|
|
#11 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() özdemir Şuan
Son Aktivite: 02.12.2014 16:25
Tecrübe Puanı: 759
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
abircan dostum neden bu kadar aşırı tepki verdin anlamış değilim.
bu yazıda alevi kardeşlerimizi küçük düşürücü, aşağılayıcı veya onları rencide edici ne varki alevi kardeşlerimize bir sataşmamı var niye bu kadar aşırı celallendiğinizi anlayamadım. doğru yapılması gerekenler neden bu kadar sizi üzdü yoksa gerçek alevilik buda, alevi kardeşlerimizi bu duygulardan uzaklaştırmak isteyen bir kesimmi var, dahada ötesi bu kesimin içinde sizdemi yer alıyorsunuz. yazmış olduğunuz yorumlar ve konuşmuş olduğunuz sözler tamamen bir provakasyondan öteye geçmiyor umarım gerçek Aleviliğin manasına göre yaşamayı nasip eder Rabbim size ve sizin gibi düşünenlere
|
|
|
#12 | |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() abircan Şuan
Son Aktivite: 21.01.2015 10:55
Tecrübe Puanı: 1070
![]() ![]() ![]() |
Alıntı:
|
|
|
|
#13 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sivaslıgenç Şuan
Son Aktivite: 21.03.2016 00:42
Tecrübe Puanı: 916
![]() ![]() ![]() |
Ya Abircan abi benim yaptığım yoruma bir açıklık getirebilirmisin acaba.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Tecrübeli Yiğido
![]() ![]() ![]() Dağcı Şuan
Son Aktivite: 23.08.2014 13:23
Tecrübe Puanı: 760
![]() |
Alevilik bir firka veya mezhep degildir. Al-i Beyt'in muhabbetini esas olan bir tarikat seklinde ortaya cikmistir.
Alevi Hz. Ali'yi seven ve O'na mensup olan kisi demektir. Hz. Ali'yi sevenler, baslica iki gruba ayrilir: A- Hasbi ve samimi taraftarlar, ve; B- Siyasi taraftarlar. A- O'na (r.a.) Allah icin muhabbet göstermislerdir. Bu muhabbet safi, net ve durudur. Kaynagi salabet ve hamiyet-i diniyedir. Bu hasbi taraftarlar, Hz. Ali'ye iki noktai nazardan teveccüh göstermislerdir. Birincisi, Ali'nin yüksek kemalati ve üstün meziyetleridir. Onun fazilet ve kemalati, takva ve ubudiyeti, mü'minlerin kalb ve dimaglarinda, muhabbet ve takdire inkilap etmistir. Ikincisi, Hz. Ali'nin (r.a.) Ehl-i Beyt (=Peygamber Efendimizin (s.a.v.) evlat ve torunlari) silsilesinin mümessili olmasidir. Müslümanlar o silsilenin basi olan Hz. Ali'ye (r.a.) samimi bir muhabbet ve derin bir saygi göstermektedirler. Bu iki cihetten kaynaklanan muhabbet, Kur'an ve Sünnet cizgisine uygundur. Dine gölge degil, vesile olmaktadir. Mesrudur, makuldür. Fitri, hasbi ve samimidir. Hz. Resulullah (s.a.v.), istikbalde ortaya cikacak fitne ve fesatlarda. Hz. Ali'yi (r.a.) ümmet nazarinda ithamlardan korumak icin O'nun kemalat ve meziyetlerini ehemmiyetle nazar vermekte: 'Ben kimin dostu isem, Ali de onun dostudur.' 'Ali'yi yalniz mü'minler sever, O'na yalniz münafiklar bugzeder.' 'Ben size iki sey birakiyorum: Kur'an ve Ehl-i Beyt'im. Bunlara temessük ederseniz, kurtulursunuz.' B- İkinci gurup ise o'nu siyasi manada sevenlerdir. Bunlar arasinda ciddi bir hedef birligi yoktur; herbiri, ayri bir sebeple Hz. Ali'yi taraftarlik gösterirler. Bunlarda kendileri içinde 5 sınıf'a ayrılırlar; Hedef ve gayeleri degisik olan bu grubu bese ayirabiliriz: 1. Hz. Ali'nin (r.a.) siyasi taraftarlari icinde 'dinde mutaassip, muhakeme-i akliyede noksan' insanlar teskil ediyor. Bu tipler, Islami ölcülerde oldukca taskin ve mutaassip ve o derecede dar görüslü, mizansiz ve müvazenesiz insanlardi. Bunlarin elserisi bedevi idi. Iclerinde sahabeden hic kimse yoktu. Bunlar Siffin muharebesinden sonra, Hakem Hadisesinde Hz. Ali'ye karsi cikarak O'nun ordusundan ayrildilar. Hz. Ali'nin hakemi kabul etmesini küfür telakki ettiler ve O'nu cok agir bir sekilde itham ettiler. Onlara göre, Hz. Ali'nin hakemi kabul etmekle dinden cikmisti. Bu grup, Hz. Ali'nin ordusundan huruc ettikleri icin kendilerine 'Hariciler' ismi verildi. Bu grup Hakem Hadisesine kadar Hz. Ali'yi taskin ve ölcüsüz bir surette sevdikleri halde, bu hadiseden sonra, O'nun en büyük ve amansiz düsmani kesilmislerdir. 2. Ikinci grup, münafik ve Yahudi dönmeleriydi. Bunlar, iki yüzlü, dessas, sahtekar, yalanci, karanlik fikirli ve karanlik ruhlu insanlardi. Hz. Ali'ye muhabbet fikrin altinda gercek yüzlerini gizliyorlardi. Müslümanlar arasinda fitne cikartiyor, sürekli ***** fikirler üretiyorlardi. Gayeleri Islamiyeti icten yikmak, inanc ve itikadlari sarsmak ve Müslümanlari birbirine düsürmekti. Bu grubun Islam dünyasinda yapmis oldugu ihanetin boyutlari cok derindir. 3. Emevilerin irkci idarelerinden rahatsiz olan Hasan ve Hüseyin Efendilerimizin yaninda yer alan taifelerdir. Bilindigi gibi, Emeviler basa gecince, icraatlarinda birinci derecede irkciligi esas aldilar. Diger kavimlere karsi gayet sert ve acimasizca davranmaya sevketti. Emevilerin bu ölcüsüz ve mesuliyetsiz icraatlarindan rahatsiz olan diger kabile ve asiretler onlardan intikam almak icin Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'e taraftarlik gösterdi ve Onlarin ordusunda yer aldilar. 4. Bu grubu (genelde) iranlilar teskil eder. Hz. Ali ve Al-i Beyt sevgisi bu grupta asiri ve ölcüsüzce tezahür etmistir. Her merasim, senlik ve toplantilarda bu ölcüsüz sevgi etkisini göstermektedir. Yahudilerin 'Aglama Duvari' karsisina gecip aglamalari gibi, bunlar da Muharrem ayinda bir matem havasina girerler. 5. Üc zihniyetin taraftarlarindan bu besinci grup tesekkül etmistir: 'Irandaki mecusi dininin reis ve ruhanileri' , 'Irandaki irkcilar' ve 'eski saltanat hanedanin mensuplari'dir. Yıllardır devam eden ve ettirilen sun'i ayrılığın ortadan kalkmasının tek yolu, Kur'an'in ışığı altına girmekle çözülür. Ehli Beyti seven onlari örnek almalı, onlara benzemeli ve onlar gibi olmaya gayret etmelir. Ehli Beyti hakiki manada sevmek de ancak bu yolla olur. Sonuç olarak; Alevilik Hz. Ali'yi sevmektir. Alevilik Hz. Ali gibi yaşamaktır. Alevilik Ehli Beyt'i sevmektir. "Münafiklarin kalbinde dört kimsenin muhabbeti toplanmaz: Ebubekir, Ömer, Osman, Ali" (Hadis)
|
|
|
#15 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() |
Alevilik kendine özgü bir yaşam biçimidir. Alevilikte, Sünniliğe kıyasla insana olağanüstü bir sevgi ve saygı vardır. Sünnilikte insan "kul"dur. İnsan için; günahlar, yasaklar, cinler, periler, binbir çeşit korku vardır. Allah'a ulaşmak için bile insanın önüne önünü konan çeşitli tuzaklar başarı ile aşılarak gerçekleşebiliyor. Halbuki Alevilikte Allah korkusu, din korkusu, cennet ,cehennem vs. korkusu yoktur. Allah sevgisi vardır. Herşey insandadır.Herşey insanın kalbinde saklıdır. İnsanı sevmek, inancın esasıdır. "Hak ademdedir. " Ademden başka yerde Hak aramak nafiledir. "İnsan kıbledir" " Secde edilecek makamdı; mihraptır." "İnsan konuşan kurandır". Hacı Bektaş Veli; Alevilikte insan anlayışını, Alevi felsefesinde insanın yerini bakın nasıl ifade ediyor: "Hararet nar'dadır, Sac'da değildir. Keramet baştadır, Tac'da değildir. Her ne ararsan kendinde ara Kudüs'te, Mekke'de, Hac'da değildir". Alevi yolunun önemli haklarından biri olan Hallacı Mansur'un "Enek Hak" diye ifade ettiği ölümüne neden olan anlayış; "Tanrıyı insanlaştıran, insanı Tanrılaştıran sevgi anlayışıdır." Hak ademdedir anlayışıdır. İnsanı yücelten anlayıştır.Bakara süresi'nde "Meleklerin secde etmesi" gereken insandır." Size şahdamarınızdan daha yakınım " diyen ayetteki anlayıştır. Alevilikte sevgi özellikle insan sevgisi o denli yüceltilmiştir ki, o Alevi inancının temelini oluşturmuştur. Sevgisiz hiçbir şeyin yaşayamayacağı gibi inancın da yaşamayacağından hareketle; sevgi adeta "din derekesinde" ifade edilmiştir. Halk ozanları bu anlayışı; "benim dinim sevgidir". Diye ifade ermişlerdir. Pir Sultan Abdal,insan Allah ilişkisini bakın anlatıyor: "Sen Hakk'ı yabanda arama sakın Kalbini pak eyle Hak sana yakın İnsan hor bakma gözünü sakın Cümlesin insanda bulduk erenler..." XVII. yüzyıda yaşamış tasavvuf eri Mısri Niyazi, bakın Tanrı'ya ulaşmak için yapılan ibadeti nasıl değerlendiriyor: "Savm-ü Salt hac ile sanma biter zahit işin İnsan-ı kamil olmağa lazım irfan imiş..." Yani; namaz kılmak oruç tutmak, hacca gitmek ile işin biteceğini sanma, İnsan-ı kamil olmak gerekiyor. Yoksa şekilci ibadetler nafile diyor. Alevilikte insana yabancı olan hiçbir şeyin inançta yeri yoktur.Herşey insan içindir. Bu nedenle Alevi felsefesinin , Alevi inancının özü; insan sevgisidir, hoşgörüdür. Hz. Ali gibi, Hacı Bektaş Veli gibi insanlığa örnek olmuş, Kişilikleri "Tanrı katında görme" anlayışı bu coşkun sevgi anlayışından kaynaklanıyor olsa gerektir. Yunus Emre'nin, Hacı Bektaş Veli'nin, Pir Sultan Abdal ve bu geleneğin sözcüklerindeki taşan insan sevgisi, kaynağını bu sevgi okyanusundan almaktadır. "Bir kez gönül yıktın ise Bu kıldığın namaz değil Yetmiş iki millet dahi Elin yüzün yumaz değil Yunus, Tanrı insan ileşkisini de; "Yeri göğü aradım Hiç mekanda bulmadım Buldum insan içinde..." Bu sevginin yolu da "gönül kabesi"nden geçmektedir.Yunus'un dediği gibi diyerek Allah'ın yerinin yerde gökte değil, insanın kalbinde olduğunu ifade etmiş oluyor. İşte Alevi yolunda buna; "gönül kabesi"deniyor.
|
|
|
#16 |
|
Genel Koordinatör
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertugrul Şuan
Son Aktivite: 19.01.2013 14:22
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
İlk mesajtaki yazı kime ait,neye hizmet ediyor belli değil ancak bu yazı kötü
niyetli,cahilanece yazılmış ve topulumu kutuplara bölmeye yöneliktir.Karşılaştırmaların tamamı saçma ve tahrik edici ve belli ki özenilmeden yazılmış.Müslümanların arasını açmaya dönük bu yazıyı kınıyorum.Bu türden karşılaştırmalara inanmıyorum. Alevi-Sünni karşıtlığı oluşturmaya çalışanlar ne Alevi olabilir,ne Sünni,Allah insana hitaben bir çok yerde akletmezmisiniz,düşünmezmisini z,ibret almazmısınız diyerek hitap ediyor,şimdi bu yazıyı yazan,buraya taşıyan ve okuyanlar bu hitaba kulak vermeliler.
|
|
|
|
#17 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sonbahar5803 Şuan
Son Aktivite: 21.09.2009 14:57
Tecrübe Puanı: 847
![]() ![]() ![]() |
Bu konuyu açan ve de onu destekleyen arkadaşlarla bir çok düşüncede hemfikirdim. Bir çok konu başlığında da aynı düşünceleri paylaştık.
Yeri geldi dini konularda ters düştüklerimi şiddetle kınayanlardan oldum. Ama onlar yazılan bazı yanlışlara tepkimizi göstermek, ya da bazen aynı düşüncede olmadığımızı belirtmek içindi. Alevi sünni çatışmalarının hala devam ettiği, sitemizde bir çok alevi arkadaşımızın üye olması ve madımak kelimesinden rahatsız olacak derecede hassas olan arkadaşların varlığı bilindiği halde böyle bir konunun burada paylaşılması çok yanlış! Alevilikle ilgili açılmış bir başlıkta zaten bazı şeyler paylaşılıyor. Ben de zaman zaman yanlış bulduklarıma karşılık zıttını göstermek adına paylaşımlarımı ekliyorum. Ama saygı çerçevesinde... Kaldıki bir yanım Caferi olduğundan benim yaptığım yorumların sünni bir arkadaşın yorumları gibi art niyetli algılanmayacağını düşündüğüm için rahatlıkla yazıyordum. Şu yazıyı kınıyorum! Ve buna dayanarak tüm Alevi, Caferi, Bektaşi, Şii halkını aynı kefeye koyan ve alkışlayan arkadaşları da kınıyorum! Bu konunun kilitlenmesi yetmez! Şu siteden tamamen kaldırılması lazım! En kısa zamanda gerekli duyarlılığın gösterileceğini Allah'tan temenni ediyorum. Selametle.
|
|
|
#18 | |
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arif Coşkun Şuan
Son Aktivite: 10.05.2016 19:12
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alıntı:
|
|
|
|
#19 | |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() |
Alıntı:
BIRAK KALSIN BAZILARININ KİRLİ YÜZÜ TAKIYYESİ ORTAY AÇIKIYOR HOŞGÖRÜ SEVGİ BİRLİF CART CURTUN NEKADAR LAFTA OLDUĞU ORTAYA ÇIKMASI AÇISINDAN BIRAK KALSIN DEŞİFRE ETMEK LAZIM KİM SAMİMİ KİM DEĞİL , KİM İNANMIŞ KİM KANMIŞ, FİTNE FESAT CAHİL
|
|
|
|
#20 |
|
Yasaklı
Esengül Şuan
Son Aktivite: 03.09.2010 00:31
Tecrübe Puanı: 0
![]() |
Alevileri kötülemek için herşeyi yapmışsınız
Nerde saygı ? Nerde 72 millete aynı gözle bakma duygusu ? Nerde insanlık ? Konuyu açan arkadaşım senin bu konuyu alevi kötülemek olduğu zaten besbelli Ama şunu unutma Bu dünya da sadece aleviler yada sunniler vs. vs. yaşamıyor Bu dünya da 72 millet yaşıyor Lütfen konu açarken kırıcı olmamayı öğrenin Neticede forumda alevi canlarımda var !!! |
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|