUN isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 27.12.2014 22:40

Tecrübe Puanı: 797 BOUN isimli Üye Tecrübe Puan?n?zını Kapatmıştır.

Aaşağıda 2003 yılında hemşerimiz Sayın Yusuf Kaplan'ın yaptığı Sivas ziyaretinden geriye kalan izlenimleri ve özellikle bu izlenimlerin tarihi eserlerimizle ilgili olan kısmını sizinle paylaşmak istedim. Allah'a şükür o günden bugüne çok şey değişti. Başta Sayın Abdüllatif Şener ve eski valimiz Sayın Hasan Canpolat'ın önderliğinde geçen beş yılda tarihi eserlerimiz bir bir ayağa kaldırıldı ve halen de çalışmalar devam ediyor. Sivaslılara düşen görev ise bu eserleri göz bebeğimiz gibi korumak ve bu eserlerin tanıtımını yapmak. Lafı fazla uzatmayalım, buyurun 2003 yılında yazılmış olan bu yazıyı okuyun:

Sivas'a Memur-Sen'in daveti üzerine gittim. Başta Memur-Sen'in Sivas Genel Başkanı Esat Tektaş olmak üzere, tüm diğer dostlara, Sivaslı hemşehrilerime gösterdikleri nazik evsahipliğinden, kardeşâne ve samîmî ilgiden ötürü teşekkür ediyorum.

Sivas'taki kardeşlerimin heyecanının beni de heyecanlandırdığını itiraf etmeliyim: Sivas'ın en büyük salonlarından biri, tıka basa dolmuş, sadece Sivas'tan değil, Sivas'ın Susehri, Şarkışla ve diğer ilçelerinden de gruplar halinde dostlar konferansı izlemeye gelmişti. Suşehri'nden gelen arkadaşlarla Tarım İl Müdürlüğü'nün nezih konukevinde sabah namazına kadar yaptığımız beyin fırtınasının tadı hâlâ damağımda. Bu arada, konukevini pırıl pırıl döşeyen, Sivas'ın kalkınması için proje üstüne proje geliştiren konukevinin genç müdürü kardeşimin rüyalarının bir gün gerçek olması için dua ettiğimi hatırlatır, ilgililerin bu tür genç ve dinamik yöneticilere sahip çıkmalarını öneririm.

Memur-Sen Başkanı Esat Bey ve arkadaşlarının Sivas'a hayat ve hayatiyet kazandıran işlere imza attıklarını burada zikretmemi bir kadirşinaslık olarak değerlendirin lütfen!

Sivas'ı, iki cins, üretken, kabına sığmaz dostla, Hasan Coşkun ve Ahmet Dağ kardeşlerimle birlikte gezdik. Gökmedrese kaderine terkedilmiş, bir harabeye dönüşmüş! Buruciye Medresesi kapatılmış! Gerekçesi, bilinmiyor! Selçuklu sanatı'nın ve medeniyetinin zirve eserlerinden İnce Minareli Medrese, Selçuklu medeniyetinin ruhuna ters bir amaçla, üniversitenin "savrulmuş" "sev-genç"lerinin fink attıkları, şehrin kültürel dokusunu, kimliğini, kişiliğini ve ahlâkî yapısını içerden bozdukları, neo-pagan postmodern popüler kültürün Sivas halkının ve Selçuklu medeniyetinin ruhunu ve hayatını kirlettiği bir yokoluş mekânına dönüştürülmüş adetâ!

Selçuklu medeniyetinin en parlak mekânlarından biri olan Sivas'ın bu acınası hâlini görünce ağlamamak için kendimi zor tuttum. İlgili-ilgisizlere Ulucami'de kahrettim bolca...

Yeni bir medeniyet tasavvurunun neden ve nasıl geliştirilebileceğini anlatmaya çalıştığım konferansı verirken bir medeniyetin yağmalanışının, tahrip edilişinin kareleri gözümün önünden hiç gitmedi. Bu ne yaman çelişkiydi Yarabbi, benim ve oradakilerin yaşadığı!

Sivaslı hemşehrilerim, o heyecanlarını ve dinamizmlerini bu yaman çelişkileri ortadan kaldırmak, yeniden Selçuklu'nun ruhuna uygun, esaslı bir medeniyet tasavvurunun geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi için sorumluluklarını yerine getirmek zorundalar.

Sadece Sivas'ta değil, dolaştığım Anadolu'nun bütün büyük şehirlerinde ben bu heyecana bizzat şahid oldum. Bu heyecanın yarın, genç kuşakları, öncü kuşakları uzun soluklu bir yolculuğa hazırlayacak bir kıvılcım çaktıracağından kuşku duymuyorum...
Alt 31.05.2008, 23:08   #8
BOUN
Usta Yiğido

Tarihi eserlerimizin onarılmasında ve onların sahiplenilmesinde, ayrıca tarihi eser şuurunun gelişmesinde nereden nereye geldiğimizi daha iyi anlamanız için yukarıda 2003 yılında Sayın Yusuf Kaplan tarafından yazılan yazının hemen akabinde 2007 yılında Zaman'da Beşir Ayvazoğlu tarafından yazılmış aşağıdaki yazıyı da okuyun. Memlektimizde iyi şeyler oluyor ey ahali, iyi şeylere katkıda bulunmaya, iyi insanlar, kültürlü insanlar, okuyan ve çalışan insanlar olarak katkıda bulunmaya ne dersiniz?

Evet diyeceğinizi biliyorum. E hadi hemşerimiz Beşir Ayvazoğlu'nun yazısını buyrun okuyun...

Hafta sonunu Sivas'ta geçirdim. Çok sevinçliyim, çünkü yıllardır ihmal edilen Gökmedrese'de ciddi bir restorasyon faaliyeti yürütülüyor. Sevinçliyim, çünkü hemşehrilerimde koruma şuurunu çok gelişmiş gördüm.

Sivas şehir kültürünün yansıtıldığı Hayat Ağacı ve Sultan Şehir dergilerini görseniz, bunların bir Anadolu şehrinde hazırlanıp basıldığına inanamazsınız. Sühan dergisinin de taşrada yayımlanmakta olan en güzel edebiyat dergisi olduğunu söyleyebilirim.

Ben, Sivas'ta rahmetli İbrahim Aslanoğlu'nun bir formalık Sivas Folkloru dergisini zor çıkardığı -daha sonra adını değiştirerek İstanbul'a taşımak zorunda kaldığı- yıllarda yaşadım. Çocukluğumuzda Gökmedrese ve Şifaiye'nin kirletilmiş odalarında, yıkık duvarlarında koştururduk da kimse sesini çıkarmaz, ikazda bulunmazdı. Bu eserlerin ne anlama geldiğini Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Beş Şehir'ini okuduktan sonra anlamıştım. 1969 yılında 1000 Temel Eser dizisinde yeniden basılan Beş Şehir, benim hayatımda çok önemli bir yere sahiptir. Bacak kadar çocuktum ve Tanpınar'ı taklit ederek Sivas'ı yazmaya heveslenmiş, kelimelerle boğuşa boğuşa Gökmedrese, Çifteminare ve Ulucami hakkında birer deneme yazmıştım. Ulucami hakkındaki denemem, şimdi genel yayın yönetmenliğini yaptığım Türk Edebiyatı dergisinin ilk sayılarından birinde yayımlandı. Diğerlerini ne yazık ki kaybettim.

Çifteminare'yi anlattığım yazıda, o tarihte bir harabe halinde olan Darüşşifa'nın yapıldığı günleri ve I. İzzeddin Keykavus'un teftiş için maiyetiyle birlikte inşaat alanına gelişini hayal ediyor, sonra yaşadığım zamana dönerek duygularımı anlatıyordum. Daha o zamanlar, azıcık bilgimle ve sezgilerimle Sivas'ta tarihî eserlerinin yoğunlaştığı bölgenin farklı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünür, mesela Kale Camii'ne bitişik olarak inşa edilen Tan Sineması'nın varlığından rahatsız olurdum.

Çok sonraları Tan Sineması yıkıldı, Darüşşifa restore edildi, sadece tackapısı ve minareleri ayakta duran Çifteminareli Medrese'nin ve Kale Camii ile Buruciye arasındaki hamamın temel kalıntıları ortaya çıkarıldı, çevre az çok düzenlenip yeşillendirildi. Ama bunlar yetmezdi, başka bir şeyler yapılmalıydı. Bu sebeple "Sivas Selçuklu Parkı ve Kent Meydanı Projesi"nin ayrıntılarını öğrenince çok heyecanlandım. Valilik, Belediye ve Çekül Vakfı işbirliğiyle hazırlanan projede, Selçuklu'dan Cumhuriyet devrine kadar, sembolik değer taşıyan tarihî yapıların kapsamlı bir şekilde yeniden ele alınması öngörülüyor.

Çeşitli devirleri yansıtan çok sayıda tarihî eserin bir arada olması, bir şehir için ne kadar büyük bir talihtir. Selçuklu'dan Darüşşifa, Çifteminare ve Buruciye; Osmanlı'dan Kale Camii ve hamamı; Osmanlı'nın son devirlerinden Vilâyet binası, Jandarma Kışlası ve Sivas Kongresi'nin yapıldığı ünlü lise binası...

Geçen yıl, Tarihi Kentler Birliği'nin Büyük Ödülüne de lâyık görülen proje uygulanırsa, trafikten de bütünüyle arındırılacak olan şehir meydanı, Türkiye'nin en güzel meydanlarından biri haline gelecek.

Evet, sevinçliyim!
Hamiş: Sivas'a gidip de Çerkezin Kahve'ye uğramamak olmazdı. Kallavi bir fincanla okkalı -ve az şekerli- kahvemi yudumlarken bu kahvenin ayırıcı vasfı olan siyaset dedikodularına kulak kabarttım. Türkiye'yi üç büyük şehirden ibaret zannedenler, Anadolu şehirlerinde, böyle mekânlarda neler konuşulduğunu bilseler hemen toparlanıp kendilerine çekidüzen verirlerdi.
Alt 31.05.2008, 23:25   #9
BOUN
Usta Yiğido

Uzun lafın kısası sevgili Yiğidolar Sivasımız tarihi eserleri, muhteşem tarihi geçmişiyle Türkiye'nin sayılı bir kaç ilinden birisidir. Bakın çok iddialı konuşuyorum bize tarihi eserleriyle rakip olabilecek benim aklıma sadece bir kaç şehir geliyor: İstanbul, Mardin, Bursa, Edirne, daha fazlası yok... ne Kayseri, ne Antep, ne Antalya ne şurası ne burası...

Bu sebepten lütfen gözünüzü çöpten sakındığınız gibi tarihi eserlerimizi de her türlü sorumsuzluktan ve sorumsuzlardan sakının!
Alt 01.06.2008, 14:07   #10
BOUN
Usta Yiğido

Alıntı:
berat.demir Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
bu yazı için çok teşekkür ediyorum. Sivas sadece şaha kaldırılan tarihi eserleriyle değil her alanda şaha kalkmaktadır. GÖKMEDRESESİYLE, ÇİFTE MİNARESİYLE, BURUCİYE VE ŞİFAHİYE MEDRESELERİYLE, sayısız tarihi camileriyle (Alibaba cami, Aliağa cami, Zincirliminare cami, Vişneli cami, Osmanpaşa Cami, Yeni Cami, Mehmetpaşa cami, Ulu cami bunlar bir kısmıydı.), tarihi hamamlarıyla ve hanlarıyla kalesiyle, kongre müzesiyle, tarihi konaklarıylaSİVASIMIZ TAM BİR AÇIK HAVA MÜZESİDİR. BİR SULTAN ŞEHİR BİR YİĞİT ŞEHİRDİR. Sivas sanayisiyle turizmiyle ulaşım olanaklarıyla üniversitesiyle ŞAHLANIYOR.

En kısa zamanda onarılan eserlerimiz arasında Taşhan'ı, Behram Paşa Han'ını, Kesik Köprü'yü de görmek istiyoruz.

Ayrıca eski valimiz Hasan Canpolat zamanında tarihi Kale Hamam kalıntısının aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmesine yönelik çalışmalar vardı. Yine Sayın Hasan Canpolat zamanında yarı açık cezaevinin bulunduğu tarihi binanın onarılarak aslına uygun bir şekilde kullanılmasına yönelik projeler vardı. Bunların raftan indirilerek uygulamaya geçilmesini istiyoruz...

Bu arada mülkiyeti belediyeye geçen ancak yaklaşık iki yıldır hiçbir çalışmanın da yapılmadığı Çorapçı Han'ını da unutmuş değiliz!

Konuyu Toplam 4 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 4 Misafir)

Seçenekler Arama
Stil