|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Arama | Bugünki Mesajlar | Forumlar? Okundu Kabul Et |
Anasayfa Haberler Sivas Haberler |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
18.04.2011, 02:10 | #1 |
Site Habercisi
Sivaslilar.Net Şuan
Tecrübe Puanı: 926
|
Bağlamanın sapını midye kabuklarıyla işledi
Sivaslı saz ustası Şentürk İyidoğan, yaptığı bağlamaların sapını midye kabuklarıyla işliyor. Sivas 4 Eylül Sanayi Sitesi'ndeki atölyesinde el yapımı saz üreten Şentürk İyidoğan, yaptığı sedef işlemeli bağlamaların sapına işlediği motiflerde, midye kabuklarını kullanıyor. Bağlamanın ahşap sapını oyarak çeşitli motifler işleyen İyidoğan, çarkta şekil verdiği midye kabuklarını bu oyuklara yerleştiriyor. Sedef işlemeli bağlama sapında naylon ve polyester yapıştırmaların yerine, el işlemeli midye kabuklarını tercih eden İyidoğan, böylelikle işlemeleriyle dikkati çeken bağlamalar üretiyor. Yaptığı bağlamayla ünlü halk ozanı Aşık Veysel'e ait eserleri de seslendiren İyiğidon, yaptığı açıklamada, şu anda piyasada olan sazların tamamındaki işlemelerin yapıştırma olduğunu, ancak kendisinin midye kabuklarını elle yerleştirerek sedef işlemeli bağlama ürettiğini söyledi. Bu yöntemi Gaziantepli bir sandık ustasından öğrendiğini anlatan İyidoğan, ''Ustamın sayesinde bugün isteyenlerin bağlamasının sapına, bunu elimizle işliyoruz. İşlemede kullandığımız midye kabukları hazır değil, kabukları kendimiz kırıp şekil veriyoruz. Güzel bir şekilde işleme yapıyoruz. Zannediyorum bu Türkiye'de ilk. Herkes yapıştırma kullanıyor ama biz tek tek elle işliyoruz ve bağlamanın sapına yerleştiriyoruz. Ben yaklaşık 25 yıldır bu işin içerisindeyim, kimsenin elde gerçek sedef işlediğini duymadım. Türkiye'deki birçok bağlamacıyı gezdim, ama kimsede görmedim'' diye konuştu. İyidoğan, denizden toplanan midye kabuklarını kullanarak, dut ağacından ürettiği, sedef işlemeli ilk bağlamasını çalarken çok keyif aldığını söyledi. Midye kabuklarını yaklaşık 45 günde bağlama sapına işlediğini ifade eden İyidoğan, bu işlemenin çok zaman aldığını belirterek, talebe göre bu yönteme devam edeceğini söyledi. Sedefin elde işlenmesi gerektiğini vurgulayan İyidoğan, ''Bugün günümüzde bağlamacıların birçoğu polyester karışımına sedef diyor, ama sedef değildir. Kesinlikle sedef işleme budur'' ifadelerini kullandı. |
18.04.2011, 15:59 | #2 |
Navigator
_DuMaN_58 Şuan
Son Aktivite: 04.02.2016 21:29
Tournaments Won: 3Üyelik Tarihi: 20.08.2006
Tecrübe Puanı: 10
|
Cevap: Bağlamanın sapını midye kabuklarıyla işledi
Aşıkların şehri Sivasta sazı sanata dönüştüren ustalarımızı saygıyla selamlarım.
|
20.04.2011, 23:51 | #3 |
Tecrübeli Yiğido
sade58 Şuan
Son Aktivite: 20.04.2011 23:57
Tecrübe Puanı: 731
|
Cevap: Bağlamanın sapını midye kabuklarıyla işledi
Sanatın bir başka şekli işte buyrun. Ustamızı kutlamak gerek.
Maalesef böylesi ustalarımız bu modern çağda gitgide azalıyor. |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar sade58'e Teşekkür Ediyor... |
Konuyu Toplam 2 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 2 Misafir) | |
Seçenekler | Arama |
Stil | |
|
|